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     February 23, 1968     (OPINION) 
 
     Mr. Edwin Sjaastad 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Exemptions - Head of Family 
 
     Re:  House Bill No. 558 
 
          Chapter 420, 1967 Session Laws 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     Chapter 420 of the 1967 Session Laws, as enacted through House Bill 
     No. 558.  You state, "on the basis of an examination of the history 
     of this law, it is obvious that only inept draftsmanship by the 
     sponsor of the legislation is responsible for such a result."  You 
     then specifically ask whether or not a widow or widower and any other 
     person having no dependents is entitled to the exemption provided by 
     Chapter 420 of the 1967 Session Laws, if such person is otherwise 
     qualified. 
 
     The Act in question, as is material here, provides as follows: 
 
           "* * * The assessor shall show upon his listing blank the name 
           of every head of a family.  For the purpose of this section, 
           any person who has one or more others dependent upon him for 
           support shall be regarded as the head of a family.  If the 
           total value of the personal property of such person at the time 
           of assessment does not exceed one hundred dollars, and his 
           total income during the preceding twelve months has been less 
           than six hundred dollars, his personal property shall be exempt 
           from taxation.  After the assessor's valuation of such property 
           shall have been equalized, the county auditor shall cause the 
           names of such heads of families to be removed from the tax roll 
           as exempt from personal property taxation.  The personal 
           property of any person who receives a major part of his income 
           from any state or federal public assistance program shall be 
           exempt from taxation and the name of such person, if certified 
           to the county auditor by the county welfare board, shall be 
           removed from the personal property tax roll.  Any person exempt 
           from personal property taxation under this section, and any 
           dependent of such person, shall also be exempt from the per 
           capita school tax, and such tax if levied shall be canceled by 
           the county auditor. 
 
           "The household goods, clothing, and musical instruments, of a 
           head of a family, as defined in subsection 1 of this section 
           over the age of sixty-five with an income of three thousand 
           dollars or less per annum from all sources, shall be exempt 
           from personal property taxation.  Any person eligible for the 
           exemption herein provided shall sign a statement that he is 
           over the age of sixty-five and that his income does not exceed 
           three thousand dollars per annum.  Any person falsely signing 



           such statement shall be guilty of a misdemeanor.  The assessor 
           shall attach such statement to the assessment sheet and forward 
           a copy to the state tax department."  (Emphasis supplied.) 
 
     The expression "a head of a family, as defined in subsection 1 of 
     this section," as found in subsection 2, clearly and unmistakably 
     disclosed that the term "a head of a family" is to have the same 
     meaning as given to such term in subsection 1 of the Act, which is 
     underscored above.  The term "a head of a family" in subsection 1 is 
     defined as follows:  "For the purpose of this section, any person who 
     has one or more other dependent upon him for support shall be 
     regarded as the head of a family." 
 
     We have examined all extrinsic aids available.  We find from the 
     minutes of the Committee on Finance and Taxation, to which House Bill 
     No. 558 was referred, that the bill was initially considered on 
     January 6, 1967, without any specific action.  It was again 
     considered on January 9, 1967, at which time the sponsor of the bill 
     explained the intent and purpose of the bill.  It was suggested that 
     in line 18 after the "comma" and following the word "family", omit 
     "as defined in subsection 1 of this section", and on line 27 remove 
     the word "the".  The question was then asked if "head of the family" 
     would exclude widows or widowers.  It was then suggested that this 
     could read, "any person."  It was also suggested that anyone over 
     sixty-five be covered by the Act.  No definite action was taken on 
     the bill. 
 
     The bill was again considered on january 7, 1967, at which time 
     information was made available as to the revenue involved.  The bill 
     was again considered on January 23, 1967, at which time the sponsor 
     of the bill suggested that the Legislative Research Committee be 
     asked to prepare an amendment to include the per capita poll tax in 
     line 27 and suggested an amendment to delete the first word, "The", 
     delete line 28 and insert "Any person or family", whereupon he was 
     advised by the attorney representing the Tax Department that this 
     would not read correctly. 
 
     The bill was again considered on February 7, 1967, where a motion was 
     made and carried to indefinitely postpone.  There was then a motion 
     to reconsider, which apparently carried because a subsequent motion 
     was made to give the bill a "do pass", which carried.  The bill as 
     reported out by the committee was without any amendments.  The 
     minutes of the committee clearly indicate that the specific question 
     now under consideration was discussed by the committee and that the 
     committee was aware that the bill, as introduced, would not provide 
     an exemption to any person over sixty-five years of age, unless there 
     were other dependents who were dependent upon said person for 
     support. 
 
     The bill as introduced was considered by the Legislature, and the 
     House and Senate Journals indicate that no amendments were proposed 
     or made to House Bill No. 558.  It is interesting to note that 
     suggestions were made to the committee to amend the bill so as to 
     give an outright exception to persons sixty-five years of age or 
     older having an income of less than three thousand dollars, etc., but 
     such amendments never materialized beyond the point of suggestion. 
     The minutes do not disclose that an amendment was actually proposed. 



 
     We have been provided with a form identified as "Tax Com. Form No. - 
     P.P. - Ex. - 1. 1968", which is a printed statement prepared for the 
     signature of the taxpayer claiming the exemption.  This form 
     substantially recites the provisions of section 57-02-21(2) and 
     contains, amongst other things, the following information:  "(Note: 
     To qualify as the head of a family, the person must have one or more 
     persons dependent upon him or her for support.)."  The form also 
     contains the statement:  "He or she is the head of a family as 
     defined by section 57-02-21, N.D.C.C.", after which follows the above 
     note.  This form apparently was prepared as the result of the 
     dictates of Chapter 420.  The form clearly indicates that the Tax 
     Department, at some time after the passage of the Act (House Bill No. 
     558), construed the language to mean that a person must have one or 
     more dependents for support to qualify. 
 
     The language in question is clear and unambiguous.  The various rules 
     of law relating to construction of statutes are all in accord that 
     language which is clear and unambiguous is not subject to 
     construction.  The same rules of law also permit the use of extrinsic 
     aids to resolve a doubt or to determine the meaning of an ambiguous 
     statute.  However, before such aids may be used to construe a 
     statute, the language must be ambiguous or unclear. 
 
     While resort to extrinsic aids is permissible to resolve a doubt in 
     an ambiguous statute, such resort is not permissible to create a 
     doubt where the language is clear and unambiguous. 
 
     Every rule of construction which we have examined, and the minutes of 
     the committee, militate against construing the statute in a manner 
     other than the clear meaning derived from the language used.  We are 
     basically sympathetic towards the widows and widowers, but 
     fortunately or unfortunately this office does not have legislative 
     powers.  We are confined to construing the laws as enacted by the 
     Legislature.  Were this office granted legislative authority, we 
     would not be reluctant to conclude otherwise, but this is not the 
     situation. 
 
     We are, therefore, compelled to conclude from the clear and 
     unambiguous language that a widow or widower is not entitled to the 
     exemption provided for in Chapter 420 or the 1967 Session Laws, where 
     such person does not have any other persons dependent upon him for 
     support. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


