OPINION
65-292

January 7, 1965 (OPINION)

Honorable M. F. Peterson
Superintendent
Public Instruction

RE: Schools - Tuition - Appeals to State Board

This is in reply to your letter of January 5, 1965, relative to Section 15-40-17 of the North
Dakota Century Code, as amended, providing for tuition appeals to the State Board of
Public School Education. You note the statute provides in part: "The decision of the
committee may be appealed to the state board of public school education, and the
decision of such board shall be binding upon all parties."

You then ask the following question:

Does this mean that the local school board which refuses to pay the tuition,
and has been ordered to do so by the county committee, can appeal the
guestion to the State Board of Public School Education?"

In order to more fully illustrate the matter at hand, we quote extensively from the statutory
provision, Section 15-40-17 of the North Dakota Century Code, as amended, relative to
the matter in question:

The parent or guardian of any student who is a resident of a district providing
a high school education may apply to the school board of the school district
of residence of the student for approval of the payment of tuition charges to
another school district for attendance of the student at the high school in
such other school district. If the school board of the district of residence
shall approve such application, it shall pay the tuition charges in accordance
with the application as approved. In the event such application shall be
disapproved, the parent or guardian of the child may appeal the question to
the county superintendent of schools, and a committee consisting of the
county judge, state's attorney, and the county superintendent of schools
shall within fifteen days consult with the school boards of the districts
concerned and with the parent or guardian of the student concerned and
render a decision in regard to the tuition charges. If the committee shall find
the attendance of the student in question is necessitated by shorter distance
or other reasons of convenience, including previous attendance in another
high school, it may approve the payment of such tuition charges. The school
district of residence of the student shall thereafter be required to pay such
tuition charges, and upon notification by the admitting district of the failure of
the district of residence to pay such tuition charges, all county equalization



payments and payments from the state under this chapter to the district of
residence shall be withheld in the same manner as provided in this section
in the case of a district not providing a high school education. If the
committee shall find that the attendance of the student at a high school
outside the district is not necessitated by shorter distance or other reasons
of convenience, the district of residence shall not be required to pay such
tuition charges. The decision of the committee may be appealed to the state
board of public school education, and the decision of such board shall be
binding upon all parties.”

You will note the above statute provides for an appeal to a county committee by the parent
or guardian of the child concerned if the school board of the district of residence refuses to
approve the application for tuition payments. It is obvious the statute specifies only the
parent or guardian since the school board would not appeal its own decision to the county
committee. However, with regard to the appeal from the county committee to the State
Board of Public School Education, the statute only provides the decision of the county
committee may be appealed to such board and further provides the decision shall be
binding upon all parties. Since the district of residence is obviously a party to the appeal in
the sense that they are concerned with the decision of the board (it is the school board's
initial decision which is, in effect, being considered) it would appear they would have the
right to appeal from the decision of the county committee in the same manner as the
parent or guardian of the child concerned.

Had the Legislature intended only the parent or guardian be permitted the right of appeal
to the State Board, they could, and, we believe would, have so provided. Since the
Legislature has seen fit to permit an appeal from the county committee to the State Board,
it would not seem reasonable to permit an appeal by one of the parties concerned (the
parent or guardian) and not permit an appeal by the other party concerned (the school
district of residence), particularly when such board must be consulted by the county
committee.

It is therefore our opinion that, since the statute does not limit the appeal from the decision
of the county committee in the above matter to the parent or guardian of the child
concerned, the school district of residence also has the right under the statute to appeal
the decision of the county committee to the State Board. In any event, whether the appeal
is taken by the parent or guardian or by the school board of the district of residence, the
decision of the State Board is binding upon both parties.

HELGI JOHANNESON
Attorney General



