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     March 25, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. M. F. Peterson, 
 
     Executive Secretary and Director 
 
     State Board of Public School Education 
 
     RE:  Schools - Reorganization - Division of Reorganized District 
 
     This is in reply to your letter of March 23, 1965, in which you ask 
     two questions relative to reorganization.  The questions are as 
     follows: 
 
           1.  "Under Chapter 15-53 is it lawful for a portion of a 
               reorganized district to pull out, so to speak and form a 
               new and separate district without annexing to or 
               reorganizing with another district, districts, or parts of 
               districts." 
 
           2.  Your second question has to do with the remaining value 
               when territory is removed by either annexation or 
               reorganization.  You state that according to the statutes, 
               territory cannot be annexed from a district if the 
               remaining portion has less than $100,000 per teacher.  You 
               point out that the district in question has a valuation of 
               $5,788,992, and since the valuation of the portion that 
               wishes to withdraw is $1,239,072, the valuation remaining 
               would be $4,549,920.  The school in the remaining territory 
               employs 52 teachers and at $100,000 per teacher a valuation 
               of $5,200,000 would be required.  You ask whether on such 
               basis the territory which wishes to withdraw could be 
               annexed out of the district.  You further note that in the 
               case of reorganization, a certain amount of valuation must 
               be left also or the territory remaining after the 
               reorganization plan has been approved, and which has not 
               been included within the plan, must be annexed to an 
               adjoining district or districts. 
 
     With regard to the withdrawal of a portion of a district through 
     annexation proceedings and the establishment of such portion of the 
     district as a new and separate district, we note the provisions of 
     Sections 15-27-04 and 15-27-06 of the North Dakota Century Code, as 
     amended.  These sections provide: 
 
           15-27-04.  ATTACHMENT OF ADJACENT TERRITORY TO SCHOOL DISTRICT 
           - PETITION.  Territory contiguous to a public school district, 
           whether in the same county or in another, may be attached to 
           such school district and detached from the district of which it 
           is a part by the county committee for the reorganization of 
           school districts upon written application signed by two-thirds 
           of the electors residing in the contiguous territory after 



           hearing and subject to the limitations of Sections 15-27-06 and 
           15-53-21."  (Emphasis supplied.) 
 
           15-27-06.  LIMITATIONS ON POWER TO DETACH AND ATTACH TERRITORY. 
           - No territory shall be detached from one school district for 
           annexation to another school district if the part of the 
           original district remaining after the proposed annexation would 
           have an assessed valuation of less than one hundred thousand 
           dollars, or less than one hundred twenty-five thousand dollars 
           for each teacher employed in the remaining territory if the 
           remaining territory has a graded school with two or more 
           teachers."  (Emphasis supplied.) 
 
     We have no difficulty in holding, under the wording of the above 
     statutes, that the procedure for annexing of school districts 
     contemplates a withdrawal from an existing district and the 
     attachment to an existing district.  The statutes do not contemplate 
     the withdrawal from an existing district and the creation of an 
     entirely new and separate district by such territory. 
 
     The language as used in the above statutes leaves no room for 
     construction on this point.  By the very use of the word "attachment" 
     it is obvious the statutes contemplate only the addition of territory 
     to an existing district and not the creation of a new district under 
     the procedures outlined in the above quoted statutes. 
 
     The only other provisions for the alteration of school district 
     boundaries (other than involuntary dissolution as provided for in 
     Sections 15-22-21 and 15-22-22 of the North Dakota Century Code, as 
     amended, and which is not involved herein) found in the statutes is 
     under the reorganization procedure as set forth in Chapter 15-53 of 
     the North Dakota Century Code, as amended.  In this connection, we 
     note the provisions of the following pertinent sections. 
 
           15-53-01. TITLE AND PURPOSE. - This chapter shall be known and 
           may be cited as an 'Act to provide for the reorganization of 
           school districts.'  It shall have for its purpose the formation 
           of new school districts and the alteration of the boundaries of 
           established school districts in order to provide a more nearly 
           equalized educational opportunity for pupils of the common 
           schools, a higher degree of uniformity of school tax rate among 
           districts, and a wiser use of public funds expended for the 
           support of common school system." 
 
           5-53-02.  DEFINITIONS. - In this chapter unless the context or 
           subject matter otherwise clearly requires: 
 
           c.  "1. 'Reorganization of school district' shall mean and 
                   include the formation of new school districts, the 
                   alteration of the boundaries of established school 
                   districts, and the dissolution or disorganization of 
                   established school districts, through or by means of: 
 
               a.  The uniting of two or more established districts; 
 
               b.  The subdivision of one or more districts; 
 



               c.  The transfer to an established district of a part of 
                   the territory of one or more districts; or the 
                   attachment thereto of all or any part of the territory 
                   of one or more districts subject to disorganization for 
                   any of the reasons now specified by law; or the 
                   transfer therefrom of any part of the territory of one 
                   or more districts subject to disorganization for any of 
                   the reasons now specified by law; or the transfer 
                   therefrom of any part of the territory of said 
                   established districts; 
 
               d.  And any combination of the methods of (sic) 
                   aforementioned. 
 
               * * *." 
 
