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     May 16, 1966     (OPINION) 
 
     The Honorable Ben Meier 
 
     Secretary of State 
 
     RE:  Supreme Court - Vacancy - No Election Required 
 
     This is in reply to your letter of May 9, 1966, in which you state 
     the following facts and question: 
 
           The death of the Honorable Thomas Burke created a vacancy on 
           the Supreme Court.  This vacancy was filled by an appointment 
           of the governor until the first general election.  The term for 
           which the Honorable Thomas Burke was elected is to end on the 
           first Monday in January, 1967. 
 
           Section 16-04-11 provides in part that between the first day of 
           June and the first day of July in each primary election year, 
           the Secretary of State shall direct and cause to be delivered 
           to the county auditor of each county a notice specifying the 
           several officers to be nominated at the next primary election. 
 
           I respectfully request your opinion whether or not I should 
           notify the county auditors of North Dakota that a person is to 
           be nominated at the primary election for the office of judge of 
           the Supreme Court for the unexpired term of the Honorable 
           Thomas Burke." 
 
     Section 98 of the North Dakota Constitution provides: 
 
           Any vacancy happening by death, resignation or otherwise in the 
           office of judge of supreme court shall be filled by 
           appointment, by the governor, which appointment shall continue 
           until the first general election thereafter, when said vacancy 
           shall be filled by election." 
 
     Section 90 of the North Dakota Constitution provides in part: 
 
           The judges of the supreme court shall be elected by the 
           qualified electors of the state at general elections.  The term 
           of office shall be ten years and the judges shall hold their 
           offices until their successors are duly qualified* * * *." 
 
     We note that the constitutional provision relative to the appointment 
     merely provides the appointee shall hold office "until the first 
     general election thereafter" and not "until the next general election 
     and until his successor is elected and qualified," or words to that 
     effect, as is the case with other appointments.  See section 44-02-08 
     of the North Dakota Century Code, State v. Byrne 231 N.W. 862 (N.D. 
     1930); State ex rel. Foughty v. Friederich, 108 N.W.2d. 861 (N.D. 
     1961).  However we believe the words "until the next general election 



     thereafter" must be construed to mean until the election of a 
     successor at the next general election.  A candidate is not deemed 
     elected until issued a certificate of election by the Secretary of 
     State after the certification and determination by the State 
     Canvassing Board.  See section 16-13-48 of the North Dakota Century 
     Code; State ex rel. Sathre v. Byrne, 65 N.D. 283, 258 N.W. 121. 
 
     The next general election in this state will be held on November 8, 
     1966.  The State Canvassing Board must meet within fourteen days 
     thereafter (Section 16-13-36 of the North Dakota Century Code, as 
     amended) and the certificates issued within three days after the date 
     of the meeting.  Section 16-13-41 of the North Dakota Century Code. 
     State officials qualify on or before the first Monday of January next 
     succeeding their election, or within ten days thereafter. 
 
     Section 44-01-03 relates to the time when the officers qualify and 
     assume their respective duties.  It provides as follows: 
 
           WHEN STATE AND DISTRICT OFFICERS SHALL QUALIFY.  Except when 
           otherwise specially provided, all state and district officers 
           shall qualify on or before the first Monday of January next 
           succeeding their election, or within ten days thereafter, and 
           on said first Monday of January or within ten days thereafter, 
           shall enter upon the discharge of the duties of their 
           respective offices."  (Emphasis supplied). 
 
     It thus appears that regardless as to when the official may qualify 
     within the time limits of said section he cannot assume his duties 
     until the first Monday of January next succeeding the election or 
     within ten days thereafter. 
 
     The election referred to is the one in November because the election 
     in September is a primary election for purposes of nominating 
     candidates, but is not an election in itself.  As pointed out, 
     Section 98 of the Constitution provides that the appointment is until 
     the first general election thereafter when said vacancy shall be 
     filled.  It is observed that neither the Constitution nor any 
     specific legislative act provides when such elected person to fill 
     the vacancy of an unexpired term in the Supreme Court shall take 
     office.  However, in the absence of any other provisions to the 
     contrary, the opinion of the Supreme Court in State ex rel. Linde v. 
     Roberson, 35 N.D. 417, 160 N.W. 514, would prevail and as such, 
     section 44-01-03 would apply.  There is no provision similar to the 
     one in Section 25 of the North Dakota Constitution as to when 
     measures take effect. 
 
     On the premise of this construction, it appears that the election of 
     a person for the unexpired term would be a useless act, because the 
     elected person would not undertake the duties any earlier than 
     January 2, 1967.  The law does not require the performance of an idle 
     act.  To hold that two positions or terms are up for election could 
     bring about the ridiculous results of electing a person to an office 
     who would never be able to assume the office. 
 
     It thus appears that where the election to fill an unexpired term 
     coincides with an election to fill the regular term, in which event 
     the person elected would not assume the duties until the first Monday 



     in January succeeding the election, there is no need to fill such 
     "unexpired term" and, in reality, there is only one term to be filled 
     at such election and that is the regular term. 
 
     It is therefore our opinion that you are required to notify the 
     county auditors that there is a regular term of office to be filled 
     in the North Dakota Supreme Court and you are not required to give 
     any notice of filing for any unexpired term for, in reality, no 
     unexpired term exists.  Any attempt to fill an unexpired term would 
     merely result in an idle gesture and might be confusing to the 
     electorate. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


