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     December 17, 1968     (OPINION) 
 
     Mr. Robert L. Eckert 
 
     State's Attorney 
 
     Richland County 
 
     RE:  Counties - Road Funds - Share of Cities 
 
     This is in reply to your letter of December 12, 1968, relative to 
     county funds. 
 
     You state the following facts and questions: 
 
           "The problem, as I understand it, is that the county now has a 
           substantial amount of money that the county commissioners would 
           like to place in a special road fund.  They understand that 
           before this money can be placed into that fund that it must 
           first be included in the budget.  The special road fund would 
           be used to maintain, repair or construct roads specifically 
           designated by the county commissioners.  In other words, this 
           fund would be segregated from the regular road and bridge fund. 
 
           "The commissioners want to know whether, under such a set of 
           facts, the cities of the county would be entitled to their 20 
           percent share as provided by 24-05-01 of the North Dakota 
           Century Code." 
 
     Section 24-05-01 of the North Dakota Century Code provides for the 
     levying of a county road tax.  It further provides that of the 
     proceeds of such tax collected on account of real or personal 
     property situated within any city, twenty percent shall be turned 
     over to the treasurer of such city to be expended under the direction 
     of the governing body of such city for the improvement of the streets 
     and highways thereof.  The sections also provides: 
 
           "The provisions of this section in regard to allocation shall 
           apply to the proceeds of any tax originally levied for other 
           purposes if appropriated or transferred to the county road fund 
           or for expenditure for road and bridge purposes."  (emphasis 
           supplied) 
 
     We assume in this instance that the tax was not originally levied for 
     road purposes since it is not a part of the county road fund.  While 
     the county would not place this money in the road fund under the 
     proposal, it is nevertheless proposed to use it for road and bridge 
     purposes.  Section 24-05-01 specifies that distribution must be made 
     to the cities if the tax money not originally levied for road 
     purposes is transferred to the county road fund or if it is expended 
     for road and bridge purposes.  Therefore, even though the money is 
     placed in a special fund other than the regular county road fund, if 
     it is, in fact, used for road and bridge purposes, the cities are 
     entitled to their 20 percent allocation regardless of the fund from 



     which moneys are appropriated.  If this were not true, the county 
     could circumvent the statute and prevent the city from receiving 
     their share of the tax moneys for road purposes by merely creating a 
     new fund into which the moneys to be expended for road purposes would 
     be placed.  That the city is entitled to its proportionate share of 
     the tax moneys expended for roads and bridges, whether transferred 
     first to the county road fund or not, is sustained by the decision of 
     the North Dakota Supreme Court in City of Grand Forks v. Grand Forks 
     County  139 N.W.2d. 242 (N.D. 1965). 
 
     There might be some question as to whether the city would be entitled 
     to its share of the funds at the time they are placed in the special 
     fund or whether they are entitled to such share only at the time the 
     moneys are actually expended by the county.  However if the avowed 
     intention of the county is to use these moneys in the special fund 
     for road and bridge purposes, the question would appear to be 
     procedural rather than substantive.  A paraphrasing of that portion 
     of section 24-05-01, quoted above, would appear to read that the 
     provisions regarding allocation shall apply to the proceeds of any 
     tax originally levied for other purposes if appropriated or 
     transferred to expenditure for road and bridge purposes.  In such 
     instance the city would be entitled to their proportionate share at 
     the time the county sets the money aside for expenditure for road and 
     bridge purposes by appropriation or transfer. 
 
     In summary, it is our opinion that the cities are entitled to their 
     20 percent share of the moneys appropriated or transferred for road 
     and bridge purposes whether such moneys are transferred to the county 
     road fund or to a special road fund. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


