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     August 26, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. M. F. Peterson 
 
     Superintendent 
 
     Public Instruction 
 
     RE:  Schools - Nonresident Students - Tuition 
 
     This is in reply to your letter of August 18, 1965, relative to 
     Sections 15-29-08 (3, 14), 15-40-17, 15-40-17.1 and 15-40-26 of the 
     North Dakota Century Code, as amended by the 1965 Legislative 
     Assembly (Chapter 146, 1965 Session Laws).  These laws pertain in 
     part to the admission of nonresident students and permit the parents 
     to pay the tuition so their students may attend a public school 
     outside of the district of residence.  You ask the following 
     questions: 
 
           (1) Does this law make it mandatory for a parent to receive 
               official notice that the school board will not pay the 
               tuition, and must he receive official notice from the 
               county committee, and in case of high school students, from 
               the State Board that the local board is not required to pay 
               the tuition before he is eligible to make the tuition 
               payments himself? 
 
           (2) In event that a parent is not concerned about his 
               district's paying the tuition and he is willing to pay the 
               tuition, must he consult with the local school board and/or 
               county committee? 
 
           (3) Does this law contemplate that a parent must consult with 
               the local school board and county committee whenever he 
               wishes to send his child to a public school outside his 
               district of residence even though he is willing to pay the 
               tuition?" 
 
     Section 15-29-08(3, 14) of the North Dakota Century Code, as amended, 
     governs this matter insofar as elementary students are concerned. 
     These sections provide in part: 
 
           The powers and duties of the school board of a public school 
           district shall be as follows: 
 
           * * * 
 
           3.  * * * The admitting districts shall receive pupils only 
               when schools of the admitting districts will not be injured 
               or overcrowded and the board of the sending district and 
               the board or boards of the receiving district or districts 
               have entered into an agreement governing the attendance of 



               such pupils as may be enrolled or when tuition will be paid 
               by a parent or guardian in the manner provided in 
               Subsection 14 of this section.* * * 
 
           * * * 
 
           4.  * * * If the attendance of an elementary pupil from another 
               district is necessitated by shorter distance or other 
               reasons of convenience, approval or disapproval shall be 
               given by a three-member committee consisting of the county 
               judge, state's attorney, and the county superintendent of 
               schools within fifteen days after consulting the school 
               boards of both districts concerned, and the balance of the 
               tuition, * * * 
 
               A school board may admit elementary pupils from other 
               districts to its schools when it can be done without injury 
               or overcrowding the schools even if such pupils have not 
               received approval from the school board of their residence 
               or from the three-member county committee provided the 
               parent or guardian pays the tuition of each pupil, * * *." 
 
     Section 15-40-17.1 of the North Dakota Century Code, as amended, 
     provides in part: 
 
           Notwithstanding the provisions of Section 15-40-17 a school 
           district may admit nonresident students for whom tuition 
           payments have not been approved by the school board of their 
           residence or the three-member county committee, if such 
           admittance can be done without injuring or overcrowding the 
           school to which the student will be admitted, and if tuition is 
           paid by the parent or guardian in the amount and manner 
           prescribed in this section.* * *." 
 
     The statute quoted in part immediately above applies to high school 
     students.  Both the statute governing admission of elementary pupils 
     and the statute governing admission of high school students permit 
     nonresident students to attend a public school "even if such pupils 
     have not received approval from the school board of their residence 
     or from the three-member county committee" or "for whom tuition 
     payments have not been approved by the school board of their 
     residence or the three-member county committee" if the parents or 
     guardian pays the tuition. 
 
