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     March 21, 1966     (OPINION) 
 
     General James O. Guthrie 
 
     Chairman 
 
     State Employee Retirement Board 
 
     RE:  State - Employees Retirement System - Definition of Future 
 
            Eligible Employees 
 
     We acknowledge your request as to the meaning of the phrase in 
     section 54-52-05, N.D.C.C., that "all future employees shall be 
     participating members" in the State Employee Retirement Plan. 
 
     Section 67 of the North Dakota Constitution provides that statutes of 
     North Dakota are effective on July first, following the passage and 
     approval of the Act, unless otherwise provided in the Act itself to 
     take effect at a later date, or unless the Act is declared to be an 
     emergency measure and is adopted by a two-thirds vote in both houses 
     of the Legislature, in which case it shall take effect on approval by 
     the governor. 
 
     We find nothing in the State Employee Retirement Act which indicated 
     an intent by the Legislature that the term "future eligible 
     employees" as used in section 54-52-05 N.D.C.C., was to be other than 
     those employees that become eligible employees at any other date than 
     July 1, 1965 or thereafter, without regard to the time which may have 
     required to prepare the retirement plan for participation. 
 
     It is therefore our opinion that future employees, as construed 
     above, of all state agencies that have become eligible for 
     participation in the State Employee Retirement Plan on or subsequent 
     to July 1, 1965, must participate and the state agency heads have a 
     duty to withhold the appropriate sums, including the enrollment fee, 
     from such employee's earnings and to pay such sums to the Retirement 
     Board, together with the proper agency contribution. 
 
     The State Employee Retirement Board having announced the effective 
     date of the plan as July 1, 1966, it is assumed that no contributions 
     will be required or accepted from employees or employers prior to the 
     time that payroll deductions can be made from the July, 1966 payroll, 
     except that advance payment of enrollment fees into an escrow fund 
     may be accepted. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


