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     April 13, 1967     (OPINION) 
 
     Dr. Richard W. Prouty 
 
     State Toxicologist 
 
     RE:  Motor Vehicles - Blood Specimens of Accident Victims - Procedure 
 
     This is in reply to your letter of April 10, 1967, relative to Senate 
     Bill No. 44 enacted by the 1967 Legislative Assembly.  You are 
     concerned with the study to determine the relationship of alcohol, 
     carbon monoxide and other drugs to motor vehicular deaths as provided 
     in section 19 of said bill.  You ask three questions concerning said 
     section: 
 
           1.  Is a licensed embalmer considered qualified to collect the 
               blood specimens under the terms of the Act? 
 
           2.  What officials, agencies, or individuals may be afforded 
               the individual analytical results in any one given case? 
 
           3.  Is it permissible for interested individuals such as peace 
               officers, state's attorneys and coroners to submit two 
               blood samples separately collected from the body of a 
               fatally injured traffic victim; one sample to be analyzed 
               and reported routinely by this laboratory to the requesting 
               agency? 
 
     Section 19 of Senate Bill No. 44 provides: 
 
           STATE TOXICOLOGIST TO EXAMINE BLOOD SPECIMENS OF FATALITIES IN 
           ACCIDENTAL DEATHS INVOLVING A MOTOR VEHICLE.  In cases of death 
           occurring on or after July 1, 1967, and prior to July 1, 1969, 
           resulting from a motor vehicle accident or other unnatural 
           death occurring in a motor vehicle, the county coroner shall 
           require that a blood specimen of at least 20 cc. be withdrawn 
           from the body of the decedent within 24 hours after his death 
           by a coroner, coroner's physician, or other qualified person, 
           prior to embalming.  The blood specimens shall be collected and 
           preserved by methods and techniques established by the state 
           toxicologist.  The blood so drawn shall be sent to the state 
           toxicologist for analysis for alcohol, carbon monoxide, and 
           other drug content.  The state toxicologist shall keep a record 
           of all such examinations to be used for statistical purposes. 
           The results of the examinations referred to in this section 
           shall not be admissible in evidence in any action of any kind 
           in any court or before any tribunal, board, agency, or person, 
           but shall be used only for statistical purposes.  The 
           cumulative results of the examinations, without identifying the 
           individuals involved, shall be disseminated to interested state 
           and local officials and made public by the state toxicologist. 
           Any person drawing blood and any person making any examination 
           of blood under the terms of this Act shall be immune from all 
           liability, civil or criminal, that might otherwise be incurred 



           or imposed. The individual drawing the blood sample shall be 
           paid a fee of five dollars by the state toxicologist for each 
           acceptable blood specimen submitted for analysis under the 
           requirements of this Act." 
 
     With respect to your first question, the Act does, as you have noted, 
     provide that the county coroner shall require a blood specimen to be 
     withdrawn by a coroner, coroner's physician, "or other qualified 
     person."  It would appear to be a question of fact as to who is a 
     qualified person within the meaning of the Act and it would further 
     appear that the initial decision as to who is to withdraw the blood 
     specimen is left to the discretion of the county coroner, since it is 
     that official who, under the terms of the Act, must require the 
     specimen to be withdrawn.  In view of the subjects with which an 
     embalmer must be versed in order to become licensed under the 
     provisions of chapter 43-10 of the North Dakota Century Code we 
     believe a licensed embalmer may be considered as a "qualified person" 
     within the meaning of the Act and thus entitled to withdraw blood 
     samples upon the direction of the county coroner.  We would also note 
     this does not involve withdrawing of blood from a living being. 
 
     With respect to your second question, there may be some doubt as to 
     the confidential nature of the analysis in individual cases.  While 
     it is true that the statute prohibits the use of such analysis in any 
     action of any kind in any court or before any tribunal, board, agency 
     or person, the statute does not positively state the results are to 
     be confidential as do other statutes under which information is made 
     confidential.  However, we do note the affirmative statement that the 
     results of such examinations are to be used "only for statistical 
     purposes."  We note the further statement that the "cumulative 
     results of the examinations, without identifying the individuals 
     involved shall be disseminated to interested state and local 
     officials and made public by the state toxicologist." 
 
     The only purpose of this section of Senate Bill No. 44 is to 
     accumulate statistical information to enable the legislature in 
     making a determination as to whether or not legislation concerning 
     motor vehicle accidents and such factors as alcohol, carbon monoxide, 
     etc., should be enacted.  See Page 97 of the 1967 Report of the 
     Legislative Research Committee.  We do not believe the state 
     toxicologist is required or authorized to release his finds of 
     individual examinations of blood specimens to any person or agency, 
     including law enforcement officials and agencies, since same is not 
     contemplated by the Act. 
 
     With respect to your third question, we find no authority for the 
     submission of two blood samples in order to permit the report on one 
     of the blood samples to be analyzed for the purposes of the Act and 
     the other blood sample to be reported to the requesting agency.  If 
     any blood sample (one or more) is taken and submitted to the state 
     toxicologist under the provisions of this Act, it must be used only 
     for the purposes specified in the Act, i.e., the gathering of 
     cumulative statistics.  If a blood sample is to be taken and the 
     results thereof used for other purposes, the person or agency taking 
     such sample must find authority for so doing elsewhere than in the 
     provisions of section 19 of Senate Bill No. 44. 
 



     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


