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     July 27, 1966     (OPINION) 
 
     Mr. Conrad J. Ziegler 
 
     State's Attorney 
 
     Pierce County 
 
     RE:  Libraries - County Service - Petition 
 
     This is in reply to your letter requesting an interpretation of 
     section 40-38-02 of the North Dakota Century Code, as amended by 
     chapter 353 of the 1965 Session Laws. 
 
     This statute now provides: 
 
           "LIBRARY FUND - LEVY - COLLECTION - KEPT SEPARATE. - For the 
           purpose of establishing and maintaining public library service, 
           the governing body of a municipality or county authorizing the 
           same shall establish a library fund by annually levying and 
           causing to be collected as other taxes are collected, a 
           municipal or county tax not to exceed four mills on the net 
           taxable assessed valuation of property in such municipality and 
           not to exceed two mills on the net taxable assessed valuation 
           of property in such county.  The treasurer of the municipality 
           or county shall keep such fund separate and apart from the 
           other money of the county or municipality, and it shall be used 
           exclusively for the establishment and maintenance of public 
           library service.  Whenever a tax for county library service is 
           levied, any municipality already levying a tax for public 
           library service under the provisions of this section, shall 
           upon written application to the county board of such county be 
           exempted from such county tax levy to the extent that the 
           municipality making such application levies taxes for a library 
           fund during the year for which such tax levy is made.  If such 
           municipality has been totally exempted from participation in 
           any prospective county library program, the phrase 'not less 
           than fifty-one percent of the voters of such municipality or 
           county as determined by the total number of votes cast at the 
           last general election' as stated in section 40-38-01 shall mean 
           fifty-one percent of the total number of votes cast at the last 
           general election in such county less the total number of votes 
           cast at the last general election in such municipality." 
 
     Your city has had public library service of many years.  The county 
     does not have a county wide library service.  The city presently 
     levies 2.87 mills for its library service.  A group of interested 
     citizens is presently planning to circulate petitions on a county 
     wide basis so as to procure at least fifty-one percent of the voters' 
     consent for establishment of county wide library service. 
 
     Your specific questions are indicated to be as follows: 
 
           1.  Whether the total number of votes cast at the last general 



               election in the city would be deducted from the fifty-one 
               percent requirement total. 
 
           2.  Whether people in the city proper would be eligible to sign 
               the petition for establishment of the county wide service 
               inasmuch as it would appear by said section 40-38-02 that 
               the city total number of votes cast at the last general 
               election would be exempted. 
 
     You further inform us that the city has made no written application 
     to the board of county commissioners for exemption from any library 
     levy for the reason that there never has been a county levy as such. 
 
     Under current circumstances, insofar as the city has apparently not 
     as yet chosen to take advantage of the new provisions of this 
     statute, it would appear that your questions are properly answered by 
     a previous opinion of this office, thermofax copy of which is hereto 
     attached, i.e., your first question must be answered in the negative 
     and your second question would be answered in the affirmative. 
 
     If your city takes advantage of these new provisions of law, and 
     makes written application for the exemption, the opposite result 
     would obtain, i.e., your first question would be answered in the 
     affirmative and your second question would be answered in the 
     negative. 
 
     Insofar as the new statutory language refers to a municipality that 
     "has been" totally exempted and to any "prospective" county library 
     program, we believe it obvious that the legislature did intend that 
     the application for such exemption could be made prior to 
     commencement of a county library program.  Also, insofar as the 
     context of the new language also provides for determination of 
     sufficiency of petition for county library service on these same 
     bases, we believe the legislature definitely contemplated that 
     application for exemption by a municipality could be made and acted 
     on by the board of county commissioners prior to original submission 
     of petition for county library service. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


