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     February 18, 1966     (OPINION) 
 
     Mr. Walter R. Hjelle 
 
     Highway Commissioner 
 
     RE:  Labor - Right-to-Work Law - Agency Shop 
 
     Your letter dated January 18, 1966, provides as follows: 
 
           In an official opinion of the Attorney General, dated August 
           14, 1959, addressed to Mr. H. R. Martinson, Deputy (Labor) 
           Commissioner, it was held that the right-to-work law does not 
           prohibit agency shop clauses in labor-management contracts 
           which require non-members to contribute toward actual cost of 
           representation. 
 
           I am, at the present time, negotiating a memorandum of working 
           rules and regulations with a union of highway maintenance 
           employees and have been requested to approve a provision which 
           would require maintenance employees who are not members to 
           contribute pro-rata to the union for costs of representation. 
 
           In view of the provision of section 34-11-01 that public 
           employers shall not 'attempt to or deter any public employ . . 
           . from affiliating with any union, association or other group 
           of public employees nor shall a public employer refuse to 
           consider grievances concerning employment problems with the 
           representatives duly chosen by such union association or 
           affiliation of public employees', which appears to prohibit 
           agreements of exclusive representation, can I legally approve 
           of the proposed agency shop clause?" 
 
     Section 34-01-14 of the North Dakota Century Code provides as 
     follows: 
 
           DECLARATION OF PUBLIC POLICY.  The public policy of this state 
           is declared to be that a worker shall be free to decline to 
           associate with his fellows and shall be free to obtain 
           employment wherever possible without interference or being 
           hindered in any way, but that he shall also have the right to 
           association and organization with his fellow employees and 
           designation of representatives of his own choosing.  A contract 
           made and entered into between an employer of labor and a worker 
           or workers or any agent, bargaining agent or representative of 
           a worker or workers shall be binding and equally enforceable 
           upon both parties to said contract.  Elections by secret ballot 
           held to determine the question of who shall be the bargaining 
           representative of a worker or workers or whether a worker or 
           workers shall strike against an employer shall be free and 
           impartial without being influenced by either an employer or 
           worker or any third parties.  Secondary boycotts and sympathy 



           strikes are hereby declared to be against public interest and 
           unlawful." 
 
     Chapter 34-12, the Labor Management Relations Act, is not applicable 
     as employers and employees of the state and political subdivisions 
     are specifically excepted. 
 
     We believe the portion of Section 34-11-01 of the North Dakota 
     Century Code, to which you refer, talks about the same rights and 
     privileges referred to in the statutes quoted above, except that 
     section 34-11-01 is couched in negative terms and refers exclusively 
     to public employers and employees. 
 
     As we see it, the question to be resolved is whether mandatory 
     participation in paying costs of representation amounts to a denial 
     of the employee's right as set forth in the above quoted statutes. 
 
     If the employees have selected a bargaining representative, it is our 
     opinion that you have authority to withhold an amount from each 
     employee's pay check sufficient to cover the costs incurred by the 
     bargaining agent which were necessary to properly represent all the 
     employees.  Our office cannot determine this amount.  It would be 
     your duty to make certain only bargaining costs are deducted from 
     employee's pay checks, unless the employee authorizes you to deduct a 
     larger amount.  Failure to limit the deduction to this sum would 
     amount to an abridgement of the employee's rights set forth in the 
     above quoted laws.  You, of course, have authority as Commissioner to 
     refuse to deduct any such amounts from employees' pay checks.  The 
     bargaining agent would then have the responsibility of collecting 
     from the employees. 
 
     This opinion is in accordance with those issued on "agency shop" in 
     1952, 1956, and the 1959 opinion to which you made reference. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


