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     August 22, 1966     (OPINION) 
 
     Honorable R. Fay Brown 
 
     State Representative 
 
     Bismarck, North Dakota 
 
     RE:  Taxation - Sales Tax - Required Records 
 
     This is in response to your letter in which you make reference to 
     Title 57 of the North Dakota Century Code. 
 
     In paragraph no. 1 of your letter you specifically call our attention 
     to section 57-39-08, SALES TAX RECORDS REQUIRED, and section 
     57-40-08, USE TAX RECORDS REQUIRED.  You also observe that prior to 
     the 1963 Legislative Session taxpayers were required to keep records 
     for only a two-year period.  Effective July 1, 1963, the requirement 
     was changed to six years.  You then ask the following questions: 
 
           )   Can the Tax Commissioner require production of records from 
               a North Dakota taxpayer on a sales and use tax audit for 
               any period earlier than June 30, 1961? 
 
           )   Can a taxpayer be required to 'prove' through documentary 
               evidence and records, deductions claimed on sales and use 
               tax returns for periods prior to June 30, 1961; when the 
               statute allowed the destruction of such records?" 
 
     In paragraph no. 2 of your letter you also refer to section 57-39-01, 
     section 57-39-02 and section 57-39-04, and applicable use tax 
     provisions and you then ask the following questions: 
 
           )   Is the re-sale of property repossessed after default in the 
               terms and conditions of a conditional sale contract, 
               subject to sales tax, provided the re-sale thereof does not 
               result in a greater net realization to the merchant?" 
 
           )   If such re-sale is taxable, and the merchant charged with 
               responsibility for its collection, should the unpaid 
               balance on the initial conditional sale contract be treated 
               by the Tax Commissioner as a 'worthless account' under 
               section 57-39-04; and credit given for taxes paid thereon?" 
 
     In paragraph no. 3 of your letter you refer to section 57-39-16 and 
     then ask the following question: 
 
           "May the Tax Commissioner assess penalties when a taxpayer 
           files returns in good faith, claiming certain transactions as 
           exempt, and a later determination is made that such 
           transactions are not exempt from taxation, when no disallowance 
           of such claimed exempt transactions is made by the Tax 
           Commissioner for a period of years following the filing of such 



           returns?" 
 
     As to the questions in paragraph no. 1 of your letter it is observed 
     that prior to the amendment to section 57-39-08 the retailer was 
     required to keep and preserve sales tax records for a period of two 
     years only.  In 1963 by Chapter 400 this section was amended, 
     requiring the preservation of said records for a period of six years. 
     The 1963 amendment could not undo what was permitted under the 
     provisions of section 57-39-08 prior to the amendment.  Consequently, 
     the six-year provision would apply only from July 1, 1963, plus two 
     years preceding that date.  The provisions relating to the keeping 
     and preserving of sales tax records, in effect, placed a limitation 
     on the collection of the sales tax.  The authorization to destroy 
     records or the affirmative provision to preserve the records only for 
     a certain number of years compels a conclusion that the Legislature, 
     in effect, intended the same period to constitute a statutory 
     limitation. 
 
     The combined result of the earlier provisions of section 57-39-08 and 
     the 1963 amendment thereto would be that a retailer would have to 
     maintain sales tax records for a period of six years beginning from 
     July 1, 1961.  As time progresses, the six year limitation would 
     correspondingly move up. 
 
     With reference to the use tax, section 57-40-08 prior to the 1963 
     amendment (Chapter 400) merely provided that the retailer shall keep 
     records.  This language standing alone could be construed to mean 
     that the records would have to be maintained indefinitely or until 
     the normal operations of the statute of limitations would apply. 
     However, because of the provisions of section 57-40-16 which adopts 
     the administrative provisions of the sales tax, the limitation 
     pertaining to the keeping of sales records in section 57-39-08 would 
     apply.  The 1963 amendment of section 57-40-08 (Chapter 400) 
     specifically required that the use tax records be kept and preserved 
     for a period of six years, however, because the records would only be 
     required to be kept for a period of two years the six year period 
     would not begin to run until July 1, 1961.  Therefore, the 
     conclusions reached on the sales tax as pertaining to the records to 
     be kept, etc., would apply to the use tax. 
 
