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     September 9, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. E. J. Rose 
 
     State's Attorney 
 
     Sioux County 
 
     RE:  Schools - Attendance Out-of-State - Reciprocity 
 
     This is in reply to your letter of August 30, 1965, relative to the 
     above-captioned statute.  You state the following questions: 
 
           We would like to have your office give us an official opinion 
           as to how to interpret three separate words in the closing 
           sentence of said section.  the section ends as follows:  'Be it 
           further provided that students from areas historically 
           attending school in a bordering state and residing in a 
           district annexed to or reorganized with another district or 
           districts within North Dakota shall be permitted to continue 
           attending school in a district in a bordering state.' 
 
           The three words in question are these: 
 
           (1) By the use of the words students  does it mean two or more 
               or all? 
 
           (2) Areas:  Could this mean a complete district, or just part 
               or parts of a district. 
 
           (3) Historically:  How many years would be necessary, and I 
               presume that would mean consecutive years, to be classified 
               as being historical. 
 
           Also, we would like to know whether or not the statute means 
           former students or students from areas which formerly were 
           attending." 
 
     The statutory provision cited above was included with section 
     15-40-15 of the North Dakota Century Code, as amended, by the 1965 
     Legislature.  Section 15-40-15 is concerned with reciprocal 
     agreements for payment from county equalization funds for students 
     attending school in a bordering state.  The payment by the district 
     of residence for each student is not to exceed the payments 
     established by the reciprocal agreement less the amounts paid from 
     the county equalization fund. 
 
     We note that the pertinent section is applicable only to districts 
     annexed to or reorganized with another district or districts within 
     North Dakota.  Once these districts become a part of another district 
     they are, of course, no longer a district.  It would therefore appear 
     that the term "area" as used in the above-quoted statute was intended 



     to be synonymous with district. 
 
     The statute uses the plural word "students" and this ordinarily 
     signifies more than one student.  However it is the area or district 
     which is significant and not the individual students who might have 
     been attending school in a bordering state at the time the area or 
     district was attached to another district.  The term "students" was 
     apparently used in its broad sense and therefore we believe that the 
     term includes both the singular and plural and refers to one or more 
     students. 
 
     With respect to the word "historically" the statute is apparently 
     primarily concerned with the area or district at the time it is 
     attached, by reorganization or annexation, to another district or 
     districts.  We therefore believe the word "historically" could be 
     said to refer to the school year immediately preceding the date of 
     annexation or reorganization with another district during which 
     students from such district were attending school.  However we are 
     also aware that the term can be construed to mean more than the year 
     immediately preceding annexation or reorganization during which 
     students from the district were attending school.  In this sense the 
     question of the definition of the word "historically" is a question 
     of fact to be determined in each specific instance and is a question 
     which this office cannot and will not answer. 
 
     In direct reply to your questions: 
 
           1.  It is our opinion that by the use of the word "students" 
               the Legislature meant one or more students. 
 
           2.  It is our opinion the word "area" refers to the original 
               districts which have been attached to an adjoining district 
               or districts. 
 
           3.  While we believe the year immediately preceding attachment 
               to an adjoining district or districts during which students 
               from the district were attending school must be given 
               considerable weight in determining this question, this 
               office cannot and will not determine the exact significance 
               of this word since it necessarily involves a question of 
               fact to be determined from all circumstances in a given 
               situation. 
 
           4.  It is our opinion the statute refers to the area or 
               original district from which students were attending school 
               in a bordering state and not to the individual students who 
               might have been attending school in a bordering state. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


