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     April 3, 1967     (OPINION) 
 
     Mr. Fred P. Brandt 
 
     Director 
 
     Economic Development Commission 
 
     RE:  State Planning Agency - Authority - Indian Reservation 
 
     This is in reply to your letter of March 16, 1967, in which you set 
     forth the following facts and question: 
 
           The Tribal Council of the Standing Rock Sioux Tribe wishes to 
           undertake an urban planning assistance program (701). 
 
           As you know, the Standing Rock Reservation is situated in both 
           North and South Dakota.  However, its Council headquarters are 
           situated in Fort Yates, North Dakota. 
 
           The Tribal Council has adopted a resolution (enclosed) 
           requesting our assistance in this matter.  A copy of the 
           proposed scope of services is also enclosed.  We are of the 
           opinion that the Reservation should be planned as a unit. 
           Since the State funds involved in any of our local urban 
           planning assistance programs are to cover costs of the staff in 
           administering the programs which are actually carried out by 
           outside consultants, we wish to sponsor and administer the 
           program as a unit.  Our normal administrative costs would 
           probably be less and the planning work will definitely be 
           better than if we were to somehow divide the program between 
           the South and North Dakota Planning Agencies, for duplicate 
           administration. 
 
           Your opinion is respectively requested whether or not we may 
           administer a planning program extending beyond North Dakota 
           borders." 
 
     It is an elementary rule of law that a state cannot exercise absolute 
     jurisdiction beyond the borders thereof.  The State has, in certain 
     instances, authorized certain of its officers and agencies to 
     contract with other states with regard to certain matters.  Such 
     authorization is ordinarily accomplished by Legislative action.  If, 
     therefore, the State Planning Agency is to administer a planning 
     program extending beyond North Dakota borders, it must do so in 
     accordance with a contract entered into with the proper authorities 
     from such other state.  Such contract can be executed only if the 
     Planning Agency has been granted such power by the Legislative 
     Assembly.  Since the Planning Agency is a creature of the Legislative 
     Assembly it has only such powers as are specifically granted to it or 
     must necessarily be implied therefrom. 
 
     Section 54-34.1-09 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     provides: 



 
           GRANTS TO PLANNING COMMISSION  The state planning agency or any 
           governmental planning agency is authorized to apply for, accept 
           and expend grants from any other planning agency as defined 
           herein for the purpose of this chapter, and to contract with 
           reference thereto. 
 
     Section 54-34.1-01 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     provides: 
 
           DEFINITIONS.  In this chapter, unless the context or subject 
           matter otherwise requires, the term 'planning agencies' shall 
           mean and include the departments, agencies, instrumentalities 
           of the federal, state, county, township, or municipal 
           governments engaged in planning activities, including regional 
           and metropolitan planning agencies as authorized herein, and 
           educational institutions, research organizations, whether 
           public or private, civic groups, and private persons and 
           organizations engaged in planning activities." 
 
     The term "state" as used in the above statute does, we believe, refer 
     to the State of North Dakota and not to any state of the United 
     States.  It will be observed that the statute does not define 
     "planning agencies" as including those agencies established by 
     another state.  It therefore appears that section 54-34.1-01, quoted 
     above, would not authorize the North Dakota Planning Agency to enter 
     into a contract with a planning agency from another state. 
 
     While we recognize the validity of the reasons set forth in your 
     letter for administering the planning program for the Standing Rock 
     Reservation as a unit, we nevertheless have been unable to find any 
     authority for the North Dakota Planning Agency to administer a 
     planning program extending beyond North Dakota borders. 
 
     It is therefore our opinion that the North Dakota Planning Agency 
     does not have the authority to administer a planning program 
     extending beyond North Dakota borders. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


