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     November 29, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Lloyd Omdahl 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Municipal Industrial Development - Exemption 
 
     This is in reply to your letter of November 5, 1965, requesting an 
     opinion of this office in regard to the application of section 
     40-57-17 of the 1965 Supplement to the North Dakota Century Code. 
     Said statute provides as follows: 
 
           40-57-17.  Exemptions from taxation.  The leasehold granted by 
           a municipality under this chapter is hereby classified as 
           personal property and such leasehold and all other personal 
           property used by the lessee in connection with the project and 
           located on the premises of the leasehold shall be exempt from 
           personal property taxation for a period of five years from the 
           granting of such leasehold and execution of any instrument 
           evidencing said grant.  Further, that any corporate lessee 
           under such a leasehold referred to shall be exempt from the 
           payment of corporate income taxes on any corporate income 
           attributable to the business carried on by the lessee on such 
           leasehold premises for a period of five years from the year in 
           which the corporation lessee commenced business operations on 
           the leased premises, provided, however, that this section shall 
           not have the effect of exempting such corporation lessee from 
           filing an annual income tax return." 
 
     Your first question is stated as follows: 
 
           1.  If a project, such as a manufacturing or assembly plant, 
               has already been constructed with private funds and if an 
               expansion of that project is financed under the Municipal 
               Industrial Development Act, chapter 40-57, N.D.C.C., do the 
               exemptions provided by Chapter 295, S.L. 1965, extend to 
               any part of the property acquired or built with private 
               funds or to the income attributable to that part of the 
               plant built with private funds?" 
 
     Under the terms of the Municipal Industrial Development Act, as a 
     whole, we see not basis for predicating the tax exemption here 
     concerned on the method of construction of the project in question. 
     The Act specifically authorizes the acquisition of lands, buildings, 
     improvements, etc. (subsection 1 of section 40-57-03 of the 1965 
     Supplement to the North Dakota Century Code).  Thus the fact that a 
     building was originally constructed by private funds would have no 
     bearing on whether it could be acquired by a municipality under the 
     Act, or could become a "project" within the meaning of the terms of 
     the Act.  The tax exemption by its terms would appear to be 
     applicable to "* * * * The leasehold granted by a municipality under 



     this chapter" and to "* * * * corporate income attributable to the 
     business carried on by the lessee on such leasehold premises." 
 
     A leasehold necessarily implies that the lessor owns the premises 
     and/or has the right to possession of same and that the lessee is 
     permitted to use the lessor's premises for a given consideration. 
     Any agreement whereby a property owner purported to lease premises 
     owned by itself from a municipality pursuant to the terms of the Act 
     would perhaps create an interesting subterfuge, but would hardly 
     create a "leasehold" nor make the property owner a "lessee" within 
     the meaning of the terms of the tax exemption statute in question. 
     Such part of the project as was owned by the municipality and was 
     "leased" to the "lessee", i.e., the "leasehold" of the "lessee" would 
     qualify for the tax exemption.  Such part of the project as was held 
     by a private person or corporation by reason of the ownership of same 
     by that person or corporation would not be a "leasehold" within the 
     meaning of the Act and would not qualify for the tax exemption. 
 
     Your second question is stated as follows: 
 
           2.  Referring to question No. 1 and assuming for the purposes 
               of this question that the exemptions do not extend to 
               either the property of income attributable to the part of 
               the plant built with private funds, should the income 
               attributable to that part of the plant financed under the 
               Municipal Industrial Development Act be allocated in all 
               cases according to a specific formula, or should this 
               allocation be made by the tax commissioner, or be made by 
               the taxpayer subject to the approval of the tax 
               commissioner in a manner that depends upon the facts and 
               circumstances of each case with a view to apportioning the 
               taxable and exempt parts of the income in a fair and 
               equitable manner?" 
 
     In reply to this question as stated and with reference to your 
     question no. 1, there is no reason why the Act as a whole cannot 
     apply to plants built with private funds which are later acquired by 
     a municipality under this Act and there is therefore no reason why 
     the tax exemption should not be applied to plants built with private 
     funds.  However, the tax exemption should be applicable only to the 
     "leasehold" and income realized by the "lessee."  On such basis, we 
     assume that the "leasehold" would not differ greatly from other 
     leaseholds and that the lessee's income would not differ greatly from 
     that of other taxpayers.  On such basis, where the "lessee" could 
     claim that the "leasehold" was such a "leasehold" as exempted within 
     the meaning of the Act and to the extent that such "leasehold" 
     comprised a part of the whole premises assessed for tax, such lessee 
     could claim the exemption in the same manner as other exemptions are 
     claimed.  Likewise, where and to the extent that the "corporation 
     lessee" could show that corporate income was attributable to the 
     business carried on by the "lessee" on such "leasehold premises", 
     such exemption could be claimed. 
 
