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     June 12, 1967     (OPINION) 
 
     Mr Orville Hagen 
 
     Commissioner of Labor 
 
     RE:  Labor - Minors - Power Driven Machinery 
 
     Your request for an opinion dated June 7, 1967, reads, in part, as 
     follows: 
 
           "Section 34-07-16 of the N.D.C.C. prohibits the employments and 
           occupations of minors. 
 
           "Paragraph 6 of this section states:  'Any capacity which 
           requires the adjusting of any belt to any machinery or the 
           oiling, wiping, or cleaning of any machinery;' 
 
           "In your opinion, if the minor was not engaged in the operation 
           of the power driven equipment, would he still be prohibited 
           from being employed where power driven machinery was used by 
           others?" 
 
     Section 34-07-16 of the North Dakota Century Code sets forth the 
     types of employment which are strictly prohibited by law and section 
     34-07-20 of the North Dakota Century Code gives the commissioner of 
     labor authority to further restrict the employment of minors in those 
     areas which are dangerous or prejudicial to the life, health, safety 
     and welfare of such minors. 
 
     Subsection 1 of section 34-07-16 prohibits the employment of a minor 
     under the age of sixteen years in areas involving the use of any 
     power driven machinery.  This subsection along with subsection 6 of 
     section 34-07-16, as quoted in your letter, clearly prohibits the 
     operation of power driven equipment by anyone under sixteen years of 
     age.  The intent of the statutes is to prohibit persons of a tender 
     age from working in occupations which are dangerous to their life, 
     health, and safety. 
 
     These prohibitions would not apply where the minor is employed to do 
     something other than operate power driven machinery or in a capacity 
     which does not require the adjusting of any belt to any machinery, or 
     the oiling, wiping or cleaning of any machinery.  The fact that the 
     person under sixteen years of age worked in the same area as the 
     power driven equipment would not be a violation of section 34-07-16 
     as long as he did not work within the danger zone of such equipment. 
 
     Therefore, it is our opinion that neither subsection (1) nor (6) of 
     section 34-07-16 would prohibit a minor from working in an area where 
     power driven equipment is being used as long as the minor was not 
     operating the equipment or working in a capacity which requires the 
     adjusting of any belt to any machinery or the oiling, wiping, or 
     cleaning of any machinery, and he was not working so close to such 
     machinery that his life, health and safety may be endangered. 



 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