     As you have noted in your letter, the above provision relative to the 
     admittance of nonresident students upon payment of their tuition by a 
     parent or guardian was contained in Senate Bill 54 of the 1965 
     Legislative Assembly.  This bill was a Legislative Research Committee 
     Recommendation and at page 73 of the 1965 Report of the North Dakota 
     Legislative Research Committee we find this statement: 
 
           Although not specifically directed by any study, it was brought 
           to the attention of the Committee that the Supreme Court of 
           North Dakota has recently held (122 N.W. 2d 816) that under 
           state law a pupil could not attend school at a public school 
           outside of his or her district of residence, even though the 
           parents of the pupil were willing to pay the tuition costs 



           involved.  The Court stated that the only circumstances under 
           which such attendance would be legal were when such attendance 
           was based on reasons of convenience and was approved by the 
           county committee, or when such attendance was consented to by 
           the pupil's district of residence, which district would then be 
           required to pay to the admitting district the tuition payments 
           provided for in the law. 
 
           The Committee is of the opinion that a pupil should be 
           permitted to attend school in a district other than his 
           district of residence in instances where such attendance would 
           not result in injury to or overcrowding of the admitting 
           school, and where the parent or guardian actually pays the 
           tuition for such pupil.  Accordingly, a bill is recommended 
           which will make this possible, as well as provide a method of 
           computing the amount of tuition to be paid by the parents of 
           the nonresident student in such cases. * * *." 
 
     It is apparent from this statement that the Legislative Research 
     Committee intended to modify the effect of the decision in Myhre v. 
     School Board of North Central Public School District No. 10, 122 
     N.W.2d. 816 (1963) which held that a nonresident student could not 
     attend a public school in another district unless his district of 
     residence agreed to pay the tuition or the district of residence was 
     ordered to pay the tuition by the county committee or State Board of 
     Public School Education. 
 
     It is to be noted that the Legislature, in enacting Senate Bill 54 
     referring to pupils not receiving approval from the school board of 
     their district of residence or the county committee, intended that 
     the pupil must apply to the school district of residence for approval 
     but, if the school board rejected the application, the pupil need not 
     apply to the county committee before his parents or guardian could 
     pay the tuition to a public school in another district.  The 
     Legislature used the alternative word "or" and since the initial 
     application must be made to the school board of the district of 
     residence, it follows that it need not be appealed to the county 
     committee if it is rejected by the school board in order to entitle 
     the parents or guardian of the pupil to pay the tuition to a public 
     school in another district.  If, however, the pupil does appeal the 
     decision of the school board to the county committee and the 
     application is also rejected by the committee, the parents or 
     guardian of the pupil may nevertheless pay the tuition. 
 
      It is to be noted that requiring the submission of the application 
     to the school board of the district of residence before permitting 
     the parents to pay the tuition will prove a more orderly procedure 
     and will serve to inform the district of residence that the pupil is 
     considering attending school in another district. 
 
     In direct response to your questions: 
 
           1.  It is our opinion the law requires a parent to receive 
               official notice that the school board of the district of 
               residence will not pay the tuition before the parents or 
               guardian may pay the tuition.  It would not be necessary 
               for a high school student to appeal the matter to the 



               county committee or the State Board or for an elementary 
               student to appeal the matter to the county committee.  If 
               the decision of the school board is appealed and rejected 
               by the county committee in the case of elementary students 
               or by the county committee and State Board in the case of 
               high school students, the parents or guardian may 
               nevertheless pay the tuition. 
 
           The only exception to "official notice" would be in those 
           instances in which the school board refuses to take action on 
           the application.  In such instances their refusal to take 
           action on the application within reasonable time would 
           constitute a rejection of the application and the matter could 
           then be presented to the county committee or the parents or 
           guardian could pay the tuition. 
 
           2.  It is our opinion the parent must first consult with the 
               local school board before he is entitled to pay the tuition 
               for the pupil's attendance outside of the district.  It is 
               not necessary to appeal the rejection of the application to 
               the county committee before the parent is entitled to pay 
               the tuition for the pupil's attendance outside of the 
               district. 
 
           3.  It is our opinion the law contemplates application to the 
               school board whenever a parent wishes to send his child to 
               a public school outside the district of residence even 
               though such parent is willing to pay the tuition. 
               Application to the county committee is not necessary. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


