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     November 22, 1966     (OPINION) 
 
     Mr. H. L. Thorndal, Jr. 
 
     State Examiner 
 
     RE:  Taxation - Collection of Personal Property Taxes - Deduction of 

Expenses 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion 
     whether or not the board of county commissioners may order the 
     sheriff to deduct 10 percent from all delinquent property taxes 
     collected, including those taxes which are not delinquent for one 
     year, and direct that the 10 percent deducted be allowed for county 
     expense for collecting the taxes. 
 
     Section 57-22-29 apparently is controlling on this matter.  It 
     provides as follows: 
 
           CONTRACT FOR TAX COLLECTION.  In any county where for any 
           reason personal property taxes that have been delinquent more 
           than one year remain unpaid and uncanceled, whether put into 
           judgment or not, the board of county commissioners may contract 
           with the sheriff of the county, or with any elector of the 
           county, to pay a percentage of such delinquent personal 
           property taxes, not exceeding ten per cent of the amount 
           collected, as compensation for collecting the same, in lieu of, 
           or in addition to, the compensation provided by law for said 
           sheriff.  When a contract is made with any person other than 
           the sheriff, the contract may cover all or only certain taxing 
           districts within the county, and contracts may be made with 
           different collectors for different portions of the county.  No 
           collection fee shall be paid to the sheriff or any other 
           collector for any moneys deducted from warrants under the 
           provisions of section 57-22-26." 
 
     The condition as a prerequisite in permitting the county to enter 
     into a contract is "where for any reason personal property taxes have 
     been delinquent for more than one year remain unpaid and uncanceled." 
     Under these conditions the county may contract with an elector of the 
     county for the collection of the delinquent taxes and allow up to 10 
     percent for such collection.  No provision is found which authorizes 
     the county to make a deduction for collecting the taxes.  Neither are 
     we aware of any provision which by implication would permit this.  It 
     is an established principle of law that political subdivisions have 
     only such authority as is granted to them or implied from the grant. 
 
     It is therefore our opinion that any deduction or allowance for the 
     collection of taxes is limited to the conditions set out in section 
     57-22-29 and in no event can any allowance be made for collection of 
     taxes which are not delinquent for one year or more. 
 
     HELGI JOHANNESON 



 
     Attorney General 


