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     July 13, 1966     (OPINION) 
 
     Mr. John A. Zuger, City Attorney 
 
     Bismarck, North Dakota 
 
     RE:  Cities - Police and Fire Protection Beyond Incorporated Limits 
 
     This is in reply to your letter of July 6, 1966, relative to the Job 
     Corps Center at Fort Lincoln.  You state the following facts and 
     question: 
 
           "The Job Corps Center at Fort Lincoln is interested in 
           contracting with the City of Bismarck for police and fire 
           services.  Fort Lincoln is a military reservation owned by the 
           United States Government and is located beyond the corporated 
           limits of the City. 
 
           "I request your opinion as to what legal authority does the 
           city in North Dakota have to contract or to furnish police or 
           fire services beyond its corporate limits." 
 
     With respect to police services, section 40-20-05 of the North Dakota 
     Century Code provides in part: 
 
           "* * * Within the city limits, and for a distance of one and 
           one-half miles in all directions outside the city limits, the 
           police officers and watchmen of the city shall perform the 
           duties and exercise the powers of peace officers as defined and 
           prescribed by the laws of this state. * * * " 
 
     We presume the police service provided for Fort Lincoln would not 
     include enforcement of city ordinances within that area since Fort 
     Lincoln is not a part of the City of Bismarck.  We further presume 
     police services would consist of enforcing the laws in the same 
     manner as a peace officer would enforce them.  Since the police 
     officers are authorized to perform the functions of a peace officer 
     within an area one and one-half miles in all directions from the city 
     limits, we believe the city may contract to provide such services 
     within this area.  Whether Fort Lincoln lies within the one and 
     one-half mile area is, of course, a question of fact.  It further 
     appears that the above statute limits the jurisdiction of police 
     officers to the city limits and the one and one-half mile area even 
     if a contract purports to authorize such jurisdiction. 
 
     One other item should be mentioned in connection with this question. 
     Fort Lincoln is a military enclave.  As such the federal government 
     has exclusive jurisdiction for law enforcement thereon.  Whether the 
     federal government has ceded such jurisdiction back to the state or 
     has in some manner authorized the enforcement of state law thereon by 
     local police officials is a matter of which we have no knowledge.  If 
     the federal government has granted no such authority it would appear 
     the local police officers would have no jurisdiction thereon.  See 
     section 54-01-09 of the North Dakota Century Code. 



 
     With respect to fire protection outside of the city limits, section 
     40-05-01 (37) of the North Dakota Century Code provides: 
 
           "The governing body of a municipality shall have the power: 
 
           * * * 
 
           7.  FIRE EQUIPMENT - USE BEYOND MUNICIPAL LIMITS.  To use its 
               fire department to attend fires and render assistance to 
               other municipalities within or without this state, or to 
               private property, including farm buildings located outside 
               the city limits, and the fire department, its members, and 
               apparatus, when engaged outside the limits of the 
               municipality, shall be deemed to be engaged in the 
               performance of a public duty as fully as if serving within 
               the limits of the municipality; 
 
               * * * ." 
 
     While the cited statute specifies assistance to other municipalities 
     or to private property, we believe the intent is to permit the 
     furnishing of fire protection to any area outside the city limits 
     whether same be private or public property.  We thus believe the city 
     could contract to provide fire protection to Fort Lincoln.  We assume 
     that a contract which would require specific functions of the fire 
     department would contain sufficient remuneration that the cost of the 
     activities of the fire department in this regard would not be 
     subsidized by taxation upon the residents and property owners of the 
     municipality. 
 
     Cities are agencies of the State and have only the powers expressly 
     conferred upon them by the legislative branch of government or such 
     as may be necessarily implied from the powers expressly granted.  See 
     Ujka v. Sturdevant, 65 N.W.2d. 292 (ND 1954).  We believe the above 
     cited statutes are sufficient grants of power to permit the city to 
     contract with the Job Corps for the specified services, as qualified 
     by the above discussion.  We do not, of course, imply that the city 
     is required to contract with the Job Corps to provide such services. 
 
     We acknowledge your citation of section 54-40-08 of the North Dakota 
     Century Code, as amended, authorizing any municipality or political 
     subdivision of this state to enter into agreements with one another 
     for joint or cooperative action to carry out any function or duty 
     which may be authorized by law.  We are in agreement with your 
     conclusion that same does not apply to contracts between the 
     municipality and the state. 
 
     We also acknowledge your reference to Senate Bill 301, introduced 
     into the 1965 Session of the Legislative Assembly, which would have 
     permitted any state agency which controls and manages a state-owned 
     building to contract for certain services, including fire and police 
     protection.  This bill was not enacted.  However, even if it had been 
     enacted it would not have been applicable to this situation since it 
     applied only to buildings owned by the State of North Dakota.  In 
     this instance we understand the buildings are owned by the federal 
     government and not by the state. 



 
     In summary, it is our opinion that a city may contract to provide 
     police protection within an area one and one-half miles in all 
     directions from the city limits.  The only exception to this 
     statement is those instances in which the federal government has 
     exclusive jurisdiction of an area and has not authorized state or 
     local peace officers to exercise any jurisdiction thereon. 
 
     It is our further opinion that a city may contract to provide fire 
     protection outside the city limits whether such protection is 
     furnished to private or governmental property, including that of the 
     United States. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