     In direct response to question (a) under paragraph no. 1 of your 
     letter, it is our opinion that the Tax Commissioner is limited to the 
     tax records on use tax and sales tax audits retroactive only to June 
     30, 1961.  Also in direct response to question (b) under paragraph 
     no. 1 of your letter, it is our opinion that the retailer is not 
     required to produce any records pertaining to sales or use tax prior 
     to June 30, 1961. 
 
     As to questions under paragraph no. 2, as is material here, section 
     57-39-01(6) in part provides as follows: 
 
           "* * * Provided further, however, that on all sales of 
           retailers, valued in money, when such sales are made under 
           conditional sales contract, or under other forms of sale 
           wherein the payment of the principal sum thereunder be extended 
           over a period longer than sixty days from the date of sale 
           thereof that only such portion of the sale amount thereof shall 



           be accounted for, for the purpose of imposition of tax imposed 
           by this chapter, as has actually been received in cash by the 
           retailer during each quarterly period as defined herein. 
           * * *." 
 
     Section 57-39-04 of the North Dakota Century Code provides as 
     follows: 
 
           "CREDIT FOR TAXES PAID ON WORTHLESS ACCOUNTS AND REPOSSESSION. 
           1.  Taxes paid on gross receipts represented by accounts found 
           to be worthless and actually charged off for income tax 
           purposes may be credited upon subsequent payment of the tax 
           herein provided; provided, that if such accounts are hereafter 
           collected by the retailer, a tax shall be paid upon the amount 
           so collected." 
 
     It is thus observed that on conditional sales contracts only the 
     actual payments made on the conditional sales contract is considered 
     a receipt for purposes of the sales tax account.  This, in effect, 
     means that the sales tax, even though computed on the entire purchase 
     price, is not considered paid or collected until the payment is made. 
     Under the provisions of section 57-39-04, adjustment is allowed where 
     the tax was paid on accounts which are found to be worthless.  To the 
     extent of the taxes paid on a worthless account the same may be 
     charged off or may be used as a subsequent credit.  However, if the 
     worthless account is collected at a later date, the tax on said 
     account is collected and must be remitted. 
 
     The resale of repossessed property is subject to a sales tax.  The 
     resale becomes a separate transaction and the mere fact that a sales 
     tax had been paid earlier does not exempt such property from the 
     sales tax.  However, if the tax was paid on the full purchase price 
     on a conditional sales contract but only a portion of the purchase 
     price was paid then only to the extend of the payment made would the 
     tax be due.  In such instance, adjustment can be made or the 
     difference can be used for future payments. 
 
     Thus in direct response to question (a) under paragraph no. 2 of your 
     letter, it is our opinion that the resale of property repossessed 
     because of a default under the terms of the conditional sales 
     contract would nevertheless be subject to the sales tax.  Any tax 
     collected or paid which should not have been so paid or collected can 
     be adjusted, or used for future credit in remitting sales tax 
     receipts to the Tax Commissioner. 
 
     In direct response to question (b) under paragraph no. 2 of your 
     letter, any taxes collected or paid and remitted on a worthless 
     account can be adjusted or used for future purposes.  However, we 
     wish to make a distinction between a worthless account and a default 
     of a conditional sales contract as the two are not necessarily the 
     same. 
 
     The conditional sales contract may be treated as a worthless account 
     if a tax was collected and remitted on the full purchase price, 
     whereas in fact only a portion of the purchase price was paid. 
     Normally the term "worthless account" refers only to those 
     transactions in which the tax was computed and entered on the account 



     as being due and owing. 
 
     As to the question in paragraph no. 3 of your letter, the Tax 
     Commissioner is authorized to assess penalties against retailers who 
     fail to file returns or to remit the payments.  However, if the delay 
     of remittances is excusable, the penalty in all probability would not 
     apply.  Any penalty assessed by the Tax Commissioner, however, must 
     be enforced through the courts, unless the retailer voluntarily pays 
     such penalty.  The courts would take into account extenuating 
     circumstances and good faith on the part of the retailer in 
     determining whether or not the penalty should apply.  It is very 
     unlikely that a court would affirm a penalty or award a judgment 
     thereon if the retailer acted in good faith in all matters pertaining 
     to the collection and remittance of taxes. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