     While the reorganization procedure set forth in the statutes has been 
     primarily used for the consolidation of existing districts or parts 
     thereof since the enactment of the school district reorganization 
     law, Section 15-53-02, quoted above, clearly indicates that 
     reorganization of school districts means and includes the formation 
     of a new school district by means of "The subdivision of one or more 
     districts."  The statute appears unambiguous in this regard and it 
     would appear that, under the reorganization act, a presently 
     constituted school district could be divided under the procedure set 
     forth in Chapter 15-53, as amended.  This, of course, does not mean 
     that such a plan must be approved since, as you are aware, the State 
     Board of Public School Education has been vested with powers to 
     determine whether any reorganization plan meets the specifications 
     and the regulations of the board as set forth in Section 15-53-13 of 
     the North Dakota Century Code, as amended.  It is our understanding 
     the purpose of this request is, and of necessity must be, since we 
     cannot substitute our judgment for that of the Board, whether under 
     the present laws such a plan could be approved if it met the other 
     criteria for the reorganization of school districts. 
 
     Insofar as the procedure is concerned, it would be governed by the 
     applicable statutes relative to other reorganization plans involving 
     the consolidation rather than the subdivision of a district.  We 
     believe you are familiar with this procedure and there is no 
     necessity for us to go into detail relative thereto.  One point 
     should, however, be considered and this is the voting units which 
     would be required should the plan receive the approval of the county 
     and state committees and be submitted to the electorate for a vote as 
     provided in Section 15-53-14 of the North Dakota Century Code, as 
     amended.  This section provides in part: 
 
           In holding such election all existing districts within the 
           proposed new district containing one or more incorporated 
           villages or cities regardless of number or size shall vote as a 
           single unit; and, all existing districts within such proposed 
           new district regardless of number or size which do not contain 
           one or more incorporated cities or villages shall vote as a 
           single unit.  For the purposes of this section, all districts 
           containing incorporated cities or villages which do not contain 
           at least one incorporated city or village shall be considered a 
           rural area." 



 
     Under these provisions it is possible to have two voting units in a 
     reorganization election.  However, under the specific facts as set 
     forth in your letter, it is our understanding a specified area wishes 
     to be detached form the existing school district and established as a 
     new school district.  It is our belief that the "proposed new 
     district" would be the area which wishes to establish itself as a 
     separate school district.  Therefore, unless there are other areas 
     not included within the present district which would be included 
     within the proposed new district, the area of the present district 
     which wishes to be established as a separate new district would vote 
     as one unit.  The remainder of the present district would not vote 
     since they are not included within the "proposed new district." 
 
     If such a plan is presented to the voters and approved, we note 
     Section 15-53-26 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     provides: 
 
           ANNEXATION OF REMAINING PORTIONS OF REORGANIZED DISTRICT TO 
           OTHER DISTRICTS. - When a portion of any public school district 
           has become a part of a reorganized school district under this 
           chapter and a portion of the public school district is not 
           included in the reorganized district, such remaining portion, 
           having a taxable assessed valuation of less than one hundred 
           thousand dollars for each teacher employed in the remaining 
           territory, shall become a part of a school district adjacent 
           thereto in the following manner: 
 
           1.  The county school district reorganization committee shall, 
               within forty-five days after the reorganized district has 
               been approved by the voters, order a hearing for the 
               purpose of determining to which district or districts said 
               remaining territory shall be annexed; 
 
           2.  The hearing shall be held in a designated schoolhouse or a 
               designated place located in the remaining territory and 
               notice of the time and place of the hearing shall be given 
               by publication in the official county newspaper at least 
               fourteen days before the date of the hearing.  Within ten 
               days after the hearing, the county committee shall make an 
               order annexing the territory to adjacent school district or 
               districts; and 
 
           3.  The decision of the county committee shall be subject to 
               review by the state school district reorganization 
               committee upon petition by a majority of the electors 
               residing in said territory." 
 
     If a reorganization plan such as outlined in your letter is presented 
     and approved by the county committee and the state board and 
     submitted to the electorate and approved, it must then be determined 
     if the remaining territory has a taxable assessed valuation of one 
     hundred thousand dollars for each teacher employed in the remaining 
     territory.  We presume this would be done on the basis of whether, by 
     the detachment of territory from the district, the number of teachers 
     would thereby be reduced in the remaining district.  Such 
     determination would, we presume, depend in part upon whether any of 



     the students in the area to be detached are presently attending a 
     school in the remaining territory in the present district and, if so, 
     whether the subsequent separation of the school districts would 
     result in a decrease in the number of teachers.  It is to be noted in 
     this regard that the laws governing annexation (15-27-06 of the North 
     Dakota Century Code, as amended) specifically prohibit the detachment 
     of territory unless a certain amount of taxable valuation remains. 
     This same provision is not found in the laws governing reorganization 
     of school districts.  The only provision, as has been noted, relative 
     to this matter in reorganization procedure is the requirement that if 
     the remaining territory has less than one hundred thousand dollars of 
     taxable valuation for each teacher employed, such territory is to be 
     attached to an adjoining district.  The lack of sufficient valuation 
     does not bar the reorganization proceedings. 
 
     In summary, it is our opinion that the present laws relative to 
     alteration of school district boundaries by annexation proceedings do 
     not provide for the detachment of territory from an existing school 
     district and the establishment of such territory as a new and 
     separate school district.  The annexation procedures are applicable 
     only when the territory is to be detached from an existing school 
     district and attached to an adjoining school district already 
     established. 
 
     It is our further opinion that the laws governing the reorganization 
     of school districts (Chapter 15-53 of the North Dakota Century Code, 
     as amended) would authorize (but not, of course, require) the state 
     board to approve a reorganization plan which would divide an existing 
     district and permit a portion thereof to be established as a new 
     school district without reorganizing such portion with another 
     district, districts, or parts of districts.  The remaining territory 
     would, if the valuation requirements of Section 15-53-26 of the North 
     Dakota Century Code, as amended, are not present, have to be attached 
     to an adjacent district or districts as provided by Section 15-53-26. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


