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     July 24, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Lloyd Omdahl 
 
     Tax Commissioner 
 
     RE:  Taxation - Estate Tax - Distribution to Municipalities 
 
     This is in reply to your request for the opinion of this office in 
     regard to the proper construction to be placed on the provisions of 
     House Bill No. 701, chapter 412 of the 1965 Session Laws, currently 
     section 57-37-24 of the 1965 Supplement to the North Dakota Century 
     Code. 
 
     Your first question is stated as follows: 
 
           "Does the distribution of part of the estate tax to a city or 
           village under chapter 412 (HB 701) apply only with respect to 
           estates of decedents who dies on or after July 1, 1965, the 
           effective date of chapter 412, or does it apply to estate taxes 
           actually collected on or after July 1, 1965 regardless of the 
           date of death of the decedent for whose estate the tax is 
           paid?" 
 
     The problem seems to concern whether the new distribution is to be 
     made of any collections of any taxes after the effective date of the 
     Act or whether the new distribution applies only to taxes on estates 
     of decedents who dies after July 1, 1965.  The new method of 
     distribution would appear to be almost a complete provision in 
     itself, as was the old method of distribution.  Where a tax had 
     vested and right to a distributive share of same had vested in a 
     municipal corporation or political subdivision of the state prior to 
     the effective date of the new Act, we do not believe its coming into 
     operation would divest the rights of the municipal corporation or 
     political subdivision.  On the other hand, in those instances where 
     the decedent dies subsequent to the effective date of the Act, it is 
     our opinion that the tax then applying must be distributed according 
     to the terms of the new Act.  It is thus our opinion that the 
     provisions of chapter 412 of the 1965 Session Laws apply only with 
     respect to estates of decedents who dies on or after July 1, 1965. 
 
     Your second question is stated as follows: 
 
           "If property of an estate is located in a city or village and 
           all of it passes to a surviving spouse or charitable 
           organization and if the estate is entitled to an exemption for 
           all of that particular property because of its passing to the 
           spouse or charitable organization but the estate pays a tax 
           because of other property not situated in that city or village, 
           does the city or village share in the estate tax?" 
 
     Under the terms of the statute it would appear that the right of the 



     city or village to share in the tax is predicated upon the location 
     of "any part" of decedent's property and no exception to that portion 
     of the state is made with regard to property going to a beneficiary 
     entitled to an estate tax exemption.  It is therefore our opinion 
     that in the circumstances outlined by your second question the city 
     or village does share in the estate tax, even though all of the 
     property located in the city or village may go to a spouse or 
     charitable organization where all of such property would not be 
     taxed. 
 
     Your third question is stated as follows: 
 
           "Which specific levies are included in the phrase 'except 
           school levies' that is at the end of the following sentence in 
           the amendment.: 
 
           'If any part of decedent's property was located within the 
           limits of a city or village the share of tax based on such 
           property shall be divided between city or village and the 
           county in proportion to their respective total mill levies, 
           except school levies.'" 
 
     The proportion, i.e., of "their respective total mill levies, except 
     school levies" is new language introduced into the bill by amendment 
     (See page #421, House Journal). 
 
     We thus cannot rely on practice, decisions, or administration for 
     guidelines in construing same.  Considering it therefore literally, 
     we must note that school districts or political subdivisions other 
     than counties, cities and villages are not mentioned in the Act, or 
     in this new language.  We therefore must conclude that "school 
     levies" means "school levies" of the political subdivisions named. 
     We agree with your point of view that villages and cities make no 
     levies that could be considered "school levies."  It is further our 
     opinion that the library levy made under chapter 40-38 of the North 
     Dakota Century Code, both for objectively or subjectively speaking, 
     is not a school levy. 
 
     It is further our opinion that those "school levies" made by counties 
     listed in your third question, part one, subparts "a." through "g." 
     are the "school levies" referred to in the Act.  Those levies are: 
 
           a.  County agricultural and training levy, section 15-42-08, 
               NDCC; 
 
           b.  County agricultural and training school building fund levy, 
               section 15-42-09.1, NDCC; 
 
           c.  Aid for junior college or off-campus educational center 
               levy, section 15-18-05, NDCC, as amended; 
 
               d.  Aid to evening schools levy, section 15-46-04, NDCC, as 
                   amended; 
 
               e.  Special education fund levy, section 15-59.1-02, NDCC, 
                   as amended, whether made as an excess levy or as a 
                   general fund levy; 



 
               f.  County vocational education school district levy, 
                   section 15-20-10.1, N.D.C.C., as amended; and 
 
               g.  County equalization fund levy, section 57-15-24, 
                   N.D.C.C., as amended." 
 
     Your fourth question concerns this same new language, to wit:  "be 
     divided between city or village and the county in proportion to their 
     respective total mill levies, except school levies."  You ask whether 
     the total mill levies as used in that phrase should be the levy for 
     the year preceding the calendar year in which the decedent died. 
 
     Considering the context of the statutory provisions as a whole, we 
     must answer your last question in the affirmative.  The time of death 
     of the decedent appears to be the decisive factor, and on grounds of 
     practicality, would appear that the calendar year basis would be the 
     logical basis for establishing a uniform practice in regard to same. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


