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     June 26, 1967     (OPINION) 
 
     Mr. Fred P. Brandt 
 
     Director 
 
     Economic Development Commission 
 
     RE:  Cities - Zoning - Jurisdiction 
 
     This is in reply to your letter of June 9, 1967, relative to Senate 
     Bill 158 as enacted by the 1967 Legislative Assembly and section 
     40-48-18 of the North Dakota Century Code.  You state the following 
     questions: 
 
           1.  In the absence of either a county or township zoning 
               commission, does the municipality have the absolute 
               authority to zone the six mile area surrounding it?  If so 
               what are the stipulations if any? 
 
           2.  If a municipality does zone this six mile area in the 
               absence of any other zoning authority and then at a later 
               date one or more county, township or regional zoning 
               commission is organized, is the zoning authority of the 
               municipality in the six mile area surrounding its corporate 
               limits negated?  Further, may the newly created county, 
               township or regional zoning commission change the zoning 
               regulations established by the municipality? 
 
           3.  Does a county commission have the absolute authority to 
               override the authority of a municipal zoning commission and 
               give the authority to zone to the township, county, 
               regional or another municipal zoning commission. 
 
           4.  Finally in Section 2 of the Senate Bill 158 (subsequently 
               made an Act) states that the municipal corporation, which 
               shall determine the use of zoning regulations shall have 
               exclusive jurisdiction and power to zone over all lands 
               over which it has authority to control subdivisions and 
               plotting of land as provided in section 40-48-18 of the 
               North Dakota Century Code until either a regional planning 
               and zoning commission or township or county zoning 
               commission is set up.  Does the setting up of such a county 
               zoning commission take away rights of the townships 
               regarding zoning under Section 11-33-20 or do 
               municipalities automatically lose their rights to zone as 
               soon as county or regional planning and zoning commissions 
               are set up?  Is the new law retroactive so as to annul the 
               zoning regulations formed by townships in accordance with 
               section 58-03-11 to 58-03-15 either within its area or the 
               zoning regulations framed by municipal planning commission 
               for its land located in the municipality and all lands 
               lying within six miles but not subject to jurisdictional 
               dispute with a neighboring municipality?" 



 
     Section 40-48-18 of the North Dakota Century Code provides: 
 
           JURISDICTION OF SUBDIVISION - APPROVAL OF COUNTY PLANNING 
           COMMISSION NECESSARY - FAILURE TO AGREE.  The territorial 
           jurisdiction of any municipal planning commission over the 
           subdivision or platting of land shall include all land located 
           in the municipality and all land lying within six miles of the 
           corporate limits of the municipality and not located in any 
           other municipality.  In the case of any such nonmunicipal land 
           lying within six miles of more than one municipality having a 
           planning commission, the jurisdiction of each such municipality 
           shall terminate at a boundary line equidistant from the 
           respective corporate limits of such municipalities.  The 
           approval of the county planning commission, if there is one, 
           shall be necessary on all plats in areas outside the corporate 
           limits of any such municipality.  If the county planning 
           commission fails to agree with a city planning commission 
           having jurisdiction over any plat, the board of county 
           commissioners, by a two-thirds vote of its entire membership, 
           may overrule the findings of one planning commission and 
           approve said plat as recommended by another planning 
           commission." 
 
     Section 1 of Senate Bill 158 provides for the establishment of 
     regional planning and zoning commissions.  The section further 
     provides:  "The regional commissions, when requested by the governing 
     board of a political subdivision in its region, may exercise any of 
     the powers which are specified and granted to counties, municipal 
     corporations, or organized townships in matters of planning and 
     zoning." 
 
     Section 2 of Senate Bill 158 provides: 
 
           ZONING OF TERRITORY ADJACENT TO CITIES.  Until the organization 
           of either a regional planning and zoning commission as provided 
           herein or township or county zoning commission pursuant to 
           sections 58-03-11 through 58-03-15 and chapter 11-33, 
           respectively,  of the North Dakota Century Code, any municipal 
           corporation which shall determine to use zoning regulations 
           shall have exclusive jurisdiction and power to zone over all 
           land over which it has authority to control subdivisions and 
           platting of land as provided in section 40-48-18 of the North 
           Dakota Century Code." 
 
     Section 3 of Senate Bill 158 repeals chapter 11-34 of the North 
     Dakota Century Code relating to zoning of territory adjacent to 
     cities. 
 
     In reply to your questions: 
 
           1.  Under the provisions of section 40-48-18 of the North 
               Dakota Century Code a municipal planning commission has 
               jurisdiction over the subdivision or platting of land lying 
               within six miles of the corporate limits of the 
               municipality and not located in any other municipality. 
               This does not include the authority to zone.  However, the 



               provisions of section 2 of Senate Bill 158 give the 
               municipality power to zone land lying within six miles of 
               the corporate limits of the municipality if a regional 
               planning and zoning commission or township or county zoning 
               commission has not been organized. 
 
