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     April 15, 1967     (OPINION) 
 
     Mr. L. F. Gerhart, Manager 
 
     Fire and Tornado Fund 
 
     RE:  Insurance - Fire and Tornado Fund - Replacement Cost Insurance 
 
     This is in response to your letter in which you call our attention to 
     Senate Bill No. 363, which amends several sections in chapter 26-24 
     of the North Dakota Century Code.  You then ask for an opinion as to 
     whether or not the State Fire and Tornado Fund under the new act 
     would be permitted to write "replacement cost insurance" if that type 
     of insurance coverage is desired. 
 
     In reviewing the provisions of Senate Bill No. 363, we find that 
     section 26-24-02 of the North Dakota Century Code was amended by 
     adding the following language:  "* * * and at the option of the 
     insured the fund shall have the authority to insure against any other 
     risks of direct physical loss. * * *".  Sections 26-24-04 and 
     26-24-09 were amended by adding the language:  "* * * or any other 
     risk of direct physical loss, * * *."  Section 26-24-08 was amended 
     by deleting the words, "is not depreciated", and inserting in lieu 
     thereof, "insurable", so as to read:  "* * * the insurable value of 
     each public building, etc."  Section 26-24-09 was further amended, as 
     is material here, by deleting the language, "extended coverage 
     endorsement", and substituting in lieu thereof the word, 
     "endorsements", so as to make the pertinent portion of that section, 
     as is material here, to read as follows:  "* * * Upon application the 
     commissioner shall provide for insurance against loss by fire * * * 
     or any other risks of direct physical loss, all in the manner and 
     subject to the restrictions of the standard fire insurance policy and 
     standard endorsements, * * *."  The uniform standard endorsements 
     include the replacement cost endorsements. 
 
     The original Act prior to the amendments in Senate Bill No. 363 
     restricted the coverage to include only "extended coverage 
     endorsement", which is only one of the standard endorsements.  By 
     permitting coverage to include all standard endorsements, the 
     endorsement for replacement cost would be included in such general 
     broad language. 
 
     It is therefore our opinion, based on the amendments provided for in 
     Senate Bill No. 363, that the Fire and Tornado Fund may write 
     replacement cost insurance if that type of insurance coverage is 
     desired.  It should be observed, however, that Senate Bill No. 363 
     does not contain the emergency clause or provision, and the 
     amendments contained therein will not be effective until July 1, 
     1967. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


