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     October 26, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Eugene K. Anthony, State's Attorney 
 
     McKenzie County 
 
     RE:  Taxation - Special Assessments - Prorated 
 
     This is in reply to your letter dated October 11, 1965, which was 
     accompanied by a letter which your office received from Miss Lucille 
     McMahen, Treasurer of McKenzie County, Watford City, North Dakota, 
     dated September 23, 1965.  Miss McMahen stated in her letter that she 
     was Secretary of the North Dakota County Treasurers' Association and 
     during a recent meeting of that association serveral questions arose 
     pertaining to laws passed by the North Dakota Legislature during the 
     1965 Session.  She enclosed the questions which were discussed and 
     asked that you request an Attorney General's opinion on them. 
     Pursuant to Miss McMahen's request, you asked opinion on them. 
     Pursuant to Miss McMahen's request, you asked that this office give 
     an opinion on the questions raised by her. 
 
     Section 40-24-15 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     provides in part as follows: 
 
           * * * In the event that the county treasurer receives less than 
           the full amount of taxes and special assessments due at any 
           time on any lot or tract of real estate, he shall allocate the 
           amount of such payment between taxes and special assessments in 
           proportion to the respective amounts of taxes and special 
           assessments which are then due. * * *." 
 
           With reference to this section you asked the following 
           question: 
 
           If John Doe wishes to pay his 1965 tax in full, including the 
           Consolidated tax and the Special Assessment, yet has an unpaid 
           special assessment for 1962 or prior year.  Is the amount that 
           he pays to be pro-rated between the amount of the 1965 
           Consolidated tax due, and the prior amount of the special 
           assessment due?  In other words is the law to cover prior years 
           taxes, or is the law only effective on taxes collected and due 
           after July 1, 1965?" 
 
     The reference to "lot or tract of real estate", as quoted in section 
     40-24-16 herein, makes it clear that the law is applicable to units 
     of land and not to individual taxpayers as such.  In other words, the 
     special assessments and the taxes must be outstanding on the same 
     unit of land before the statute is applicable.  It is a cardinal rule 
     of statutory construction that statutes are to be applied only 
     prospectively unless it clearly appears that a retroactive 
     application was intended by the Legislature.  Applying this rule to 
     the statute in question, it would appear that the Legislature 



     intended only a prospective application.  This would mean that the 
     county treasurer should not go back to payments made in prior years 
     to apply the allocation rule, but should apply it only to payments 
     made after July 1, 1965, on taxes and special assessments then owing. 
     To apply the allocation rule to taxes and special assessments due and 
     owing, but not paid, before the effective date of the statute would 
     not be to apply it retroactively because the payment of the taxes 
     rather than when they arose is the decisive factor. 
 
     To answer the first question specifically, it is our opinion that any 
     payment made by "Mr. Doe" should be first applied and allocated 
     between taxes and special assessments due and owing for 1962 and 
     other prior years before any portion of it is applied to the 1965 
     taxes and special assessments as such.  If "Mr. Doe" is the owner of 
     more than one unit of land upon which prior taxes and assessments are 
     owing, the allocation must be made only on the unit he designates, or 
     if he does not designate which unit he wishes the payment applied to, 
     then payment should be applied to all units owned by him. 
 
     Section 21-03-40 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     provides as follows: 
 
           * * * The county treasurer shall be custodian of each sinking 
           fund for the payment of bonds issued by each taxing district 
           within the county except in case of any city, school district, 
           or park district having a population of more than one thousand. 
           In the case of any municipality having a population of more 
           than one thousand, the treasurer thereof shall be custodian of 
           each of its sinking funds." 
 
     With reference to Section 21-03-40, you asked the following question: 
 
           Shall it be the duty of the County Treasurer to determine the 
           population of said School District or City?  If so, in what 
           manner is this to be determined?  Realizing the school census 
           is available for an organized township or city, how is one to 
           determine the census of an unorganized township?" 
 
     The only change made in section 21-03-40 was the lowering of the 
     population requirement from four thousand to one thousand population. 
     There is no method set forth by the statute to determine the 
     population of the school districts, cities or park districts. 
     Therefore, it would appear that the various school boards and 
     governing bodies of municipalities will have to make the initial 
     determination of the populations of their respective jurisdictions. 
     It will only be necessary to ascertain whether the population is over 
     or under one thousand persons and, in many instances, this can be 
     determined without a great deal of effort.  In certain instances 
     where there is a question, it might be necessary to gather more 
     statistics.  In this regard any election results, school census, 
     etc., which might be available can be used to determine whether the 
     population is over one thousand persons. 
 
     Also with reference to section 21-03-40, you asked the following 
     question: 
 
           Shall the funds on hand be turned over to said School District 



           or City by a signed order from such School District or City? 
           Or shall the County Treasurer simply turn said funds over to 
           said School District or City, and receive acknowledgement of 
           same?" 
 
