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     April 21, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Kenneth E. Raschke, Commissioner 
 
     Higher Education 
 
     RE:  Schools - Higher Education - Non-Resident Tuition 
 
     This is in reply to your letter of April 13, 1965, in which you 
     enclose a letter from Mr. E. W. Olson, Business Manager, University 
     of North Dakota, Grand Forks, North Dakota, dated April 5, 1965 
     relative to House Bill 543. 
 
     House Bill 543 amends and reenacts Section 15-10-19 of the North 
     Dakota Century Code, as amended, governing the definition of a 
     non-resident student at the institutions under the control of the 
     Board of Higher Education insofar as tuition purposes are concerned. 
 
     As Mr. Olson has noted in his letter, the Bill makes several changes 
     in the existing law.  These changes will become effective July 1, 
     1965, in the absence of any referendum or intervening legislative 
     action. 
 
     The present law provides: 
 
           "NONRESIDENT STUDENT FOR TUITION PURPOSES DEFINED - EXCEPTIONS. 
           - a nonresident student is defined as follows: 
 
           "1. A student less than twenty-one years of age whose family 
               resides in another state, a territory, or a foreign 
               country, or whose family has resided within this state for 
               a period of less than twelve months immediately prior to 
               the date of his registration; 
 
           "2. A student of the age of twenty-one years or over who 
               resides outside of this state; or 
 
           "3. A student of the age of twenty-one years or over who has 
               moved into and become a resident of this state within a 
               period of twelve months immediately prior to the date of 
               registration. 
 
           "Dependents of instructors who live in this state and teach in 
           any institution of higher learning in this state are excluded 
           from the foregoing provisions, and shall be regarded as 
           residents of this state for purposes of tuition, whether such 
           dependents are over or under twenty-one years of age." 
 
     Section 15-10-19, as amended by House Bill 543, enacted by the recent 
     Legislative Assembly, provides: 
 
           "NONRESIDENT STUDENT FOR TUITION PURPOSES DEFINED - EXCEPTIONS. 



           A nonresident student is defined as follows: 
 
           "1. A student less than twenty-one years of age whose parents, 
               custodial parent or guardian resides in another state, a 
               territory, or a foreign country, or whose parents, 
               custodial parent or guardian has resided within this state 
               for a period of less than twelve months immediately prior 
               to the date of his registration; 
 
           "2. A student of the age of twenty-one years or over who 
               resides outside of this state; or 
 
           "3. A student of the age of twenty-one or over who has moved 
               into and become a resident of this state within a period of 
               twelve months immediately prior to the date of 
               registration, and after reaching the age of twenty-one. 
 
           "Military personnel assigned to a military installation in this 
           state and their dependents, dependents of instructors who live 
           in this state and teach in any institution of higher learning 
           in this state and the spouse of a resident of this state, are 
           excluded from the foregoing provisions, and shall be regarded 
           as residents of this state for purposes of tuition, whether 
           such dependents are over or under twenty-one years of age." 
 
     Mr. Olson's first question is concerned with the substitution of the 
     words "parents, custodial parent or guardian" for the word "family" 
     in Subsection 1 of Section 15-10-19.  As Mr. Olson has noted, the 
     word "family" created some difficulties with regard to married 
     persons since a question arises as to whether the "family" of a 
     married person continues to be his parents or whether the "family" is 
     the wife and/or children of such person.  By the amendment the 1965 
     Legislative Assembly removed any question as to this matter.  If the 
     student is under twenty-one years of age and if his parent, custodial 
     parent or guardian reside outside of the state, such person is a 
     nonresident student for tuition purposes regardless of whether he is 
     married and, if so, whether his wife and/or children live in this 
     state or outside of this state.  Mr. Olson's conclusion "that a 
     student under twenty-one years of age, whether married or unmarried, 
     cannot qualify on a resident fee basis if his "parents, custodial 
     parent or guardian' reside in another state, territory or foreign 
     country is correct."  The only exception to this conclusion would be 
     if the student's spouse was a resident of this state as provided in 
     the last paragraph of the section as amended by House Bill 543. 
 
     Mr. Olson's second question is concerned with Subsection 3 of Section 
     15-10-19 as amended by House Bill 543.  Under the existing statute, a 
     student of the age of twenty-one years or over who has moved into and 
     become a resident of this state less than twelve months immediately 
     prior to the date of his registration is considered as a nonresident 
     student.  The implication of this provision is, of course, that a 
     student over twenty-one years of age who has resided within this 
     state for a period of twelve months or more prior to the date of his 
     registration is considered as a resident student for tuition 
     purposes.  The difficulty with this provision arose with regard to 
     the student who had been attending school in this state prior to his 
     21st birthday but, because his family lived outside of the state, was 



     classified as a nonresident for tuition purposes.  Since, under the 
     statute, the person could not acquire residence for tuition purposes 
     in North Dakota until he was 21, (Subsection 1) there was 
     considerable question whether such student could, on his 21st 
     birthday, qualify for resident status for tuition purposes since 
     Subsection 3 requires the student to have moved into the state "and 
     become a resident" thereof at least twelve months prior to the date 
     of registration.  It was therefore felt that the student must have 
     resided in the state twelve months after becoming twenty-one and 
     prior to the date of registration in order to gain status as a 
     resident for tuition purposes. 
 
