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     July 13, 1965     (OPINION) 
 
     Mr Lloyd Omdahl 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Use and Motor Vehicle Tax - Application 
 
     This is in response to your letter of July 10, 1965, in which you 
     submit additional questions on the application of the use tax and the 
     motor vehicle tax. 
 
     QUESTION NO. 1:  You specifically ask if the opinion of July 9, 1965, 
     which concludes that trade-in allowances should be excluded before 
     the tax is applied, was to have a retroactive application or 
     effectiveness, i.e., whether or not the ruling applied to 
     transactions that took place on July 1, 1965. 
 
     The opinions of July 9, 1965, and June 26, 1965, concerned themselves 
     with the situation where the use tax came into full operation after 
     the Sales Tax Act of 1963 expired on its own and the 1965 Sales Tax 
     Act was referred and was thus suspended. 
 
     In direct response to Question No. 1, it is our opinion that the 
     deduction of trade-in allowances before applying the use tax in 
     accordance with our previous opinions applies from and after July 1, 
     1965.  No retroactive application is to be given except as of July 1, 
     1965 when the condition came into being upon which the opinion was 
     predicated. 
 
     QUESTION NO. 2:  Because of the answer given to Question No. 1, there 
     is no need to answer the question submitted as No. 2 
 
     QUESTION NO. 3:  Because of the answer given to Question No. 1, no 
     answer to Question No. 3 is needed. 
 
     QUESTION NO. 4:  Should the Motor Vehicle Registrar collect a two and 
     one-fourth percent rate to the total purchase price without deduction 
     of any trade-in allowance that may have been granted to the purchaser 
     by the seller? 
 
     It is noted that a separate use tax statute has been enacted as 
     pertaining to motor vehicles which is, insofar as this question is 
     concerned, still operative.  While the provisions of section 
     57-40.1-02 as applied in accordance with the provisions of 
     subsection 9 of section 54-40.1-01 had constitutional objectionable 
     features prior to July 1, 1965, and still have, nevertheless, because 
     same has application to purchase of motor vehicles outside of the 
     State of North Dakota, it is our opinion that said sections continue 
     to be the statutes which apply to such transactions. 
 
     QUESTION NO. 5:  Attention is directed to subdivision b of 



     subsection 10 of section 57-40-01 of the North Dakota Century Code, 
     which defines "purchase at retail" to include but not limited to 
     "leasing or renting of tangible personal property, the sale, storage, 
     use, or consumption of which has not been previously subjected to a 
     retail sales or use tax in this state." 
 
     You also call to our attention subsection 4 of section 57-40-03, as 
     amended in 1963, which exempts from the use tax "any motor vehicle, 
     mobile home, trailer or semi-trailer which is registered for a 
     license under the motor vehicle laws of this state."   You then ask 
     in view of the above does the use tax imposed by House Bill No. 692 
     or by section 57-40.1-02 apply to an automobile purchased for retail 
     sale purposes if the purchaser of the automobile obtains title for 
     sale either in or outside of the State of North Dakota.  You also 
     ask:  "Does the use tax imposed by chapter 57-40 apply to the rental 
     receipts derived from the rental or leasing of the vehicle?"  It is 
     our understanding that prior to July 1, 1965, the motor vehicle 
     registrar allowed care rental agencies to purchase vehicles without 
     paying the sales tax or use tax if the vehicles were to be rented 
     out.  The tax was applied to the rentals as they occurred from time 
     to time.  This practice was continued after chapter 57-40.1 came into 
     being.  We are also advised that out-of-state agencies which brought 
     vehicles into the State of North Dakota were required to pay the use 
     tax upon having same registered with the Motor Vehicle Registrar. 
 
     After examining the provisions mentioned above and the administration 
     thereof, and other related statutes, it is our opinion that there is 
     no need to deviate from the practice heretofore followed in 1964 and 
     in the first half of 1965. 
 
     QUESTION NO. 6A:  Where a motor vehicle is purchased under a 
     conditional sales contract which provides that the legal title shall 
     not pass until the terms of the contract have been satisfied, upon 
     satisfying these conditions is the purchaser upon presenting an 
     application to the Motor Vehicle Registrar for a new certificate of 
     title required to pay the use tax?  In this connection you call our 
     attention to section 39-05-01, subsections 2 and 3; section 39-05-05, 
     39-05-09, 39-05-16, 39-05-19, 39-05-20 and 39-05-22 of the North 
     Dakota Century Code. 
 
     In examining these sections we are aware that the Code uses the terms 
     "registered owner" and "legal owner", and that upon satisfying the 
     conditions of a sales contract the registered owner would become the 
     legal owner as such terms are used in the aforementioned sections. 
     We do not believe that the Motor Vehicle Use Tax Act contemplates the 
     change from registered owner to a legal owner as a transaction upon 
     which a tax is to be paid.  The legal owner is a term used as a 
     device to protect the seller until the conditions of the sale have 
     been met.  It is, in effect, a continuance of the original 
     transaction. 
 
     It is therefore our opinion that the purchaser (registered owner) is 
     not required to pay the use tax when he applies for a new certificate 
     of title upon becoming the legal owner. 
 
     QUESTION NO. 6B:  Must the Tax Commissioner under chapter 57-40 or 
     the Motor Vehicle Registrar under House Bill No. 692 collect any tax 



     when repossession is made where the purchaser defaults in the sales 
     contract before a new certificate of title is issued to the original 
     seller? 
 
     The transaction involved here stems from a conditional sales 
     contract.  The repossession is part of the original transaction and 
     is a consummation of the original transaction which was subject to 
     the tax.  This situation is, in many instances, similar to the 
     situation in Question 6A.  In Question 6A the subsequent transfer of 
     title was predicated upon satisfying the conditions of the sales 
     contract.  In the present question (bB) the transfer of title is 
     predicated on not having satisfied the conditions of the original 
     sales contract.  In both instances the conditions are a continuation 
     of the original transaction. 
 
     It is therefore our opinion that a tax need not be paid upon the 
     repossession of a motor vehicle sold under a conditional sales 
     contract where the purchaser defaults and where the tax was paid on 
     the original transaction. 
 
     ATTORNEY GENERAL 
 
     Helgi Johanneson 


