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     July 27, 1967     (OPINION) 
 
     Mr. Tor A. Hegland 
 
     Executive Secretary 
 
     Employees Retirement Board 
 
     RE:  State - Employees Retirement System - Expenses of Board Members 
 
     This is in response to your request for an opinion whether or not the 
     chairman of the State Retirement Board may receive a payment of 
     $40.00 per day in addition to the honorarium and expense 
     reimbursement. 
 
     You state that the board adopted the following resolution as shown in 
     its minutes: 
 
           "Mr. Lahaug moved that Chairman Guthrie, when employed by the 
           Retirement Board on matters of the retirement system, be paid 
           $40.00 per day, plus being reimbursed for expenses on the same 
           basis as all state employees on authorized travel.  Being 
           seconded by Mr. Pederson, the motion was passed unanimously." 
 
     Section 54-52-03, as the material here provides, is as follows: 
 
           "There is hereby created a governing authority of the system to 
           consist of a board of five persons known as the retirement 
           board.  No more than one member of the board shall be in the 
           employ of a single department, institution or agency of the 
           state. 
 
           1.  One member of the board shall be appointed by the governor 
               to serve a term of five years.  The appointee shall be a 
               North Dakota citizen who is not a state employee and who by 
               experience is familiar with money management.  The citizen 
               member shall be chairman of the board.  (Underscoring ours) 
 
           * * * 
 
           4.  Members of the board shall receive a honorarium of 
               twenty-five dollars for each month during which the board 
               has been in session.  This shall be in addition to any 
               other pay or allowance due the member, plus an allowance 
               for expenses they may incur through service on the board." 
 
     The honorarium applies to all members. 
 
     The honorarium also constitutes the "pay" for serving on the board. 
 
     The Legislature having specifically provided for the specific 
     compensation for services rendered on the board precludes any other 
     type of compensation.  The board has been given authority to appoint 
     an executive secretary who shall hire the staff.  There is no further 



     provision for the board to hire persons to perform services for the 
     retirement board except for such technical experts as recited in 
     section 54-52-04, subsection 4 and subsection 6. 
 
     The term "this" as found in the sentence of subsection 4 in section 
     54-52-03 N.D.C.C., must obviously refer to the honorarium and the 
     expression "shall be in addition to any other pay or allowance" quite 
     obviously refers to such board members who are state employed or 
     officers of the state.  This language is designed to permit the 
     payment of the honorarium and is not an exception so as to permit 
     further compensation to the board members in addition to the 
     honorarium and reimbursement of expenses.  This language quite 
     obviously refers to regular pay and allowances and fringe benefits 
     which are allowed to state employees including state officers. 
 
     If the chairman were to be employed by the board to perform services 
     the state retirement board being a state agency, the chairman would 
     then be an employee of the state and as such would be disqualified 
     from being a member of the board because he would no longer be "not a 
     state employee." 
 
     There is nothing in the Act which suggests or indicates that the 
     chairman may be reimbursed in a different manner than other members 
     of the board. 
 
     The term "allowance" is used twice in the second sentence in 
     subsection 4 and from the manner in which it is used, it is quite 
     obvious that it has reference to reimbursement for travel and health 
     insurance benefits, vacation with pay and such other fringe benefits. 
     It does not mean that the term "allowance" is used to indicate that 
     additional salary may be paid to board members. 
 
     The Legislature having specified the amount to be paid to a board 
     member for his services precludes any further payment. 
 
     It is, therefore, our opinion that the board does not have the 
     authority to pay any other amount for services rendered except the 
     amount of twenty-five dollars each month in which the board has been 
     in session plus reimbursement for expenses as allowed by statute. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


