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     June 27, 1966     (OPINION) 
 
     Honorable Ben Meier 
 
     Secretary of State 
 
     RE:  Banks and Banking - Trust Company - Inclusion of Term Bank in Na 
 
     This is in reply to your letter of June 22, 1966, in which you state 
     the following facts and question: 
 
     "We have received for processing an amendment of change of name for a 
     Trust Company corporation - American Trust and Deposit, Inc., 
     changing its name to First American Bank & Trust Company.  We believe 
     that in a recent opinion given to our State Examiner you contended 
     that such use of the word 'Bank' in a trust company corporate name 
     was legal. 
 
     "We now ask you for your OFFICIAL OPINION on the following question: 
     Is it required that this office request that an amendment such as the 
     one in question (see attached copy) be approved by the state examiner 
     before it is processed by this office?" 
 
     In a letter from this office to the chief deputy examiner, Mr. G. W. 
     Ellwein, dated April 22, 1966, it was stated:  "Section 6-02-01 
     states that no person, firm, company, co-partnership, or corporation 
     not organized under this chapter or Chapter 6-04 or 6-05 shall make 
     use of or display such words as 'bank', 'banker', 'savings bank', or 
     other words of like import * * *.  A trust company is organized under 
     Chapter 6-05 which according to the provisions of Section 6-01-02 
     would be permitted to use the word 'bank' or 'banker' in its title." 
 
     The use of the word "bank" in a title does not indicate that a trust 
     company possesses all powers of banking associations and is not 
     empowered to conduct general banking business unless it has obtained 
     a charter to engage in banking business upon compliance with state 
     statutes governing state banking associations.  See Nelson v. Dakota 
     Bankers Trust Company, 132, N.W.2d. 903 (N.D. 1964).  The Nelson case 
     also held that a corporation organized under statutes governing trust 
     companies had no power to engage in general banking and could not 
     obtain such powers by amending its articles of incorporation.  In 
     this instance, as we understand it, there is no intent to amend the 
     articles of incorporation to permit the Trust Company to do banking 
     but only a change in the name of the corporation to include the word 
     "bank." 
 
     We have found no statute which would require the approval by the 
     state examiner of a mere change in name of a trust company.  The 
     proposed name, while including the term "bank," does not, as 
     indicated above, confer any general banking powers upon the trust 
     company.  As also noted above, the use of the term "bank" in the name 
     of a trust company is not prohibited by statute.  It is therefore our 
     opinion that an amendment of the articles of incorporation to change 
     the name of a trust company to include the term "bank" does not 



     require the approval of the state examiner before it is processed by 
     the office of the Secretary of State. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


