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     November 29, 1965     (OPINION) 
 
     The Honorable Ben Meier 
 
     Secretary of State 
 
     RE:  Cooperatives - Use of Term Incorporated 
 
     This is in reply to your letter of November 22, 1965, in which you 
     ask the following question: 
 
           "May a cooperative association, organized under the provisions 
           of chapter 10-15, North Dakota Century Code, use the word 
           'incorporated' or 'corporation' as a part of its name? 
 
           "For instance, would the name 'Main Street Improvement Company, 
           Incorporated' be an acceptable name for a cooperative 
           association?" 
 
     We note that section 10-15-01 of the North Dakota Century Code 
     provides in part: 
 
           "As used in this chapter, unless the context requires 
           otherwise, the term: 
 
           1.  'Cooperative' means an association incorporated under this 
               chapter. 
 
           * * * 
 
           3.  'Association' includes both cooperatives and foreign 
               cooperatives. 
 
           4.  'Corporation' means all corporations not associations. 
 
           * * *." 
 
     Section 10-19-02 of the North Dakota Century Code provides in part: 
 
           "As used in chapters 10-19 through 10-23, unless the context 
           otherwise requires, the term: 
 
           1.  'Corporation' or 'domestic corporation' means a corporation 
               for profit subject to the provisions of chapters 10-19 
               through 10-23, except a foreign corporation, unless from 
               the context of any statute, a different intention plainly 
               appears; 
 
           * * *." 
 
     It will be noted that the statutes dealing with cooperatives and the 
     statutes dealing with corporations have prescribed a definite meaning 
     to each of these terms.  Chapter 10-15 of the North Dakota Century 
     Code, concerning cooperative associations, does use the terms 



     "incorporated" or "incorporators" in certain statutes.  See, e.g., 
     section 10-15-39.  We may therefore conclude that a cooperative is 
     incorporated but it is incorporated under different statutes than 
     those governing regular corporations. 
 
     Section 10-19-07(1) of the North Dakota Century Code requires that a 
     corporation incorporated under the provisions of chapter 10-19 should 
     contain the word "corporation," "company," "incorporated" or 
     "limited," or should contain an abbreviation of one of such words. 
     No similar requirement is made with regard to cooperatives. 
 
     There is no doubt that the statutes create a distinction between the 
     cooperative association and the regular corporation although they may 
     both be said to be "incorporated" under the laws of this state.  The 
     distinction between the two forms of business organization is not 
     merely in the organization thereof.  Since the statutes do make such 
     a difference, it would appear to create confusion to permit both the 
     cooperative and the corporation to use a term which has significance 
     only for the one business organization, i.e., the corporation. 
 
     In view of the fact section 10-15-01 of the North Dakota Century Code 
     distinguishes between cooperative associations and corporations and 
     in view of the fact cooperative associations are organized under 
     chapter 10-15, it is our opinion a cooperative association should not 
     use the words "incorporated" or "corporation" as a part of its name. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


