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     November 1, 1967     (OPINION) 
 
     Mr. Elmer Olson 
 
     Secretary 
 
     Public Service Commission 
 
     RE:  Public Service Commission - Motor Carriers - Certificate for 
 
            School Bus Operator 
 
     As Secretary of the Public Service Commission you have asked for an 
     opinion upon the question whether a school bus operator-owner who has 
     contracted with a school district for the transportation of its 
     pupils to and from school is required to obtain a certificate from 
     the Public Service Commission in the case where he is requested by 
     the school district to transport pupils to and from school activities 
     such as athletic events. 
 
     As further factual background you advise that in the case under 
     consideration the school bus operator, in addition to carrying 
     students to and from school, has been requested by the district to 
     transport some of the pupils to and from certain school activities, 
     such as athletic events, band concerts, etc., which are held in other 
     school districts and cities.  You state that in such instances the 
     school bus operator is, or is to be, compensated by the school 
     district out of its school activities fund and that the individual 
     pupil passengers do not directly pay the school bus operator.  You 
     further state that every factor, such as the time and place of 
     departure and return, the routes of travel, and the number and 
     frequency of such trips is supervised, directed, and controlled by 
     the school district officials. 
 
     The powers and duties of the Public Service Commission, according to 
     section 83 of the Constitution, "shall be prescribed by law." 
 
     Chapter 49-18 of the North Dakota Century Code entitled "Motor 
     Carriers" is the legislative act investing the Public Service 
     Commission with specific powers and duties with reference to the 
     regulation of carriers engaged in the transportation by motor vehicle 
     of persons for hire. 
 
     Generally speaking, it is held that a regulatory agency, such as the 
     Public Service Commission, must require a permit or certificate of 
     any person who holds himself out to the public as willing to 
     undertake, for hire, to transport passengers by motor vehicle, and in 
     this regard, the dominant or controlling factor in determining the 
     jurisdiction or ability of the Commission to require such a license, 
     permit, or certificate is whether the person is engaged in the 
     rendering of a public service, as distinguished from a private 
     service.  In the former case the Public Service Commission must 
     require a compliance with the Motor Carriers Act on the part of the 
     person, and in such instances the term "common carrier" can be 



     properly applied. 
 
     Chapter 49-18 also provides for the Commission's regulation of 
     "Contract motor carrier of passengers" which is defined in section 
     49-18-01(10) as "any person engaged in the transportation by motor 
     vehicle of persons for hire and not included in the term 'common 
     motor carrier of passengers.'"  It seems that the Commission is 
     empowered to issue a permit approving the contract between the person 
     and a carrier where in the first instance such person could rightly 
     engage in the business of transportation of his own commodities, 
     passengers, etc. without coming under the jurisdiction of the 
     Commission, but who chooses to contract with another for the 
     performance of such transportation, subject to certain limitations. 
 
     Section 49-18-04 provides that the Motor Carrier Act "shall not apply 
     to contract motor carriers of property or passengers operating 
     exclusively in the transportation of children to or from school." 
 
     Applying the given facts to the mentioned statutes, it is obvious, in 
     our opinion, that the school bus operator in this instance cannot be 
     required to obtain a certificate as a common carrier primarily 
     because he is engaged in transportation by virtue of his contract 
     with the school district.  His business is not impressed with public 
     service nor does he hold himself out to the public to provide 
     transportation services. 
 
     Nor can he, in our opinion, be required to submit to the jurisdiction 
     of the Commission as a contract carrier for two reasons:  the first 
     being that his contract with the school district is for the 
     transportation of children to or from school, and such a contract is 
     specifically excluded from Commission jurisdiction under section 
     49-18-04, above mentioned; and the second reason is that the request 
     on the part of the school district to the school bus operator that he 
     transport some of the children to and from school activities appears 
     to be secondary and incidental to the primary purpose of the 
     contract. 
 
     It follows that in such cases the courts have held that one who is 
     engaged in isolated, occasional, or incidental transportation of 
     persons is not bound to comply with the statutory provisions 
     requiring permits, licenses, etc. Strickler v. Schaaf (1939) 91 P. 
     2d. 1007, 123 A.L.R. 226 (annotation). 
 
     It is our opinion that the Public Service Commission has not the 
     power or duty to require a school bus operator, in the case where he 
     has contracted with a school district primarily for the 
     transportation of pupils to or from school, to obtain a certificate 
     or permit for the transportation of some of the pupils to occasional 
     school activities held outside of the school district, although the 
     school bus operator is compensated therefor by the district. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


