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     December 20, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Harold O. Bullis 
 
     State's Attorney 
 
     Richland County 
 
     RE:  Waters - Water Management District - Bridges 
 
     This is in response to your request for an opinion of this office 
     with regard to the proper interpretation of section 61-16-47 of the 
     1965 Supplement to the North Dakota Century Code. 
 
     That section provides: 
 
           CONSTRUCTION OF BRIDGES AND CULVERTS - COSTS.  The board of 
           commissioners shall construct such bridges or culverts over or 
           in connection with a drain as in its judgment may be necessary 
           to furnish passage from one part to another of any private farm 
           or tract of land intersected by such drain.  The cost of 
           construction thereof shall be charged as part of the cost of 
           constructing such drain, and such bridge or passageway shall be 
           maintained under the authority of the board of commissioners, 
           and the necessary expense thereof shall be deemed a part of the 
           cost of maintenance.  Whenever any bridge or culvert is to be 
           constructed on a county or township highway system over and 
           across or in connection with a drain, and the cost thereof 
           shall exceed five hundred dollars, the cost of constructing 
           such bridge or culvert shall be shared in the following manner: 
           the state water commission may, if funds are available 
           therefor, participate in the portion of the cost thereof that 
           exceeds five hundred dollars in accordance with such rules and 
           regulations as it may prescribe.  The remaining cost thereof 
           shall be borne on the basis of fifty percent by the county and 
           fifty percent by the water management district which has 
           created the need for such construction.  If, however, moneys 
           have not been made available to the commission for such 
           participation, then and in that case, fifty percent of the cost 
           of a bridge or culvert costing in excess of one hundred dollars 
           shall be paid by the county and fifty percent shall be charged 
           as cost of the drain to the water management district. 
           Whenever any bridge or culvert costing one hundred dollars or 
           less is needed on any such road the cost of such bridge or 
           culvert shall be charged on the basis of fifty percent to the 
           water management district and fifty percent to the township in 
           which such bridge or culvert is located. 
 
           In the case of such bridge or culvert construction where there 
           is federal financial participation, if there are costs 
           exceeding the amount of such federal participation then the 
           excess balance shall be borne by the water management district, 



           or township, according to the provisions of this section, as 
           the case may be." 
 
     In this regard we have also considered sections 24-08-01, 24-08-02, 
     and 24-08-02.1 of the North Dakota Century Code and section 24-08-03 
     of the 1965 Supplement to the North Dakota Century Code.  Said 
     sections provide: 
 
           24-08-01.  CONSTRUCTION OF BRIDGES BY BOARD OF COUNTY 
           COMMISSIONERS - PETITION - BIDS - REJECTION.  Whenever a 
           majority of the freeholders of a civil township or a majority 
           of the freeholders living within a radius of three miles of the 
           proposed location, shall petition the board of county 
           commissioners for a bridge at a specified location within such 
           township, or within any incorporated city or village, if the 
           cost of such bridge shall exceed the sum of one hundred 
           dollars, the board of county commissioners shall view and 
           investigate the necessity of such proposed bridge.  If the 
           board approves the petition, it shall proceed to advertise in 
           the official paper of the county, for a period of thirty days, 
           the plans and specifications of the proposed bridge, asking for 
           sealed bids for the building of such bridge, to be submitted to 
           it at the next regular or special meeting, at which the board 
           shall proceed to examine all proposals or bids for the building 
           of such bridge.  If such board sees fit, it shall award the 
           contract to the lowest responsible bidder, requiring such 
           bidder to give a bond in a sum not less than the amount 
           stipulated in the bid or contract, conditioned for the faithful 
           compliance with the terms of such bid or contract, such bond to 
           be approved by the board and filed in the office of the county 
           auditor.  The board shall have the authority to refuse all bids 
           received, and to proceed to construct such bridge under its own 
           supervision, and in the manner deemed by it most expedient, and 
           to enter into contracts for the labor or material to be used in 
           the construction of the same." 
 
           24-08-02.  EXPENSE OF BRIDGE - HOW PAID.  The expense of 
           constructing a bridge built as provided in section 24-08-01 
           shall be paid out of the county bridge fund, if such bridge is 
           accepted and approved by the board of county commissioners." 
 
           24-08-02.1.  COUNTY TO FURNISH AND PAY FOR CULVERTS ON TOWNSHIP 
           ROADS.  The county shall furnish and install, at county 
           expense, such culverts as are necessary to be used along 
           township roads at points of intersection with established 
           drains, in accordance with sections 24-08-01 and 24-08-02." 
 
           24-08-03.  SUPERVISION AND REPAIRS OF BRIDGE - LIMIT OF COUNTY 
           LIABILITY FOR NEGLIGENCE.  Any bridge built under the 
           provisions of section 24-08-01 shall be under the supervision 
           of the board of county commissioners, and the cost of 
           rebuilding or repairing the same shall be paid by the county. 
           Should any emergency arise requiring the immediate rebuilding 
           or repairing of any such bridge, the board of county 
           commissioners may rebuild or repair the same, as the 
           circumstances require, and without advertising for bids, in 
           case said work can be performed by a responsible party at a 



           price not to exceed the last bid accepted by said board of 
           county commissioners for like work.  The board of county 
           commissioners at least every two years, and so far as time and 
           conditions may permit, shall cause an inspection to be made of 
           all bridges on the county road system in the county.  In case 
           any bridge on the county road system shall be deemed unsafe for 
           public use by the said board of commissioners, it forthwith 
           shall take steps to close the same and prevent the use thereof 
           by the public.  In case any bridge on the county road system 
           shall be deemed unsafe for loads in excess of a certain weight, 
           the board of commissioners forthwith shall post notices on both 
           ends of such bridge stating that such bridge is unsafe for 
           loads beyond that weight.  The county shall not be immune from 
           claims or suits for damages arising out of negligent failure to 
           perform the inspection and repair duties set out above, but the 
           maximum recovery from the county on such suit or suits shall 
           not exceed the sum of ten thousand dollars for each accident or 
           occurrence caused by any negligent failure to inspect and 
           repair." 
 
     Considering all these statutory provisions and considering the 
     context in which these statutes lie, particularly with regard to 
     other provisions relating to state, county and township roads and 
     highways, bridges, culverts and drains, it would appear that the type 
     of bridge here concerned is a water management district project, 
     rather than the type of county highway project provided for by the 
     above-quoted section 24-08-01.  However, we would hesitate to say 
     that such a bridge as here considered is not a "bridge on the county 
     road system" such as is provided for in the above-quoted section 
     24-08-03.  As a basic rule of thumb, we believe the standard of 
     sharing costs of maintenance, as suggested by your letter, to wit: 
     the same basis as the cost of construction, set out in section 
     61-16-47, might be quite useful.  However, we believe maintenance 
     costs related strictly to water management district purposes, with 
     relation to obstruction of drains, etc., would be a primary 
     responsibility of the water management district, whereas maintenance 
     costs relating to such things as load carrying capacity of the bridge 
     would be primarily the responsibility of the board of county 
     commissioners. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