     The new provision in House Bill 543 defining a nonresident student as 
     a person of the age of twenty-one years or over who has moved into 
     and become a resident of this state within a period of twelve months 
     immediately prior to the date of registration, and after reaching the 
     age of twenty-one, does, as Mr. Olson has noted, in effect require 
     such student to have reached the age of 22 before becoming eligible 
     as a resident for tuition purposes.  Again, the only exception to 
     this requirement is the student whose spouse is a resident of this 
     state. 
 
     Mr. Olson also raises a question with regard to the provision 
     exempting "dependents of instructors who live in this state and teach 
     in any institution of higher learning in this state" from the 
     definitions of nonresident students for tuition purposes and 
     providing that such persons "shall be regarded as residents of this 
     state for purposes of tuition, whether such dependents are over or 
     under twenty-one years of age."  As Mr. Olson has noted, this 
     provision is found in the existing statute and also in House Bill 
     543.  Mr. Olson's question is:  "Is the word 'instructors' used 
     synonymously with the term 'faculty'?  Would the statute apply to 
     assistant professors, associate professors, full professors, deans, 
     etc.?  Our Librarian, for instance, has faculty rank as do also our 
     deans.  They may or may not 'teach' during a given semester.  Again, 
     on occasion, an 'instructor' (faculty) may be employed exclusively in 
     research under some grant.  Would the dependents of such an 
     individual, who may not actually 'teach', be exempt from the 
     nonresident fee? 
 
     "Also it is noted that the terminology 'dependents of instructors' is 
     used.  Does this imply that the husband and/or wife and children of 
     an 'instructor' is exempt from the nonresident fee but the 
     'instructor' himself, or herself, would have to pay the nonresident 
     fee?" 
 
     While the term "instructor" is used in the statute, we believe it is 
     broad enough to include, and believe it was the Legislature's intent 
     to include, all dependents of faculty members whether, in fact, such 
     faculty members teach, are involved in administrative functions or do 
     research work.  However, the statute does use the term "dependents of 
     instructors" and it would appear that the "instructor" himself would 
     not be exempt from the payment of nonresident tuition fees if such 
     "instructor" also enrolls as a student in one of the colleges or 
     universities.  This is particularly true when it is compared with the 
     exemption provision relative to military personnel which was inserted 
     by the 1965 Legislature.  This provision expressly exempts "military 



     personnel assigned to a military installation in this state and their 
     dependents."  Had the Legislature intended to exempt instructors as 
     well as their dependents from the payment of nonresident tuition 
     fees, it appears they would have used the terminology "instructors 
     and dependents of instructors" or something similar.  Since the 
     Legislature did not include instructors within the exemption 
     provision, we can only conclude they did not intend the exemption 
     provision to extend to the faculty personnel, but only to dependents 
     thereof. 
 
     Mr. Olson also questions the provision adopted by the 1965 
     Legislature relative to the exemption of a "spouse of a resident of 
     this state."  This has been referred to in the comments to some of 
     the previous questions presented.  Mr. Olson states:  "Heretofore it 
     has been uniformly held that a nonresident student who marries a 
     North Dakota resident does not immediately assume the resident status 
     of the spouse but must, under the statute, fulfill the 12-month 
     resident law.  If I understand the statute correctly, it now means 
     that the spouse of a resident student, immediately upon marriage, 
     would automatically attain resident status for fee purposes.  On 
     occasion we find a situation where a North Dakota resident marries a 
     foreign student who is here on a student visa and therefore cannot 
     normally gain residence for fee purposes.  This is particularly true 
     with our Canadian friends.  Would a foreign student who is here on a 
     student visa and is neither a 'citizen' or a 'national' automatically 
     attain resident status for fee purposes immediately upon marrying a 
     resident of North Dakota?" 
 
     We must answer Mr. Olson's question in the affirmative since the 
     statute, as amended by House Bill 543, clearly provides that "the 
     spouse of a resident of this state" is excluded from the definitions 
     of nonresident students for tuition purposes and "shall be regarded 
     as residents of this state for purposes of tuition,".  In reality, 
     the status of the person as a citizen or alien of the United States 
     would appear to have little importance since the statute only 
     purports to define nonresident students for tuition purposes.  The 
     statute has no effect on the actual status of such person as a 
     resident of this state for other purposes. 
 
     While this opinion is lengthy, we believe the points raised in Mr. 
     Olson's letter require an extensive discussion relative to the 
     interpretation of the law for future questions which might arise.  We 
     trust the discussion will adequately set forth our position on the 
     matters presented. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


