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     August 24, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Eugene Rich 
 
     State Examiner 
 
     RE:  Banks - State Banking Board - Insurance 
 
     This is in response to your letter in which you advise that the State 
     Banking Board granted authority to the Pioneer State Bank of Towner, 
     North Dakota, to open a paying and receiving station at Willow City, 
     North Dakota, provided that the bank will obtain F.D.I.C. insurance 
     for the accounts accepted at the station.  The bank itself is not 
     insured. 
 
     You also call our attention to Chapter 85 of the 1965 session laws, 
     which amends Section 6-02-03 of the North Dakota Century Code.  This 
     section pertains to the required capital stock and surplus as a 
     prerequisite for commencing business.  As is material here the 
     statute, as amended, also provides as follows:  "* * * The board may 
     require such insurance on deposits as it may deem necessary to 
     properly protect the public interest."  You then ask for an opinion 
     whether or not the Board has the legal right to make such 
     requirement. 
 
     The authorization and requirements for a paying and receiving station 
     are found in Section 6-03-14 of the 1965 Supplement to the North 
     Dakota Century Code and provides as follows: 
 
           "PAYING AND RECEIVING STATIONS AUTHORIZED.  Any banking 
           institution may establish and maintain within the county in 
           which the home office of the applicant banking institution is 
           located, or in any adjoining county, subject to the approval 
           and supervision of the state banking board, a receiving and 
           paying station in any city, town, or village organized under 
           the laws of this state not having an established banking 
           institution located therein.  Provided, however, this 
           limitation shall not apply to any banking institution which has 
           already received a permit for the construction of such a 
           receiving and paying station.  No additional capital shall be 
           required for the operation of such station.  This section shall 
           not be construed as committing this state in any manner to a 
           policy of permitting branch banking."  (Emphasis supplied.) 
 
     Section 6-03-16 sets forth the investigation to be conducted and the 
     procedure to be followed in processing and considering applications 
     for a paying and receiving station.  The significant portion of this 
     section is as follows:  " * * *if it shall find that public 
     convenience and advantage will be promoted thereby, and that the 
     capital of the applicant bank is unimpaired and its management good." 
     The Board may issue a permit to establish a paying and receiving 
     station if its findings are as provided for by statute.  In reviewing 
     the other related sections, we do not find that deposit insurance is 
     required for a paying and receiving station. 



 
     It is a basic rule of law that officials have only such power and 
     authority as is granted to them by statute or as is necessarily 
     implied from such statutes to carry out the functions and duties of 
     the office.  In the case of Verhelle v. Eveland, 81 N.W.397, the 
     Supreme Court of Michigan held that the banking commissioner had no 
     authority to require a bank to secure federal deposit insurance as a 
     condition to maintain and operate a bank where the statute did not 
     set forth such requirement.  The principle of law as stated by the 
     Michigan Court is applicable to the instant matter. 
 
     The North Dakota Supreme Court has not ruled on this specific 
     question, but on a related matter the Burleigh County District Court 
     as pertaining to a savings and loan association (Great West Savings & 
     Loan Association) in Eid, et al v. Rich, et al, held that the Banking 
     Board did not have authority to require a savings and loan 
     association to secure federal deposit insurance before it could 
     engage in such business where the statutes did not require the 
     insurance.  The court in its memorandum opinion of June 16, 1964, 
     said that the Board exceeded its authority in making it a requirement 
     that said association secure F.D.I.C. insurance before it would be 
     authorized to do business. 
 
     On the basis of the foregoing, it is our opinion that the State 
     Banking Board could not require that a paying and receiving station 
     first obtain F.D.I.C. insurance before authorizing the establishment 
     and maintenance of a paying and receiving station if the other 
     conditions as set forth in Section 6-03-16 are met. 
 
     We also take note that the Board may not require additional capital 
     of the bank before it may operate a paying and receiving station. 
     The section authorizing the Board to require the banks to obtain 
     insurance on deposits relates only to the bank and not to the paying 
     and receiving station alone.  However, if the capital and surplus of 
     the bank were to become strained as the result of operating a paying 
     and receiving station, the Board could then require the bank to 
     secure the necessary insurance.  The paying and receiving station 
     being an agent of the bank, such insurance would automatically cover 
     the paying and receiving station.  The deposits are made with the 
     bank through the paying and receiving station.  The station is a 
     transmitting agent for the bank.  If the Board were to require the 
     bank to obtain F.D.I.C. insurance it would have to be on a finding 
     supported by substantial evidence that the operation of a paying and 
     receiving station would strain or otherwise jeopardize the deposits 
     of the bank.  It might be difficult to establish the necessary facts 
     to support such a finding. 
 
     It is further observed that the statute merely permits the Board to 
     require insurance on deposits.  The statute does not specify from 
     whom the insurance must be obtained.  It could well be that the 
     common type of insurance is with F.D.I.C. but, nevertheless, we 
     cannot as a matter of law state that the insurance must be obtained 
     from F.D.I.C. 
 
     In conclusion, it is our further opinion that while the insurance 
     requirement has no direct relation to the operation of a paying and 
     receiving station and applies only to the bank itself, the insurance 



     requirement may be imposed upon the bank if the operation of a paying 
     and receiving station will substantially strain or jeopardize the 
     capital and surplus of the bank and the deposits in such bank. 
     However, as stated earlier, such requirement would have to be based 
     on substantial evidence.  Section 6-03-14 specifically provides in 
     part: " * * * No additional capital shall be required for the 
     operation of such station. * * * "  This creates a statutory 
     presumption as to the financial import a paying and receiving station 
     may have on the bank proper.  Any evidence to support a finding to 
     the contrary would have to be substantial and of significant weight 
     to overcome the presumption. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


