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     October 17, 1968     (OPINION) 
 
     Mr. Dale H. Jensen 
 
     Burleigh County State's Attorney 
 
     RE:  Counties - Poll Lists - Delivery to Federal Court 
 
     This is in reply to your letter of October 9, 1968, relative to 
     Public Law 90-274, an Act of Congress approved March 27, 1968, known 
     as the "Jury Selection and Service Act of 1968."  You state the 
     following facts and questions: 
 
           "Chief Judge George S. Register of the United States District 
           Court of this District informs me that, pursuant to that Act, 
           said Court has adopted a Plan for Random Jury Selection which 
           has now been approved by the Reviewing Panel.  I am informed 
           that all jurors for the United States District Court in North 
           Dakota reporting for service after December 22 next must have 
           been drawn or selected from the list of actual voters of the 
           1968 general election.  Under the Act, all State and local 
           officials having custody or control of lists of actual voters 
           are required to cooperate in making the lists available to the 
           Clerk of said Court for this official purpose. 
 
           "It is my understanding that the Clerk of said Court will 
           either request the County Auditors to furnish lists of actual 
           voters, for that purpose, or make the same available for 
           copying or reproduction by the Clerk.  Of course the list of 
           actual voters must be available to the Clerk soon after the 
           election in order that jurors be available for jury service. 
 
           "Under the provisions of Section 16-11-13, North Dakota Century 
           Code, the County Auditor of each county is required to deliver 
           or cause to be delivered two copies of the poll book to the 
           inspector of elections in each election precinct.  After the 
           election, the inspection or one of the judges is required to 
           deliver to the Auditor duplicate reports, accompanied with a 
           poll list.  See Section 16-13-07.  In this County it has been 
           customary for the election officials to return to the Auditor 
           both poll books -- this permits the Auditor to check the 
           returns if that should become necessary. 
 
           "If the County Auditors can legally deliver to the Clerk of the 
           United States District Court, soon after the election returns 
           are received, one of the duplicate poll books, for the Clerk's 
           official use, this would doubtless save considerable 
           inconvenience and work on the part of the Clerk and a 
           substantial amount of expense to the Government.  It would also 
           eliminate work and inconvenience on the part of the County 
           Auditors.  Of course if this were done the Auditors would have 
           to request of the election officials that both poll books be 
           returned after the election.  If one of the poll books is sent 
           to the Clerk, would it be proper for the Auditor to permit the 



           Clerk to retain the same, subject to request for its return, or 
           should it be forwarded to the Clerk with the request that a 
           copy be made in that office and the poll book be returned to 
           the Auditor? 
 
           "As you know, for a period of time after the election the 
           County Auditor's Office is extremely busy, and if the procedure 
           suggested is proper, I am sure the United States District Court 
           would be greatly convenienced and it would be advantageous from 
           the standpoint of both the Federal officials and the County 
           Auditors." 
 
     Section 16-13-04 of the North Dakota Century Code requires the 
     election board to prepare duplicate reports of the total votes cast 
     for each candidate.  Section 16-13-07 of the North Dakota Century 
     Code, as amended, requires that the duplicate reports "accompanied 
     with a poll list" are to be directed to the county auditor. 
     Presumably the poll books you refer to in your letter in effect 
     constitute the poll lists referred to in section 16-13-07. 
 
     While you state the practice in Burleigh County has been to submit 
     both poll lists to the county auditor, we are aware that in some of 
     the other counties of the State the practice has been to file only 
     one copy of the poll list with the county auditor, the other poll 
     list being filed with the clerk of the township or the city auditor 
     as the case may be.  The statutes are not explicit with regard to the 
     disposition of the second copy of the poll list or poll book.  In 
     this instance however the Federal District Court is requesting the 
     poll books.  As you have noted in your letter, section 1863(d) of 
     P.L. 90-274 provides: 
 
           "State, local, and Federal officials having custody, 
           possession, or control of voter registration lists, lists of 
           actual voters, or other appropriate records shall make such 
           lists and records available to the jury commission or clerks 
           for inspection, reproduction, and copying at all reasonable 
           times as the commission or clerk may deem necessary and proper 
           for the performance of duties under this title.  The district 
           courts shall have jurisdiction upon application by the Attorney 
           General of the United States to compel compliance with this 
           subsection by appropriate process." 
 
     The above cited federal statute requires the county auditor, among 
     other officials, to cooperate with the Federal District Court in 
     securing the necessary records, including poll books or poll lists. 
     We therefore believe the county auditor may extend such cooperation 
     as is necessary for the Court to obtain the names from the poll 
     books.  It would appear advisable that the poll books not be 
     considered as the property of the Federal District Court and the 
     statute above quoted appears to imply that the Court will only use 
     the records temporarily while they are being inspected, reproduced or 
     copied. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


