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     December 18, 1967     (OPINION) 
 
     Honorable M. F. Peterson 
 
     Superintendent 
 
     Public Instruction 
 
     RE:  Teachers Insurance and Retirement Fund - Members - State Retirem 
 
     This is in reply to your letter of December 12, 1967, in which you 
     set forth the following facts and questions: 
 
           "According to the interpretation of the Teachers' Insurance and 
           Retirement Fund law, specifically chapter 15-39, the employees 
           of Vocational Rehabilitation have been under the Teachers' 
           Insurance and Retirement Fund and have been paying assessments 
           to that fund. 
 
           "I understand that there are individuals in Rehabilitation who 
           would rather be in the regular State Retirement plan than in 
           the Teachers' Insurance and Retirement Fund. 
 
           "I would appreciate your opinion as to whether the Vocational 
           Rehabilitation people are compulsory members of the Fund as are 
           people in education according to section 15-36-01, which has 
           been amended. 
 
           "I have a subsidiary question and that is if they are not 
           compulsory members of the Fund, as you interpret the statutes, 
           would it be lawful for some to contribute and others not 
           according to their own volition? 
 
           "It is lawful and/or compulsory for an agency such as 
           Vocational Rehabilitation to be under the state retirement 
           system and teachers' retirement?  Now speaking of the members 
           of the Department of Public Instruction who are compulsory 
           members of the Teachers' Insurance and Retirement Fund, may 
           they be members of the State Retirement plan?" 
 
     We believe your reference to section 15-36-01 should be section 
     15-39-01.  Subsection 1 of section 15-36-01, as amended, provides, 
     insofar as is pertinent: 
 
           "DEFINITIONS.  Int his chapter, unless the context or subject 
           matter otherwise requires: 
 
           1.  'Teacher' shall include: 
 
               * * * 
 
               d.  The superintendent of public instruction and all county 
                   superintendents of schools and their assistants; 
 



               * * * 
 
               k.  All certified and qualified teachers employed by any 
                   state institution, school board, or governing body who 
                   are assigned to duties directly related to the public 
                   school program but who may not be directly engaged in 
                   teaching. 
 
           * * *." 
 
     There are not "optional" memberships in the Teachers' Insurance and 
     Retirement Fund except with regard to time of service and age.  All 
     "teachers" as defined above are required to be members of the Fund. 
     See section 15-39-10.  Insofar as whether the employees of vocational 
     rehabilitation should or should not have been considered "teachers" 
     within the meaning of chapter 15-39 would, at this time, seem 
     immaterial.  The fact is they have been so considered and, by 
     implication, such construction has been approved by the Legislature. 
     It is a rule of statutory construction that the departmental 
     construction of a statute is entitled to great weight.  Therefore we 
     believe we must assume that the employees of vocational 
     rehabilitation are compulsory members of the Teachers' Retirement 
     Fund.  Even without the historical construction, the provisions of 
     subdivision k of subsection 1 of section 15-39-01 would appear to 
     include the employees of vocational rehabilitation in the Fund 
     insofar as they meet the requirements of a certified and qualified 
     teacher who is employed by a state governing body (vocational 
     rehabilitation) which is directly concerned with the public school 
     program even though not actually engaged in teaching.  See chapter 
     15-20 of the North Dakota Century Code, particularly section 
     15-20-03. 
 
     With respect to the State Retirement Program, section 54-52-02 of the 
     North Dakota Century Code, as amended, provides in part: 
 
           "FORMULATION OF PLAN - EXCLUSION OF EMPLOYEES COVERED BY PLANS 
           IN EXISTENCE.  * * * Employees presently covered by a pension 
           plan or retirement plan to which the state has contributed, 
           except social security, shall not be eligible for duplicate 
           coverage." 


