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     August 16, 1967     (OPINION) 
 
     Mr. Lyle Limond 
 
     Executive Secretary and 
 
       Treasurer 
 
     North Dakota State Board of 
 
       Medical Examiners 
 
     RE:  Physicians - License - Requirements 
 
     This is in response to your letter in which you refer to section 
     43-17-18(5) of the North Dakota Century Code, which provides as 
     follows: 
 
           "QUALIFICATIONS OF APPLICANT FOR EXAMINATION.  An applicant for 
           a license to practice medicine shall present evidence 
           satisfactory to the board that he has the following 
           qualifications: 
 
           * * * 
 
           5.  That he has satisfactorily completed a one year internship 
               in an approved hospital for approved internship or in a 
               hospital approved by the board." 
 
     You then state that the board desires a ruling whether or not "one 
     year of residency in some specialty" can be construed to satisfy the 
     internship requirements of subsection 5.  You also furnished us with 
     authoritative definitions of the terms "internship" and "residency." 
 
     Webster's Dictionary defines "internship" as:  "1.  the position of 
     an intern.  2.  the period of service as an intern."  "Intern" is 
     defined to mean:  "* * * a doctor serving as an assistant resident in 
     a hospital generally just after his graduation from medical school: * 
     * *."  (Underscoring ours.)  It defines "resident" to mean:  "* * * 
     2.  living or staying in a place while working, carrying on official 
     duties, etc.; as, a RESIDENT physician of a hospital."  "Residence" 
     as defined means:  "* * * 2.  the fact or status of living or staying 
     in a place while working, going to school, carrying out official 
     duties, etc. (usually preceded by IN); as students are required to be 
     IN RESIDENCE two years." 
 
     An "intern" according to 70 C.J.S., PHYSICIANS AND SURGEONS, section 
     1, page 807, "* * * is a physician; he is a graduate of a medical 
     school with a doctor's degree, although, it may be, not licensed to 
     practice his profession in the ordinary way by so holding himself out 
     to the public.  In many instances he does the work of the physician 
     and, in other respects, relieves the physician of professional 
     services which he would ordinarily perform." 
 



     The definition of the word "internship" furnished by you, as being 
     the product of the American Medical Association and approved by the 
     American Medical Association house of delegates, is as follows: 
 
           "Internship - the internship is that phase of medical education 
           and training which ordinarily follows immediately upon the 
           completion of the four-year, undergraduate medical curriculum. 
           It consists of the supervised practice of medicine among the 
           patients in a hospital and in its outpatient department, with 
           continued instruction in the science and art of medicine by the 
           hospital staff.'" 
 
     The definition of the term "residency" as furnished by you is as 
     follows: 
 
           "Residency - that portion of graduate medical education 
           following completion of the internship, and consisting of two 
           or more years of formally organized educational activities, 
           usually within hospitals and their outpatient departments, 
           during which the young physician assumes a graded and 
           progressive increase in responsibility for patient care, under 
           appropriate supervision, to that point where he is considered 
           qualified for the independent practice to the field of medicine 
           in which he has been working."  (Underscoring ours.) 
 
     The various definitions of the word "internship" while not being 
     identical, substantially they are in accord as to the material 
     elements. 
 
     By comparison the term "residency" not only embraces some phases of 
     an internship but includes additional training.  The term 
     "residency", according to your definition, is a phase of training 
     which comes after having completed an internship.  It is also 
     suggestive of specialized training in a certain field or area of 
     medicine. 
 
     These are terms which are more frequently used by the medical 
     profession.  it is even possible that the medical profession coined 
     these words.  Under these conditions we place great weight on the 
     definitions that you furnished us.  Until such terms are defined by 
     statute, we will be inclined to ascribe the meaning given to such 
     terms in the definitions you furnished us. 
 
     It is therefore our opinion that a person, upon completion of his 
     residency, would meet the requirements of section 43-17-18(5) of the 
     North Dakota Century Code as to internship.  We do not believe that 
     the board can refuse a license to a person who otherwise qualifies, 
     including internship, merely because he has not had a residency.  If 
     it is the desire of the board to add "residency" as an additional 
     qualification, it would have to be done by legislative enactment, 
     unless the term "residency" is redefined and is given a meaning which 
     is similar to the term "internship." 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


