
OPINION 
66-45 

 
     July 25, 1966     (OPINION) 
 
     Mr. Calvin N. Rolfson 
 
     Assistant State's Attorney 
 
     Pembina County 
 
     RE:  Counties - County Justice - Qualifications 
 
     This is in response to your letter in which you request an opinion as 
     pertaining to the office of county justice under the following facts: 
 
           May one who is not a licensed attorney of the State of North 
           Dakota circulate petitions and file for the office of county 
           justice, pursuant to Chapter 27-18 of the North Dakota Century 
           Code? 
 
           May one who has been duly appointed to the office of county 
           justice, but who is not a licensed attorney of the State of 
           North Dakota, be required to give up his office of county 
           justice of favor of a qualified attorney of the state who 
           wished the job?  Would an employment contract between such 
           appointed county justice and the county have any effect upon 
           the tenure of such employment?" 
 
     The qualifications and term of office of the county justice are 
     contained in section 27-18-02 of the North Dakota Century Code, which 
     provides as follows: 
 
           QUALIFICATIONS AND TENURE OF COUNTY JUSTICE.  The county 
           justice shall be licensed to practice law in this state but 
           need not be an elector of the county for which he is elected or 
           appointed, and shall hold office for a term of two years 
           commencing at the same date as the date as the term of the 
           county judge.  The county justice so elected or appointed may 
           serve more than one county." 
 
     In the event a qualified person is not available or will not accept 
     the position of county justice, a procedure is provided for in 
     section 27-18-06 of the 1965 Supplement to the North Dakota Century 
     Code under which at least three (3) names are submitted to the 
     district judge by the county commissioners for appointment to the 
     office by the district judge.  This section provides as follows: 
 
           APPOINTMENT OF COUNTY JUSTICE UNDER CERTAIN CIRCUMSTANCES.  If 
           the board of county commissioners in any county shall determine 
           that no person possessing the qualifications required of a 
           county justice by section 27-18-02 will accept such position or 
           is available within said county and that the election or 
           appointment of a person possessing such qualifications from 
           another county is not feasible because of distance, 
           inaccessibility, or other factors, the board of county 
           commissioners may submit the names of not less than three 



           qualified electors of the county, who need not possess the 
           qualifications required by section 27-18-02, whom said 
           commissioners deem qualified to perform the duties of a county 
           justice, to the senior judge of the district court in and for 
           such county.  The district judge may appoint not more than two 
           of the persons from the list submitted to him to serve as 
           county justice.  In the event the district judge shall 
           determine that two or more of the persons whose names are 
           submitted are not suitable or qualified for appointment, the 
           county commissioners upon request of the district judge shall 
           submit additional lists of names." 
 
     The term, "will accept such position or is available within said 
     county", actually means that a person must be ready, willing and able 
     to serve in the capacity of county justice.  Only if a finding is 
     made by the county commissioners that such person is not available 
     may a person be appointed to the position of county justice who does 
     not possess the qualifications under section 27-18-02.  It is further 
     noted that section 27-18-06 pertains only to appointment under 
     certain conditions. 
 
     Thus, in direct response to your first set of facts and questions, it 
     is our opinion that a person who is not licensed to practice law in 
     this state is not eligible to run for the office of county justice. 
 
     As to the second set of facts and questions, we wish to note that the 
     office of county justice carries a specified term.  The provisions of 
     section 27-18-06 do not imply that an appointment is made until a 
     qualified person is available but simply that an appointment is made. 
 
     If a "lay" or unqualified person who accepts an appointment to the 
     office of county justice would be subject to removal and replacement 
     in the event a qualified person becomes available, it would leave the 
     office in state of uncertainty and confusion comparable to the game 
     of "musical chairs."  Such result would not lend itself favorable to 
     the administration of the office nor would it be conducive to the 
     objective for which the office was created. 
 
     It is therefore our opinion that once the person is appointed under 
     the provisions of section 27-18-06 that such person serves for a 
     period of two years or for the remainder of the two-year term, 
     whichever is the lesser. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


