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     September 30, 1968     (OPINION) 
 
     Honorable Ralph M. Wood 
 
     Superintendent 
 
     North Dakota Highway Patrol 
 
     RE:  Motor Vehicles - Emergency Vehicles - Security Agencies 
 
     This is in response to your letter in which you state the following: 
 
           We have, in the state of North Dakota, several privately owned 
           and operated security agencies providing patrol service to 
           commercial concerns.  Usually this service is provided in the 
           outlying districts of the more metropolitan areas. 
 
           The vehicles driven by these security agencies are frequently 
           equipped with such standard police equipment as a red top 
           light; siren and radio.  From a practical standpoint, when the 
           vehicles are so equipped it is difficult, if not impossible, 
           for the general public to distinguish between an authorized 
           police unit and the private agency unit." 
 
     You then ask the following questions: 
 
           1.  May a privately owned and operated security agency, which 
               is performing a police function but is not supported by 
               public funds nor deputized by any authorized agency, equip 
               their vehicles with, and use in the performance of the 
               duties, any of that equipment provided for police agencies 
               by Section 39-01-01 of the North Dakota Century Code for 
               Class A emergency vehicles. 
 
           2.  If the answer to the above is yes, do these vehicles and 
               operators then have the same privileges of exception as 
               provided for a Class A emergency vehicle in the area also 
               as provided for by Section 39-10-03 of the North Dakota 
               Century Code." 
 
     The Legislature, under Chapter 39-10 of the North Dakota Century Code 
     specifically set out what equipment may be used on certain vehicles 
     and what the operators of such vehicles may do.  To further clarify 
     and expedite this, specific provisions were created for Class A, B 
     and C emergency type vehicles.  Such provisions are as follows: 
 
           39-10-03.  CLASS A AUTHORIZED EMERGENCY VEHICLES. 
 
           1.  The driver of a class A authorized emergency vehicle may: 
 
               a.  Park or stand, irrespective of the provisions of this 
                   chapter; 
 
               b.  Proceed past a red or stop signal or stop sign, but 



                   only after slowing down as may be necessary for safe 
                   operation; 
 
               c.  Exceed the speed limit so long as he does not endanger 
                   life or property; 
 
               d.  Disregard regulations governing direction of movement 
                   or turning in specified directions. 
 
           2.  The exceptions herein granted to a Class A authorized 
               emergency vehicle shall apply only: 
 
               a.  When the authorized emergency vehicle is in pursuit of 
                   or apprehension of a violator or a suspected violator 
                   requiring the use of these exemptions; 
 
               b.  When the Class A authorized emergency vehicle is being 
                   operated in response to a reported emergency involving 
                   a possible personal injury, death or damage to 
                   property, and when giving audible signal by siren or 
                   when giving adequate warning by use of a flashing red 
                   light which is visible under normal atmospheric 
                   conditions for at least five hundred feet; 
 
               c.  In any instance when the head of a law enforcement 
                   agency deems advisable within the area of his 
                   jurisdiction for the protection of person and property 
                   and when giving audible signal by siren or when giving 
                   adequate warning by use of a flashing red light which 
                   is visible under normal atmospheric conditions for at 
                   least five hundred feet. 
 
           3.  No emergency vehicle shall display or permit to be 
               displayed any red lamp except when operated on official 
               business. 
 
           4.  Vehicles operated as emergency fire apparatus owned or 
               operated by a duly organized fire department while 
               responding to an emergency may use revolving white or red 
               lights.  No other vehicles may use revolving white lights." 
 
           39-10-03.1.  CLASS B AUTHORIZED EMERGENCY VEHICLES. 
 
           1.  The driver of class B authorized emergency vehicles may: 
 
               a.  Park or stand, irrespective of the provisions of this 
                   chapter; 
 
               b.  Exceed the speed limit so long as he does not endanger 
                   life or property during the time of a local or national 
                   disaster; 
 
               c.  Disregard regulations governing direction of movement 
                   or turning in specified directions. 
 
           2.  The exceptions herein granted to a class B authorized 
               emergency vehicle shall apply only when the authorized 



               emergency vehicle is displaying an amber light visible 
               under normal atmospheric conditions for a distance of five 
               hundred feet in any direction, and 
 
               a.  When it is necessary for the authorized emergency 
                   vehicle to use these exemptions for the immediate 
                   protection of life or property; 
 
               b.  When an authorized emergency vehicle is stopped on a 
                   highway for the purpose of performing a duty as 
                   required of him; or 
 
               c.  When traveling at a speed slower than the normal flow 
                   of traffic." 
 
           39-10-03.2.  CLASS C AUTHORIZED EMERGENCY VEHICLES.  All class 
           B specifications shall apply except that a rotating blue 
           flashing light shall be displayed." 
 
     Under subsection 1 of Section 39-01-01 the class of emergency 
     vehicles were defined as follows: 
 
           39-01-01.  DEFINITIONS.  In this title, unless the context or 
           subject matter otherwise requires: 
 
           1.  Authorized emergency vehicles shall mean: 
 
                   (1)  Vehicles of a governmental owned fire department; 
 
                   (2)  Vehicles when operated by or under the control of 
                        a police officer having authority to enforce the 
                        provisions of this title pertaining to all motor 
                        vehicles or by a salaried employee of any 
                        municipal police department within the 
                        municipality or by any sheriff or deputy sheriff 
                        not to include special deputy sheriffs, or by the 
                        warden of the state penitentiary and his 
                        authorized agents; 
 
                   (3)  Ambulances; 
 
                   (4)  Vehicles operated by or under the control of the 
                        commissioner, and district deputy commissioner, 
                        and district deputy game warden of the North 
                        Dakota game and fish department; 
 
                   (5)  Vehicles owned or leased by the United States 
                        Government used for law enforcement purposes; 
 
                   (6)  Vehicles designated for the use of the adjutant 
                        general and assistant adjutant general in cases of 
                        emergency; 
 
               b.  Class B authorized emergency vehicles shall mean 
                   wrecker and such other emergency vehicles as are 
                   authorized by the local authorities; 
 



               c.  Class C vehicles used by civil defense directors while 
                   used in the performance of emergency duties; 
 
           * * *." 
 
     These sections have been modified and revised from time to time for 
     clarification. 
 
     It is observed that under subsection 3 of Section 39-10-03, no 
     emergency vehicle shall display or permit to be displayed any red 
     lamp except when operated on official business.  This clearly 
     indicates that only emergency vehicles may use a red lamp but only on 
     official business. 
 
     As to the vehicle you describe in Paragraph No. 1 of your question, 
     and based upon the information given, such vehicle would not come 
     within the statutory definition of either Class A, B or C emergency 
     vehicles. 
 
     It is, therefore, our opinion that a privately owned and operated 
     security agency which is performing a police function but is not 
     supported by public funds or deputized by any authorized agency may 
     not use any equipment which is authorized for Class A emergency 
     vehicles.  Such vehicles do not meet the statutory definitions of any 
     class of the emergency vehicles. 
 
     Because of the answer given to Question No. 1, there is no need to 
     answer Question No. 2, because the provisions of Section 39-10-03, 
     Section 39-10-03.1 and Section 39-10-03.2 of the North Dakota Century 
     Code apply only to emergency vehicles as defined by statute. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


