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     April 3, 1967     (OPINION) 
 
     Mr. Edwin Sjaastad 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Sales Tax - Motion Picture Films 
 
     This is in response to your letter in which you state the following: 
 
           "The Motion Picture Association of America, Inc., through their 
           counsel, Mr. Bruce Thompson of Neville, Johnson & Thompson, 
           1705 First National Bank Building, Minneapolis, Minnesota, has 
           requested a ruling from this office as to whether motion 
           picture films distributed to theatre owners and television 
           stations in the state of North Dakota are subject to North 
           Dakota sales or use tax under the rental provisions of the 
           North Dakota sales and use tax laws enacted by the 1967 
           legislature. 
 
           "Our understanding of the facts relating to this question is 
           that the theatre owner or television station operator acquires 
           temporary possession of the motion picture print or tape and, 
           pursuant to a contract has the right, under copyright, to 
           exhibit the motion picture or television feature in public.  It 
           is our understanding that the cost of the motion picture print 
           or tape is a relatively minor portion of its value, running 
           from slightly over $200 for a normal black and white feature to 
           $1,000 for colored pictures.  The cost of producing the motion 
           picture, which is the value of the copyright attached thereto, 
           apparently is rarely less than $1,000,000 and in many cases 
           runs much higher than a $1,000,000." 
 
     A "sale" for North Dakota sales and use tax purposes is defined as 
     "any transfer of title or possession, exchange or barter, conditional 
     or otherwise, in any manner or by any means whatsoever, for a 
     consideration, . . ." 
 
     The term "retail sale" for sales and use tax purposes is defined as 
     "the sale, including the leasing or renting, to a consumer or to any 
     person for any purpose, other than for processing or for resale, of 
     tangible personal property; . . ." 
 
     In this connection, see subsections 2 and 3 of section 1 and 
     subsection 1 of section 26 of House Bill No. 731, 1967 legislative 
     session. 
 
     In addition, subsection 6 of section 3 of House Bill No. 731 imposes 
     a sales tax on the leasing or renting of tangible personal property, 
     and subdivision b of subsection 6 of section 26 of House Bill No. 731 
     imposes a use tax on the leasing or renting of tangible personal 
     property.  The term "use" for use tax purposes is defined in 
     subsection 2 of section 26 of House Bill No. 731 as "the exercise by 
     any person of any right or power over tangible personal property 



     incident to the ownership or possession of that property. . ." 
 
     To our knowledge the question presented by you has not been 
     judicially determined in this state; however, the North Dakota 
     Supreme Court in Voss v. Gray, 70 N.D. 727, 298 N.W. 1, in holding 
     that the furnishing of photographs was subject to sales tax concluded 
     that photographs were tangible personal property within the meaning 
     of the sales tax law.  In addition, the North Dakota Supreme Court in 
     the Bismarck Tribune Company v. Lloyd Omdahl, 147 N.W.2d. 903, in 
     determining that the North Dakota use tax was not applicable to 
     newsprint and ink used and consumed in the publication of a newspaper 
     considered the nature of property taxable under the use tax law and 
     concluded that "tangible" personal property for use tax purposes 
     means "personal property that can be touched or handled." 
 
     In states having sales and use tax laws that are very similar to the 
     sales and use tax laws of this state, the courts have held that the 
     gross amount paid by exhibitors for the rental or the transfer of 
     possession of movie film to motion picture theatres is subject to 
     sales or use tax.  The courts, in reaching this conclusion, have 
     considered the fact that there is a transfer of a license to exhibit 
     in addition to the transfer of the necessary film and have concluded 
     that the transfer of the license without the transfer of possession 
     would be valueless and together they must be regarded as a taxable 
     transaction constituting a "sale."  See United Artist Corporation v. 
     Taylor, 273 N.Y. 334, 7 N.E.2d. 254; Saenger Realty Corporation v. 
     Grosjean, 193 S. 710; Crescent Amusement Co. v. Carson, 213 S.W.2d. 
     27, and Prentice-Hall State & Local Taxes (Sales Tax Volume 1, 
     Paragraph 92,570). 
 
     The fact that the North Dakota sales tax law imposes a tax on 
     admissions to places of amusement would have no bearing on the 
     taxability of items such as motion pictures, rented or obtained and 
     used by a motion picture exhibitor as the motion picture films are 
     obtained for use and consumption by the exhibitor in his business 
     operation and are not acquired for resale purposes.  See Sales Tax 
     Rule No. 38. 
 
     In view of the above, it is our opinion that the amount paid by 
     theater owners and television stations to the film distributing 
     agencies for use of or rental of motion picture films would be 
     subject to the North Dakota sales or use tax law, either under the 
     theory that the payment constitutes rental receipts from the "sale" 
     of tangible personal property, or, if the transaction is construed to 
     be the granting of a license to exhibit tangible personal property 
     coupled with the necessary transfer of physical possession rather 
     than a rental, the gross receipts derived therefrom would be subject 
     to sales or use tax by reason of a "sale", that is, transfer of 
     possession of tangible personal property. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


