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     March 18, 1968     (OPINION) 
 
     Mr. H. L. Thorndahl, Jr. 
 
     State Examiner 
 
     RE:  Interest - Banks - Loan in Other State 
 
     This is in reply to your letter of March 11, 1968, in which you ask 
     if a North Dakota state bank may participate in a loan originating in 
     Minnesota, which loan pays an interest of 7 1/2 percent. 
 
     Section 6-03-62 of the North Dakota Century Code provides; 
 
           INTEREST ON LOANS - RATE.  An association may demand and 
           receive for loans on personal security, or for discounting 
           notes, bills, or other evidences of debt, such rate of interest 
           as may be agreed upon, not exceeding the amount authorized by 
           law to be contracted for, and it may receive such interest 
           according to the ordinary usage of banking associations and for 
           not more than one year in advance." 
 
     Section 47-14-09 of the North Dakota Century Code provides: 
 
           USURY - DEFINITION - MAXIMUM CONTRACT RATE - PROHIBITION. 
           Except as otherwise provided by the laws of this state, no 
           person, copartnership, association, or corporation, either 
           directly or indirectly, shall take or receive, or agree to take 
           or receive, in money, goods, or things in action, or in any 
           other way, any greater sum or greater value for the loan or 
           forbearance of money, goods, or things in action than seven 
           percent per annum, and in the computation of interest the same 
           shall not be compounded.  No contract shall provide for the 
           payment of interest on interest overdue, but this section shall 
           not apply to a contract to pay interest at a lawful rate on 
           interest that is overdue at the time such contract is made. 
           Any violation of this section shall be deemed usury." 
 
     There is no doubt but that if the law of this state governs the 
     interest rate on the loan in question a state bank may not 
     participate in a loan the interest rate on which exceeds seven 
     percent.  We note section 6-03-62 specifies the interest rate may not 
     exceed "the amount authorized by law to be contracted for." 
     Presumably the law in Minnesota permits interest rates in excess of 
     seven percent although we have not researched this question.  In 91 
     C.J.S. 560, Usury, sec. 4(2) we find this statement: 
 
           . . . the problem is deciding whether or not the contract is 
           usurious is largely one of ascertaining what law the parties 
           had in mind in fixing their rights under the contract, and, if 
           the parties to a contract of loan have in good faith contracted 
           with reference to the law of a foreign state, such law, as far 
           as it is not penal or remedial, will be enforced, even though 
           such a course may result in enforcing a contract that could not 



           have been legally made in the state of the forum. 
 
           "The rule that the intent of the parties designates the 
           governing law applies provided the intent is entertained in 
           good faith, and not for the purpose of evading the usury laws 
           of another state, is referable to a place where some important 
           element of the contract has its situs, and is not contrary to 
           the public policy of the forum, or to the rule that foreign 
           penalties and remedies will not be enforced.  Also the law with 
           reference to which it is the purported intention of the parties 
           to contract must have a real and not a mere fictitious 
           connection with the subject matter of the transaction; but it 
           is sufficient if some of the substantial elements of the loan 
           contract have their situs in the jurisdiction, the laws of 
           which it is intended shall govern." 
 
     Therefore, while we believe that in most instances a bank may not 
     participate in a loan that calls for an interest rate higher than the 
     legal North Dakota contractual rate, we are not prepared to say, as a 
     matter of law, that in no instance may a bank participate in such a 
     loan, since it is conceivable, under certain circumstances, that the 
     interest rate of another state would apply and such interest rate 
     might be higher than that of this state. 
 
     Your letter and the copies of letters accompanying do not present 
     sufficient detailed information from which we can arrive at a 
     definite conclusion.  However, we trust the above discussion will set 
     forth the basic law involved in this matter. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