     In regard to the above question, there likewise appears to be no 
     procedure set out in the statutes directing how funds on hand with 
     the county treasurer should be turned over to cities or school 
     districts that now must be custodians of their own sinking funds.  It 
     would seem, however, that sections 11-13-06 and 11-14-16 of the North 
     Dakota Century Code are applicable.  Section 11-13-06 provides in 
     part as follows: 
 
           * * * Upon application of the treasurer of any local taxing 
           district, the county auditor shall give him an order on the 
           county treasurer for the amount due such local taxing district, 
           and shall charge him with the amount of such order, and at the 
           same time shall notify the clerk of each local taxing district 
           of the issuance of such order, * * *." 
 
           Section 11-14-16 provides in part as follows: 
 
           * * * The county treasurer shall pay over to * * * any 
           municipal corporation or organized township, or to any body 
           politic, on the order of the county auditor, all moneys 
           received by him arising from taxes levied and collected, 
           belonging to * * * such municipal corporation or organized 
           township or school district. * * *." 
 
     It is our opinion that the procedures outlined in sections 11-13-06 
     and 11-14-16 should be followed with regard to sinking funds that are 
     turned over to cities and school districts which must now act as 
     their own custodians. 
 
     You also ask for clarification of an opinion issued under date of 
     July 24, 1965, to Mr. Lloyd Omdahl, State Tax Commissioner, regarding 
     the provisions of section 57-37-24 of the North Dakota Century Code, 
     as amended.  The specific question presented is as follows: 
 
           'If property of an estate is located in a city or village and 
           all of it passes to a surviving spouse or charitable 
           organization and if the estate is entitled to an exemption for 
           all of that particular property because of its passing to the 
           spouse or charitable organization but the estate pays a tax 
           because of other property not situated in that city or village, 
           does the city or village share in the estate tax?'" 
 
     Our opinion dated July 24, 1965, issued to Mr. Omdahl, stated in 
     essence that the right of a city or village to participate in the 
     portion of the estate tax which is returned to the cities, villages 
     and counties is not predicated upon whether or not the property 
     located within its jurisdiction actually is included in the "taxable 
     estate" upon which the estate tax is ultimately based.  All that is 
     required is that the decedent, upon his death, leave some property 
     within the jurisdiction of that city, village or county.  That the 
     property so located is exempt from estate tax is irrelevant to the 
     issue of whether the city can participate in the sixty-five percent 



     returned to the cities, villages and counties under section 57-37-24. 
 
     By way of further clarification, we might draw your attention to that 
     portion of section 57-37-24 of the North Dakota Century Code, which 
     provides as follows: 
 
           * * * If any part of decedent's property was located within the 
           limits of a city or village the share of tax based on such 
           property shall be divided between city or village and the 
           county in proportion to their respective total mill levies, 
           except school levies. * * *." 
 
           (Empahsis supplied.) 
 
     The word "share" in that portion of section 57-37-24 as quoted above 
     refers to the share of tax returned to the cities or counties because 
     of the location of the property and not to the "share" of the tax 
     paid by reason of the property.  To illustrate how the division of 
     estate tax pursuant to section 57-37-24 will be accomplished, the 
     following hypothetical situation might be helpful. 
 
     Assume a decedent leaves three parcels of property - one in county 
     "A" valued at $10,000.00, one in count "B" valued at $10,000.00, and 
     one in city "C" (a city in county "B") valued at $10,000.00.  Assume 
     further that the property located in city "C" is all given by will to 
     the "Angleworm Lovers Association" and is hence exempt from being 
     included in the taxable estate of the decedent.  Assuming that the 
     arbitrary figure of $9,000.00 represents sixty-five percent of the 
     total tax paid, this amount would have to be divided into three equal 
     shares because the parcel left by the decedent in each jurisdiction 
     was the same even though taxable parcels were not.  Since, however, 
     part of the property was located within a city which in turn was 
     located in county "B", another division would have to take place 
     between county "B" and city "C", based on their respective mill 
     levies.  Assuming their mill levies were the same, there would be an 
     even split.  Thus county "A" would receive one-third of the total, 
     which would be $3,000.00; county "B" would receive the second third 
     plus one-half of the last third, equaling $4,500.00; and city "C" 
     would receive one-half of the last third, which would amount to 
     $1,500.00. 
 
     The last question as presented asks if it is the duty of the county 
     treasurer to search the files of the county clerk of court for a 
     listing of the location and valuation of the deceased's estate, or 
     can the county treasurer demand from the executor of the estate, or 
     the attorney handling the estate, a listing of location and valuation 
     of the deceased's estate. 
 
     The statutes set out no procedure instructing the county treasurer 
     how to go about finding out where the various property was located. 
     Section 57-37-19 of the North Dakota Century Code designates the 
     State Tax Commissioner as the one having complete supervision of the 
     enforcement and collection of all estate taxes, so presumably he 
     could adopt rules and regulations covering the matter in question. 
     In default of such regulations, however, it appears that the easiest 
     means of obtaining the information would be through an arrangement 
     with the clerks of court.  There is nothing in the Code which 



     requires the executor or administrator to file such an inventory with 
     the county treasurer and it is doubtful whether he could be forced to 
     do so if he did not offer to file it voluntarily. 
 
     ATTORNEY GENERAL 
 
     Helgi Johanneson 


