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     October 5, 1967     (OPINION) 
 
     Mr. Lloyd Zander 
 
     Commissioner 
 
     Veterans Affairs 
 
     RE:  Veterans - Scholarships - Eligibility 
 
     In your letter of September 21, 1967, relating to Senate Bill 380 
     there are two areas in which you have questions and request 
     clarification.  These areas are: 
 
           1.  To be eligible for benefits must the veteran have served 
               one hundred and eighty days in the armed services after 
               August 5, 1964. 
 
           2.  If the veteran is eligible for the benefits, should the 
               computation of benefits include that period of service 
               which occurred prior to August 5, 1964? 
 
     In reference to the first question the following parts of Senate 
     Bill 380, chapter 287 of the 1967 Session Laws, is relevant: 
 
           EDUCATIONAL ASSISTANCE TO NORTH DAKOTA VETERANS.  An Act to 
           provide educational assistance to the North Dakota veterans who 
           have served in the armed forces of the United States for a 
           period of more than one hundred eighty days from and after 
           August 5, 1964, and providing an appropriation therefor." 
 
     "Section 1.  DEFINITIONS.  As used in this Act: 
 
           1.  'Period of Service' means any service of any veteran who 
               served on active duty in the armed services of the United 
               States for more than one hundred eighty days, which active 
               duty time occurred after August 5, 1964, or who entered and 
               was released from active duty after August 5, 1964, for a 
               service connected disability prior to serving more than one 
               hundred eighty days. (emphasis supplied) 
 
           2.  'Veteran' means a man or woman who served honorably and 
               faithfully in the armed services of the United States for 
               the period of service set forth in subsection 1 of 
               section 1 of this Act * * *." 
 
     The language stated above does not lend itself to interpretation.  It 
     is clear and unambiguous.  The Act is said to provide assistance to 
     veterans who have served one hundred eighty days from and after 
     August 5, 1964, and subsection 1 of section 1 states that "period of 
     service" means one who served on active duty, "which active duty time 
     occurred after August 5, 1964."  Subsection 2 further states that to 
     be considered a "veteran" under this Act you must meet the 
     requirements of section 1.  As stated previously, this language 



     leaves no room for interpretation as to what was intended by the 
     legislature and the rule of construction in cases such as this is 
     stated in 83 C.J.S. 577: 
 
           Where the language of a statute is plain and unambiguous, there 
           is no occasion for construction, and this is true even though 
           other meanings of the language employed could be found.  The 
           court cannot indulge in speculation as to the probable or 
           possible qualifications which might have been in the mind of 
           the legislature, or assume a legislative intent in plain 
           contradiction to words used by the legislature, and need not 
           search for the reasons which prompted the legislature to enact 
           the statute. 
 
           An unambiguous state must be given effect according to its 
           plain and obvious meaning, and such unambiguous statute cannot 
           be extended beyond its plain and obvious meaning, or restricted 
           to, or confined in operation within, narrower limits or bounds 
           than manifestly intended by the legislature, because of some 
           supposed policy of the law, or because the legislature did not 
           use proper words to express its meaning, otherwise the court 
           would be assuming legislative authority.  In construing a 
           statute expressed in reasonably clear language, the court 
           should neither read in nor read out; and where a law is plain, 
           unambiguous, and explicit in its terms, the exceptions are few 
           indeed that authorize a court to read something into it that 
           the law writers did not themselves put therein* * *." 
 
     Looking at the above quoted statutes and the quotation from C.J.S. it 
     can be seen that this office cannot, no matter how desirable it may 
     be, interpret these statutes in any way except as they were written 
     by the legislature. 
 
     As to the second question the relevant material is section 5 of 
     Senate Bill 380, chapter 287 of the 1967 Session Laws.  It states: 
 
           Section 5.  PERIOD OF TIME AID GIVEN - MAXIMUM - TIME 
           LIMITATIONS WHEN BENEFITS ARE TO BE USED.  Each eligible 
           veteran pursuant to the provisions of this Act shall be 
           entitled to receive the benefits of this Act for a period of 
           one month for each month or fraction of a month such veteran 
           was on active duty with the armed forces of the United States, 
           which period, however, shall not exceed a total of thirty-six 
           months of benefits.  * * *." 
 
     The words "eligible veteran" as found in section 5 evidences an 
     intent that the legislature used the term "veteran" in a sense 
     different from the statutory definition set out earlier herein.  The 
     modification of the term "veteran" by the term "eligible" imparts a 
     new meaning to the term "veteran" and makes such term subject to 
     construction, and resort to the remaining provisions of section 5 of 
     the Act is permissible to determine the true meaning of such term. 
 
     This statute provides that if you find the veteran is eligible for 
     benefits he is entitled to one month benefit for each month served on 
     active duty.  It does not limit the amount of benefits to be received 
     by the veteran to the period served after August 5, 1964. 



 
     Therefore, it is our opinion that to be eligible for benefits the 
     veteran must have served on active duty in the armed services for 
     more than one hundred eighty-days after August 5, 1964, and once it 
     is determined that the veteran is eligible for the benefits, that 
     period of time which was served prior to August 5, 1964, should be 
     considered in computing the benefits. 
 
     This opinion supersedes the letter of July 10, 1967, issued by this 
     office to Mr. Zander. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


