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     September 14, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Martin N. Gronvold 
 
     Executive Director 
 
     Old Age & Survivor Insurance System 
 
     RE:  Old Age and Survivors Insurance - State Employees Retirement Pla 
 
            Exception 
 
     This is in reply to the letter of September 7, 1965, relative to 
     contributions to the Old Age and Survivor Insurance System. 
 
     You note that since July 1, 1957, you have collected contributions 
     from the State departments, political subdivisions and all their 
     departments and instrumentalities.  You state you did so by 
     considering the action of the Legislative Assembly of 1957 which had 
     amended section 52-09-09 by adding the following language:  "From and 
     after July 1, 1957 the tax upon each employer shall be equal to four 
     percent of the wages paid to each employee.  After June 30, 1957, 
     there shall be no tax hereunder upon the employee."  At the time the 
     1957 Legislature enacted this provision it was also enacting 
     legislation to enable OASIS to pay contributions to the Federal 
     Social Security Administration for employers and employees pursuant 
     to Chapter 306 of the North Dakota Session Laws of 1955.  You further 
     state: 
 
           "It was our opinion that the action taken by the Legislature 
           indicated that the taxes imposed by Chapter 52-09 were to 
           continue upon the employer until all obligations of the system 
           were liquidated even though the definition of employer as found 
           in 52-09-20, subsection C(1) included the following language: 
           'excepting only those whose employees are now or may hereafter 
           be covered by a retirement plan in which event such political 
           subdivision may by election come under the provisions of this 
           chapter in accordance with the regulations prescribed by the 
           bureau.' 
 
           "A question has been raised as to our authority to continue the 
           OASIS tax upon the 'employer' when the employees of such 
           'employer' may be covered by a retirement plan.  Question:  If 
           the employees of a State department elect as a whole to be 
           covered by the retirement plan established by the newly created 
           State Employee's Retirement Association, does such coverage 
           exempt the employer from liability for the taxes imposed by 
           Chapter 52-09 of the North Dakota Century Code? 
 
           "The same question could be raised on the coverage obtained for 
           public employees under the provisions of the federal Social 
           Security Act.  We note that in an opinion issued to the State 



           Wheat Commission (a copy attached) on September 21, 1959, it 
           was held that the OASIS was:  'It is a continuing program and 
           applies to new employers in the same manner as it applies to 
           wages paid to new employees under a position which was formerly 
           covered under OASIS or would have been under State OASIS.' 
 
           We ask your opinion on whether the State departments (and all 
           other political subdivisions) are liable for the payment of the 
           taxes imposed by Chapter 52-09 if part or all of their 
           employees are covered by another retirement system." 
 
     As you have noted in your letter the OASIS was replaced by federal 
     Social Security.  However, in order to meet the obligations which had 
     already been incurred by OASIS it was necessary to continue a tax 
     upon the employing agencies although the contribution from the 
     employees was eliminated.  The rate of contribution from the employer 
     has been decreased over the past few legislative sessions.  See 
     Section 52-09-09 of the North Dakota Century Code, as amended. 
 
     Section 52-09-09 was a portion of the original OASIS act.  The 
     wording thereof has not been altered except for the added provisions 
     which modified the rate of contribution required from an employer and 
     employee.  We realize that the definition of employer as contained in 
     section 52-09-20(C)(1), and which has not been substantially amended 
     since its original enactment, would appear to exclude any State 
     department which might be covered by a retirement plan.  However, we 
     also recognize that the definition of employer was adopted for the 
     purpose of the OASIS act and contemplated a continuing OASIS program. 
     As we have noted above, this is not the situation.  The purpose of 
     employer contributions to OASIS is only to meet the obligations which 
     had incurred under the system and not to fund any further 
     obligations.  In this respect the Legislature has consistently 
     appropriated funds to State departments to meet the required OASIS 
     contributions for employers. 
 
     If the definition of employer as contained in section 52-09-20(C)(1) 
     were to be construed to exempt any State department which has a 
     retirement plan from making contributions to OASIS, there would be 
     few if any State departments making OASIS contributions since the 
     State departments either have their own retirement plan or are 
     covered by federal Social Security.  It was the obvious intent of the 
     Legislature that the State departments continue to make the employer 
     contributions to OASIS in the prescribed percentages set forth in 
     section 52-09-09, as amended.  Thus the communication of this office 
     dated September 21, 1959, to which you refer in your letter, holds 
     that all State departments (among others) are required to make the 
     contribution even though the instrumentality did not exist at the 
     time the act was enacted.  "It is a continuing program and applies to 
     new employers in the same manner as it applies to wages paid to new 
     employees under a position which was formerly covered under OASIS or 
     would have been under State OASIS." 
 
     In direct reply to your questions: 
 
           1.  It is our opinion that if employees of a State department 
               elect as a whole to be covered by the retirement plan 
               established by the newly created State Employee's 



               Retirement Association such coverage does not exempt the 
               employer from liability for the taxes imposed by Chapter 
               52-09 of the North Dakota Century Code, as amended.  We do 
               not believe the Legislature, by the enactment of the State 
               Employee's Retirement System, intended to relieve the State 
               departments from OASIS contributions. 
 
           2.  It is our further opinion that the State departments are 
               liable for the payment of the taxes imposed by Chapter 
               52-09, as amended, if part or all of their employees are 
               covered by another retirement system. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


