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     June 14, 1966     (OPINION) 
 
     Mr. William C. Kelsch 
 
     State's Attorney 
 
     Morton County 
 
     RE:  Judicial Procedure - Change of Venue 
 
     This is in response to your letter in which you say that, after 
     consultation with your clerk and judge of the district court, the 
     question has arisen as to the proper procedure in filing and handling 
     of cases where an order for a change of venue has been entered.  You 
     also express the belief that there is no uniform practice throughout 
     the State in this regard. 
 
     You specifically ask what the proper procedure is where an action is 
     transferred from one county to another on an order for change of 
     venue.  Under such situation, is the clerk of court of the county to 
     which the case is transferred required to charge a filing fee and 
     file the cause as a new action in his county?  You also ask, once the 
     action has been tried in the transferred county is it to be returned 
     to the county from which it was transferred, or does it remain as a 
     part of the permanent file in the county in which the action was 
     tried?  You also inquire if there would be a difference if the action 
     was transferred as a result of change of venue or because it was 
     improperly brought in the first county and a new action is instituted 
     in another county? 
 
     You do not state specifically whether you have in mind civil or 
     criminal actions.  In criminal actions a filing fee as such is not 
     involved.  We are therefore assuming that you are referring to civil 
     actions.  It is, however, interesting to observe that in criminal 
     actions we have some specific language as to what is to be done where 
     a case is transferred.  For example, Section 19-15-08 of the North 
     Dakota Century Code states that the procedure in the county to which 
     the action is transferred shall be the same in all respects as if the 
     action had been commenced in such court.  A similar provision is 
     found in Section 29-15-12, which states that the trial shall be 
     conducted in all respects as if the action had been commenced in said 
     court and the cost accruing from the place of trial and the cost of 
     trial shall be paid by the county where the offense was committed or 
     as otherwise provided by law. 
 
     As to civil cases, Section 27-01-05 of the North Dakota Century Code 
     provides, as is material here, as follows: 
 
           * * * In all actions or proceedings, including criminal 
           actions, where a change of venue is had or made by the order of 
           any court or of any judge pursuant to law, except in cases 
           where such change is made because such action was not brought 



           in the proper county, the county in which such action was 
           commenced shall pay to the county in which the same is tried 
           the following expenses arising out of such change of venue: 
 
           1.  The fees of the clerk which are a lawful charge against the 
               county; 
 
           * * * 
 
           7.  All other lawful costs, fees, and disbursements which are a 
               lawful charge against the county. 
 
           * * *." 
 
     The statutory provision here pertains to the charge that can be 
     assessed against the county from which the action was transferred. 
     The filing fee as such is not a charge which is against the county. 
     Section 27-01-06 of the North Dakota Century Code pertaining to the 
     same subject matter merely sets forth the manner in which the charge 
     is to be presented to the county from which the action was 
     transferred. 
 
     The filing fee is a charge against the person who invokes the 
     jurisdiction of the court.  It is not a charge against the county. 
 
     Change of venue in nearly every instance is at the instigation of one 
     of the parties, either by direct request or petition to the court, or 
     by stipulation approved by the court.  Because the filing fee is not 
     a charge against the county, it would not be an expense which could 
     be collected form the county from which the case is transferred. 
 
     The clerk of court, pursuant to the provisions of Section 11-17-04 of 
     the North Dakota Century Code is required to charge a fee for filing 
     an action, including an action transferred from another county and 
     for all things in connection therewith, which are not hereafter 
     provided for, the sum of $7.50.  This provision anticipates that the 
     clerk charge a filing fee for actions transferred as a result of an 
     order for a change of venue. 
 
     It is therefore our opinion that the clerk of court is required to 
     charge a filing fee for an action which has been transferred to his 
     county from another county as a result of an order for change of 
     venue.  The statute makes no distinction between transfer of actions 
     as the result of having erroneously started the action in some other 
     county, or as a result of change of venue.  Therefore, our conclusion 
     would be the same whether the action was improperly brought in 
     another county or transferred by change of venue. 
 
     As to whether or not the file becomes a permanent file in the county 
     wherein the action was tried, the statutes are silent.  However, the 
     silence gives strong support to the implication that the file becomes 
     part of the permanent records of the county in which the action is 
     tried.  The county in which the trial takes place is the "keeper of 
     the record."  In the absence of any other statutory provision, it is 
     our opinion that the implication is conclusive.  We make no 
     observation where trials are held at another county without the 
     formality of change of venue.  Any party of interest may have the 



     final judgment subscribed to another county at his expense. 
 
     Taxable costs include filing fees and if the party against whom the 
     costs are assessed was not instrumental in bringing about a change of 
     venue, it is conceivable the court might disallow a double filing fee 
     in such instances and permit the prevailing party to collect only the 
     single filing fee.  However, if the party against whom costs are 
     assessed instigated the change of venue, it is conceivable that the 
     court might allow two filing fees of $7.50 each. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


