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     October 5, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Roy A. Neste 
 
     City Attorney 
 
     Park River, North Dakota 
 
     RE:  Cities and Villages - Public Buildings - Lease 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     the legality of the following proposal: 
 
           A Curling Club, a private corporation, plans to construct a 
           building on its own lots and after completion of same, it 
           intends to sell it to the city at a price of $25,000.00.  The 
           value of the building is approximately $75,000.00.  The 
           corporation would retain the use of the building for winter 
           months only.  The city could use the building at other times 
           for recreation, banquets, meeting room, fair display, Boy Scout 
           activities, etc. 
 
     You also advise that this procedure would result in a huge saving to 
     the city.  The corporation would pay for the maintenance and all 
     expenses during the winter months, and the city would pay the 
     expenses the rest of the time. 
 
     You then ask if the city has the legal authority to enter into 
     agreement to purchase said building and, in turn, give a lease to the 
     corporation as indicated above for certain limited uses during 
     certain portions of the year. 
 
     Section 50-05-01(55) grants authority to the city to purchase both 
     personal and real property for all purposes authorized by law or 
     necessary to exercise a power granted.  Section 50-05-01(56) grants 
     authority to the city to lease personal and real property as provided 
     by Title 40.  The phrase as provided by this title apparently refers 
     to the mechanics in which a lease, transfer, or sale of property is 
     to be accomplished.  Even if no specific authority is contained in 
     Title 40 as to the transfer or sale or lease of real property, 
     section 40-08-06 specifically authorizes the governing body of a city 
     to lease a public building for any legal purpose and fix proper 
     rentals and fees for such use.  It further provides that the city 
     shall give equal opportunity to all persons and organizations to use 
     such building.  Section 48-08-07 limits the lease of any building to 
     one year, except as otherwise provided by city ordinance.  Under 
     Chapter 40-55 cities are authorized to provide for public 
     recreational systems and further to purchase buildings.  Section 
     40-11-04 provides that the transfer of real property may be 
     accomplished by a village or council system of government by a 
     two-thirds vote of the membership of the governing body.  Cities 
     operating under a different form of government, such as the 
     commission, by inference may accomplish a transfer of real property 
     by a majority vote, unless the ordinance otherwise specifies. 



 
     From the foregoing provisions, it appears that the city has adequate 
     legal authority to purchase said building from the Curling Club, a 
     private corporation.  Allowing the city to purchase the building, to 
     be worth $75,000.000, for $25,000.000 would be adequate consideration 
     for permitting the corporation to use said building during "the 
     winter months."  To accomplish this and to meet the statutory 
     provisions of section 48-08-07, an ordinance might have to be 
     adopted. 
 
     In conclusion, it is our opinion that the city has the authority to 
     enter into the proposed plan and to carry out same if the procedures 
     provided by law are followed. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


