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     March 8, 1966     (OPINION) 
 
     General James O. Guthrie 
 
     Chairman 
 
     State Employee Retirement Board 
 
     RE:  State Employee Retirement Board 
 
     Your inquiry relating to many questions that have been raised as to 
     eligibility for participation in the State Employee Retirement Plan 
     is acknowledged. 
 
     Your first two questions involve an interpretation of subsection 2 of 
     section 54-52-01, N.D.C.C., which reads as follows: 
 
           Eligible employees shall mean all permanent employees who meet 
           all of the eligibility requirements set by this chapter and who 
           are twenty-one years or more of age, and shall include 
           appointive and elective officials at their sole election;" 
 
     North Dakota has no statutory definition which can be used to 
     distinguish between state "officials" and state "employees", and 
     therefore we must assume that the legislature intended that general 
     rules for making such distinction would apply.  The definitions in 
     section 54-06-01, N.D.C.C., are more limited than apparently was 
     intended to apply to the retirement act. 
 
     In the case of State v. Jorgenson, 25 N.D. 539, 142 N.W. 450, 49 
     LRA(NS) 67, which involved the question of whether members of the 
     State Board of Tax Commissioners were state officers, our Supreme 
     Court cited from two decisions from Colorado as follows: 
 
           Every officer of Colorado who holds his position by election or 
           appointment, . . .and whose duties are defined by statute, and 
           are in their nature continuous, and relate to the 
           administration of the affairs of the state government, and 
           whose salary is paid out of the public funds, is a public 
           officer of either the executive, legislative or judicial 
           department of the government." 
 
           State officers are those whose duties concern the state at 
           large or the general public, although exercised within defined 
           limits, and to whom are delegated the exercise of a portion of 
           the sovereign powers of the state. . .The enumeration by the 
           state constitution of certain officers constituting the 
           executive department of the state does not necessarily deprive 
           the legislature of the power to create other executive 
           officers, although it cannot abolish any of those created by 
           the constitution." 
 



     The North Dakota Court then concluded that the tax commissioners of 
     North Dakota were state officers.  It appears therefore that for the 
     purpose of the retirement act, an officer is one whose office was 
     actually created by the Constitution or by statute as distinguished 
     from an office created pursuant to authorization of statute.  A state 
     officer then would be an officer having statewide jurisdiction as 
     distinguished from those whose jurisdiction is limited to an area 
     less than the entire state.  Although most appointive officials 
     receive their appointment from the governor, that is not necessarily 
     a criteria.  Also state officers would not necessarily be only those 
     from the executive branch, but would include the judicial and 
     legislative branches. 
 
     Secondly, you asked whether elective and appointive officers must 
     meet eligibility requirements that apply to employees, such as age, 
     (54-52-01(2)), source of compensation (54-52-01(3)), permanence of 
     employment (54-52-01(6)), or the existence of any other retirement 
     plan coverage to which the state has contributed (54-52-02). 
 
     The legislature adopted entirely different language in providing for 
     retirement plan participation by officials from the language used in 
     providing for participation by state employees.  In section 54-52-05, 
     N.D.C.C., it clearly indicates that only eligible and permanent state 
     employees, presumably as of the effective date of the Act, concurring 
     in the plan, or future eligible employees, shall participate. 
     Eligibility rules therefore apply to all employees and they may not 
     elect not to be eligible employees.  Subsection 2 of section 
     54-52-01, N.D.C.C., indicates that appointive and elective officials 
     shall be eligible employees under the Act "at their sole election." 
 
     It is our conclusion that the legislature intended that the word 
     "sole" be construed in its usual sense, that is without any other 
     factor being involved.  Hence an officer's age, source of 
     compensation, permanence of employment, or the existence of other or 
     duplicate retirement coverage for which the state has or is 
     contributing, is not material and such officer is eligible to 
     participate in the State Employee Retirement Program if he so elects. 
 
     We are therefore of the opinion that members of the legislature, 
     judges of the North Dakota Supreme Court, and the elective or 
     appointive holder of any other office created by the Constitution or 
     statutes of North Dakota, may participate if they desire, subject 
     however to the apparent intent of the legislature that present 
     duplicate coverage was not intended, as is more specifically stated 
     hereafter. 
 
     You have also described in your letter, five other existing 
     retirement plans applicable to certain officials and employees of the 
     state, to wit:  (1) a retirement plan for Supreme Court and district 
     court judges, established by Chapter 27-17, N.D.C.C., (2) Highway 
     Patrolmen's Retirement System, established by Chapter 39-03a, 
     N.D.C.C., (3) Teachers Insurance and Retirement, established by 
     Chapter 15-39, N.D.C.C., (4) a retirement plan for unemployment 
     compensation division, state employment service, and National Guard, 
     authorized to be established by Chapter 52-11, N.D.C.C., and (5) a 
     teachers insurance annuity, established by the Board of Higher 
     Education. 



 
     The six specific questions that you have asked, all involve an 
     interpretation of that part of section 54-52-02, N.D.C.C., which 
     reads as follows: 
 
           Employees presently covered by a pension plan or retirement 
           plan to which the state has contributed, except social 
           security, shall not be eligible for duplicate coverage." 
 
     The title to that section, which was incorporated into the original 
     bill, adopted by the Legislative Assembly (S.B. 164, Thirty-ninth 
     Legislative Assembly) states: 
 
           Formulation of Plan - Exclusion of Employees Covered by Plans 
           in Existence." 
 
     In addition, the legislature stated in the title to the Act that it 
     was its purpose "to provide for the general welfare of state 
     employees by authorizing the adoption by the State of North Dakota 
     and all of its departments, boards, institutions, commissions, and 
     agencies of a retirement plan supplementary to social security. . ." 
 
     The question as to what the legislature meant by the terms "employees 
     covered" and "employees presently covered" is not readily answered. 
     As that term is used in connection with insurance and retirement 
     plans, "covered" means "protected against risk".  We find nothing in 
     the language of the Act which indicates that less than full and 
     adequate protection was intended. 
 
     Applying principles of equity, which appears necessary in this 
     situation to prevent injustice, and to follow the rule announced by 
     our Supreme Court in the case of Hummel v. Kranz, 126 N.W.2d. 786, 
     that although equity generally follows the law, on occasion it must 
     walk beside the law and point out the way, we must conclude that each 
     individual employee that now is or in the past has been a participant 
     in a retirement plan to which the state has contributed, must make 
     the determination for himself, considering his own individual 
     circumstances, as to whether he is fully and adequately protected. 
     If he determines that he is not so protected, he may participate in 
     the retirement plan established by Chapter 54-52 N.D.C.C. 
 
     We are of the opinion, however, that the legislature intended to 
     prohibit state funds from being used to simultaneously make payments 
     toward more than one retirement plan, other than social security, or 
     that an employee or officer earn benefits simultaneously in more than 
     one plan even though the state's contribution may be delayed under 
     any such plan until retirement. 
 
     We must assume that the legislature was aware of the existence of the 
     other five plans, some of which require mandatory participation by 
     certain officials and employees.  With regard to any plan which does 
     not require mandatory continued participation, voluntary termination 
     of such participation would be sufficient to permit enrollment in the 
     state employee retirement program. 
 
     In view of the conclusions which we have reached, we do not believe 
     it necessary to answer each of your questions specifically. 



 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


