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     April 25, 1968     (OPINION) 
 
     Honorable M. F. Peterson 
 
     Superintendent 
 
     Department of Public Instruction 
 
     RE:  Schools - School Board Members - Compensation 
 
     This is in reply to your letter of April 23, 1968, relative to 
     compensation of a school board member.  You state the following facts 
     and questions: 
 
           "According to the law, a school board member is entitled to 
           $5.00 per meeting not to exceed 18 meetings per year.  This, it 
           seems to me, is the maximum compensation for board meetings 
           even though a district is receiving federal funds for programs. 
           For example, under Title I, the school board members would not 
           be entitled to additional compensation. 
 
           "My major question, however, is concerning a school board 
           member who has been selected by his peers to administer a 
           certain federal aid program - let us say, Title I of the 
           Elementary and Secondary Education Act.  Would it be lawful for 
           the district to pay him for his services either out of local 
           school district funds or federal funds for the administrative 
           and supervisory services that would be part of his duties?" 
 
     Regardless of the funds, i.e., local school district or federal, used 
     to compensate the board member, this situation would appear to 
     involve a contract between the board member and the school district. 
     As such, it would involve the statutes which are otherwise applicable 
     in any contract between a member of the school board and the school 
     district.  Thus, section 15-49-02 of the North Dakota Century Code, 
     as amended, provides as follows: 
 
           "15-49-02.  PERSONAL INTEREST IN SCHOOL DISTRICT CONTRACTS 
           PROHIBITED - EXCEPTIONS.  No member of the school board, and no 
           other school officer, in a school district having a population 
           of over ten thousand, shall be interested personally, directly 
           or indirectly, in any contract for the building or making of 
           any improvements or repairs to school buildings, or for the 
           erecting of any school building, or for furnishing any 
           materials or supplies for the district, or in any contract 
           requiring the expenditure of school funds except for the 
           purchase of fuel and the procuring of insurance and such 
           supplies as are in daily use.  Any violation of the provisions 
           of this section shall be a misdemeanor." 
 
     However, section 12-10-06 of the North Dakota Century Code provides: 
 
           "PERSONAL INTEREST IN CONTRACT BY PUBLIC OFFICER - PUNISHMENT - 
           EXCEPTION.  Every public officer authorized to sell or lease 



           any property, or make any contract in his official capacity, 
           who contrary to law voluntarily becomes interested individually 
           in such sale, lease, or contract, directly or indirectly, is 
           guilty of a misdemeanor.  Provided, however, that contracts of 
           purchase or employment, by a township, a municipality having a 
           population of not more than ten thousand, according to the last 
           official census, a school district or a park district, may be 
           entered into with an officer of such township, municipality, 
           school district, or park district, if such contracts are 
           unanimously approved by the other members of the governing body 
           of the township, municipality, school district, or park 
           district and declared, by a finding unanimously adopted by such 
           other members and entered in the official minutes of the 
           governing body, to be necessary for the reason that the 
           services or property obtained is not otherwise available at 
           equal cost." 
 
     Under this provision a contract for personal services of one of the 
     board members may be entered into between such board member and the 
     school district under the conditions set forth in the immediately 
     above quoted statute, i.e., such contracts must be unanimously 
     approved by the other members of the school board and declared, by a 
     finding unanimously adopted by such other members of the board and 
     entered in the official minutes of the board, to be necessary for the 
     reason that the services are otherwise available at equal cost. 
     Unless these conditions are met it would not be lawful for the 
     district to pay a school board member for services either out of 
     local school district funds or federal funds for the administrative 
     and supervisory services necessary to administer a federal aid 
     program. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