     Your third question is stated as follows: 
 
           3.  Referring again to the facts in question no. 1, if the two 
               exemptions provided by this amendment extend to that part 



               of the project built with private funds, would the five 
               year exemption period provided in the amendment extend to a 
               full five year period beginning from the effective date 
               (July 1, 1965) of the amendment, or would it be reduced by 
               the period of time that this part of the project was in 
               existence before the effective date of the amendment?" 
 
     Looking again to the statute, the period under the statute is 
     specified to be "for a period of five years from the granting of such 
     leasehold and execution of any instrument evidencing said grant." 
     and "for a period of five years from the year in which the 
     corporation lessee commenced business operations on the leased 
     premises."  Thus, it would appear that the exemption would date from 
     the granting of the leasehold and commencement of business operations 
     on the leased premises rather than necessarily from the time the 
     project was "in existence", and under the terms of the statute that 
     should be the date from which to compute time rather than from the 
     effective date of the statute. 
 
     Your fourth question is stated as follows: 
 
           4.  If expansion of a project that was built with private funds 
               is now contemplated, would the municipality have the power 
               under the Municipal Industrial Development Act to purchase 
               the project that was built with private funds, then finance 
               the construction of the proposed expansion, and then lease 
               both the original plant and the expanded part to the former 
               owner of the original plant who built it?" 
 
     Subsection 1 of section 40-57-03 of the North Dakota Century Code 
     gives authority to acquire existent plants and to extend same. 
     Subsection 3 of said section 40-57-03 gives authority to lease such 
     projects.  There is no prohibition in the statute that would prevent 
     leasing a plant, whether expanded or not, to a former owner of such 
     plant. 
 
     Your fifth question is stated as follows: 
 
           5.  If the answer to question no. 4 is yes, would the exemption 
               from property taxes provided by the 1965 amendment extend 
               to the entire leasehold interest, that is, to that part of 
               the leasehold interest represented by the original plant 
               built with private funds and to that part of the leasehold 
               interest represented by the expanded part of the plant 
               built and financed under the Municipal Industrial 
               Development Act?  If this property tax exemption applies to 
               the entire leasehold interest, will the exemption run for 
               the full five year period for the entire leasehold 
               interest?  Will the exemption from income tax apply to the 
               income derived from the entire leased project, both the 
               original part and the expanded part, and, if so, will the 
               exemption extend for the full five years?" 
 
     We believe your fifth question is properly answered in the 
     affirmative. 
 
     Your sixth question is stated as follows: 



 
           6.  In the case of a project that was financed and constructed 
               prior to July 1, 1965, under the provisions of the 
               Municipal Industrial Development Act, will either the 
               personal property tax exemption or the income tax exemption 
               created by this 1965 amendment be applicable to such a 
               project?  If either or both of the exemptions are 
               applicable, will they extend for five years after July 1, 
               1965, or will they be limited to the period of time after 
               July 1, 1965, that will end five years after the leasing of 
               the project to the lessee?" 
 
     We believe that your sixth question is also properly answerable in 
     the affirmative and to the effect that they will be limited to the 
     period of time after July 1, 1965, that will end five years after the 
     leasing of the project to the lessee. 
 
     Your seventh question is stated as follows: 
 
           7.  If the answers to question no. 6 are no and if such a plant 
               is expanded after July 1, 1965, and the expansion is 
               financed under the Municipal Industrial Development Act, 
               will this expanded part of the project and the income 
               derived from it be entitled to the exemptions provided by 
               the 1965 amendment?  If the income tax exemption applies to 
               the income derived from the expanded part of the project, 
               should the income from the operation of the original plant 
               and from the operation of the expanded part of the plant be 
               allocated under rules and regulations prescribed by the tax 
               commissioner that are intended to fairly and equitably 
               apportion the income between the two parts of the project?" 
 
     As you will note our answer to your question no. 6 is "yes", however, 
     we believe the first part of your seventh question is likewise 
     answerable in the affirmative.  The latter portion of the question 
     presents a more difficult problem.  Basically it is our opinion that 
     the allocation must properly be made under the terms of the statute, 
     although it is our opinion that the Tax Commissioner does have 
     authority to prescribe appropriate rules and regulations, and that 
     proper rules may well simplify the obtention of a fair and just 
     result in the making of such allocation. 
 
     Your eighth question is stated as follows: 
 
           8.  After a municipality has leased the project to the lessee, 
               is there any property interest in either the land or the 
               improvements that is assessable to the lessee even though, 
               under the 1965 amendment, the leasehold is classified as 
               personal property and exempted from property taxes for a 
               five year period?" 
 
     This question does present an interesting problem, although we 
     believe it will be best determined from the actual facts and 
     circumstances of given cases.  There is nothing to indicate such 
     property interests in the factual situations assumed to exist in 
     questions one through seven heretofore answered, though we believe it 
     clear that both municipalities and operators under the Act may well 



     draw variations on the basic theme that might well be taxable to the 
     operator.  To draw an example at random, it is conceivable that a 
     municipality could deed a space that in actuality contains a suite of 
     offices on the sixth floor of the plant to the operating corporate 
     entity.  Under the terms of the Act, the deeded as opposed to lease 
     premises would obviously be taxable. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


