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     June 3, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Lloyd Omdahl 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Increased Assessment - Notice 
 
     This is in reply to your letter of 28 May 1965 in regard to the 
     interpretation of Senate Bill No. 198 as enacted into law at the last 
     session of the Legislation Assembly. 
 
     You quote the enactment as follows: 
 
           TLE:    "To provide written notice to the real estate owner by 
                   the assessor that his assessment has been increased." 
 
           ODY:    "SECTION 1.  WRITTEN NOTICE OF INCREASED ASSESSMENT TO 
                   REAL ESTATE OWNER.  When any assessor or county board 
                   of equalization has increased the assessed valuation of 
                   any lot or tract of land by more than fifteen percent 
                   of the last assessment on any lot or tract of real 
                   estate on which no taxable improvements had been made 
                   since the last assessment of it, written notice of the 
                   amount of increase over the last assessment and the 
                   amount of the last assessment shall be given by him to 
                   the property owner at his last know address.  The tax 
                   commissioner shall prescribe suitable forms for this 
                   notice and such notice shall be mailed at county 
                   expense." 
 
     We think consideration of this statute also requires consideration of 
     related statutes.  Thus we note that section 57-09-04 of the North 
     Dakota Century Code in regard to township boards of equalization 
     provides in part: 
 
           * * * The assessment of the property of any person shall not be 
           raised until such person shall have been notified of the intent 
           of the board to raise the same.* * *" 
 
     Section 57-10-03-provides in regard to action by the village board of 
     equalization in part: 
 
           * * * An assessment of property shall not be raised until the 
           owner shall have been notified of the intent of the board to 
           raise the same.* * *" 
 
     Section 57-11-03 of the North Dakota Century Code in regard to city 
     boards of equalization provides insofar as here applicable: 
 
           * * * except that the valuation of any property returned by the 
           assessor shall not be increased more than twenty-five percent 



           without first giving the owner or his agent notice of the 
           intention of the board to increase it.* * *" 
 
     You point out that the county board of equalization can increase 
     individual assessments, and assessments on specific tracts of 
     property, and also that they can increase assessments by raising the 
     aggregate assessment on a particular class of real estate within a 
     taxing district so as to equalize it with the similar class of real 
     estate in other assessment districts.  You point out that in the 
     latter case, the effect can well be that the assessments of 
     individual tracts of real estate are increased by more than fifteen 
     percent. 
 
     Your first question is stated as follows:  "whether each real estate 
     property owner must be given notice by the county board of 
     equalization in the case where the assessment on any tract of real 
     estate assessed to him has been increased more than fifteen percent 
     because the classification of real estate in which the particular 
     tract was assessed was increased more than fifteen percent for all 
     property owners having property within that classification." 
 
     We note no exception in the statute as to how the increase in the 
     assessment is accomplished.  By the terms of the statute if the 
     effect of the action by the county board of equalization is to 
     increase the assessment more than fifteen percent, the property owner 
     is to be notified. 
 
     Your last question is stated as:  "* * * whether the county board of 
     equalization will have to give written notice to the real estate 
     owner in any case where the real estate owner's current assessment is 
     increased by the assessor over his last assessment by less than 
     fifteen percent and is also increased by the county board of 
     equalization by less than fifteen percent, but the combination of the 
     two increases, one by the assessor and one by the board, results in a 
     total increase over his last assessment of more than fifteen 
     percent." 
 
     The construction of this statute raised by your question presents 
     intriguing possibilities.  To look at it in the worst possible light, 
     it would be conceivable that the assessor could raise the last year's 
     assessment by fourteen percent, the city board of equalization could 
     raise that by twenty-four percent and the county board of 
     equalization could raise that again by fourteen percent, all without 
     notice to the landowner concerned.  To take another possibility, 
     under that construction the assessor could reduce that last 
     assessment by fifty percent, the township board could again reduce it 
     by fifty percent, and then a raise of sixteen percent of the last 
     assessment by the county board of equalization would require notice 
     to the property owner. 
 
     We believe such a construction would not only be impracticable, but 
     would ignore the precise language of the Act.  As your letter points 
     out the county board of equalization can increase the valuation of 
     property, either by classification or individually, it can likewise 
     reduce valuation either individually or by classes and it can of 
     course stand on the equalization by a lower board or on the 
     assessor's valuation.  We believe that Senate Bill No. 198 must be 



     applied to the effective action of the county board of equalization. 
     Thus if the effect of the county board's equalization, whether such 
     equalization process involves lowering, raising or standing on the 
     assessed valuation sent to it by the lower board or the assessor, is 
     to increase the assessed valuation of any lot or tract of land by 
     more than fifteen percent of the last assessment on any lot or tract 
     of land it is our opinion that the notice required by the statute 
     must given. 
 
     The meaning of this phrase "last assessment" as used in the statute 
     can be clarified a bit by examination of the bill as originally 
     introduced.  As originally introduced the bill used the phrase 
     "equalized assessed valuation of the previous year."  Quite a bit of 
     difficulty might have arisen in applying same during odd-numbered 
     years since as provided in section 57-02-11 subsection 1 of the North 
     Dakota Century Code, "All real property subject to taxation shall be 
     listed and assessed every odd-numbered year with reference to its 
     value, on April first of that year, and shall not be reassessed in 
     the following year, except by order of the board of county 
     commissioners or tax commissioner.* * *"  The phrase "last 
     assessment" would logically refer to the assessment made during the 
     last odd-numbered year, or assessments made by order of the county 
     commissioners or tax commissioner whichever is applicable. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