           2.  If a municipality does zone the six mile area in the 
               absence of any other zoning authority and then at a later 
               date one or more county, township or regional zoning 
               commissions are organized, it is our opinion the zoning 
               authority of the municipality in the six mile area 
               surrounding its corporate limits is terminated.  Thus 
               section 2 of Senate Bill 158 permits a municipality to zone 
               "until the organization of either a regional planning and 
               zoning commission * * * or township or county zoning 
               commission * * * ." 
 
     It is our further opinion that the newly created county, township or 
     regional zoning commission may change the zoning regulations 
     established by the municipality prior to the organization of such 
     county, township or regional zoning commissions but, in so doing, may 
     not interfere with any vested rights which have been acquired under 
     the municipal zoning regulations.  For example, if an area is zoned 
     by a municipality as a business area and subsequently zoned as a 
     residential area by a regional, township or county zoning commission, 
     it would appear the business must be allowed to continue as a 
     nonconforming use. 
 
           3.  Prior to the enactment of Senate Bill 158, a municipality 
               only had authority to regulate the subdivision or platting 
               of land lying within six miles of the corporate limits of 
               the municipality.  Senate Bill 158 does, as we have noted, 
               extend this authority to zoning if a regional, township or 
               county zoning commission has not been organized.  If such a 
               commission has been organized, the municipality has no 
               authority to zone in the six mile area although they still 
               continue to have authority over subdivision or platting of 
               land in the six mile area. 
 
     The county zoning commission is establishment under the provisions of 
     chapter 11-33 of the North Dakota Century Code.  Section 11-33-20 of 
     this chapter provides in part:  "The provisions of this chapter shall 
     not be construed to affect any property, real or personal, located 
     within the limits of any incorporated municipality of this state, 
     except that any such municipality by resolution of its governing body 
     may relinquish to the county its power to enact zoning regulations 
     under chapter 40-47, in which case such property shall be subject to 
     the provisions of this chapter." Under this provision the county has 
     no authority over the property within the corporate limits of the 
     municipality unless the municipality has by resolution relinquished 
     such power to the county.  This does not apply to the six mile area 
     referred to in questions 1 and 2.  It should be noted, however, that 
     a municipality has no authority to zone this area if a county, 
     township or regional planning commission has been organized and the 
     city's power to zone this area extends only to the time such 
     commission or commissions are organized.  As noted in our reply to 
     question 2, we believe the county, regional or township zoning 



     commissions, when organized, may change the zoning regulations 
     established by a municipality but in so doing may not affect 
     noncomforming uses already established under the municipal zoning 
     regulations. 
 
           4.  It would appear that some of the questions listed in your 
               question number 4 are similar to those asked previously. 
               However we would note that section 1 of Senate Bill 158 
               provides that the regional commissions "when requested by 
               the governing board of a political subdivision in its 
               region," may exercise any of the powers which are specified 
               and granted to counties, municipal corporations or 
               organized townships in matters of planning and zoning. 
               Therefore the mere establishment of a regional planning 
               commission would not take away rights of the townships 
               regarding zoning as provided by section 11-33-20 of the 
               North Dakota Century Code.  There must be a request by the 
               governing board of a political subdivision in the region 
               defined in order for the commission to exercise any 
               authorities.  At such time as a request is made it would 
               then appear the regional planning and zoning commission 
               would take precedence over a township zoning commission 
               within the defined area.  There is a distinction between a 
               regional planning commission and a county planning 
               commission.  The regional planning commission is created by 
               authority of Senate Bill 158.  The county planning 
               commission by authority of chapter 11-33 of the North 
               Dakota Century Code.  Section 11-33-20 permits a township 
               to surrender its right to zone to a county planning 
               commission.  It does not refer to a regional planning 
               commission. 
 
     With respect to cities zoning in the six mile area outside of the 
     corporate limits of the city, the power vested in the cities by 
     section 2 of Senate Bill 158 would expire at such time as the 
     regional planning commission is created.  See answers to previous 
     questions. 
 
     With respect to the retroactive effect of Senate Bill 158, it should 
     first be noted that up to this time the city only has had the 
     authority to make provisions for subdivisions and platting within the 
     six mile area surrounding the city limits.  It has not had the 
     authority to zone as such.  Therefore there are no existing city 
     zoning regulations in this six mile area.  After July 1, 1967, a city 
     may zone the six mile area if a regional, township or county zoning 
     commission has not been created.  Assuming that a city or township 
     does zone an area and subsequently a regional planning commission 
     could alter the zoning regulations established by the city or 
     township zoning commissions, but, in so doing, may not interfere with 
     any vested rights which have been acquired under the existing zoning 
     regulations.  In other words if the zoning regulations are changed, 
     any uses made nonconforming uses by reason of such change must be 
     permitted to continue.  See answer to question 2.  The zoning 
     regulations previously adopted by a city or township would stand 
     until changed. 
 
     HELGI JOHANNESON 



 
     Attorney General 


