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     June 28, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Eugene Rich 
 
     State Examiner 
 
     RE:  Officers - Political Subdivisions - Travel Expenses 
 
     This is in reply to your letter of June 21, 1965, relative to section 
     44-08-04 of the North Dakota Century Code, as amended by House Bill 
     No. 531.  You state the following facts and questions: 
 
           "Section 44-08-04 as amended by House Bill 531 changes 
           procedure for claiming travel expense.  It appears that this 
           section applies to political subdivisions of the state as well 
           as state employees. 
 
           "Section 21-05-01 of the Century Code also provides for some 
           procedures for county and township employees to claim travel 
           expenses.  This section does not limit amounts for meals and 
           lodging but does require receipts. 
 
           "May we have your opinion upon the following questions: 
 
           1.  Are subvouchers or receipts required for claims over $1.00 
               on county travel vouchers? 
 
           2.  Do the limits upon meals and the criteria for allowing 
               expense as set forth in section 44-08-04 apply to counties? 
 
           3.  What authority do the county commissioners or other county 
               officers have to set a rate for such expenses less than 
               those set forth in section 44-08-04 as amended?" 
 
     Section 21-05-01 of the North Dakota Century Code governs claims 
     against townships or counties.  This section was not amended by the 
     1965 Legislature.  It provides in part as follows: 
 
           "* * * Where charges are made for money expended in the 
           performance of official duties in any claim, account, or demand 
           against a North Dakota county, all items of one dollar or more, 
           so expended and charged for, shall be covered by a subvoucher 
           or receipt, which shall be signed by the person to whom the 
           money was paid.  The subvoucher or receipt shall show at what 
           place, on what date, and for what, the money expended was paid. 
           The subvoucher or receipt shall be forwarded with the bill, 
           claim, account, or demand against the county.  * * *" 
 
     Section 44-08-04, as amended by House Bill No. 531 of the 1965 
     Legislative Assembly, provides in part: 
 
           "* * * Each elective or appointive officer, employee, 
           representative, or agent of this state, or of any of its 



           subdivisions, agencies, bureaus, boards, or commissions, may 
           make claim and shall upon approval of such claim be paid as an 
           allowance for meals and lodging while engaged within this state 
           in the discharge of a public duty away from his normal working 
           and living residence for all or any part of any quarter of a 
           day at the following rates for each quarter of any twenty-four 
           hour period:  * * *."  (Emphasis supplied.) 
 
           The counties are subdivisions of the state. 
 
     Section 44-08-04 of the North Dakota Century Code, as amended by 
     House Bill No. 531, further provides in part: 
 
           "* * * Verification of claims shall not be required for the 
           first three quarters listed above and only a lodging receipt 
           shall be required for the fourth quarter; provided, however, 
           the amount paid for such lodging shall not be required to be 
           listed.  * * *" 
 
           "* * * Such persons engaged in travel without the state shall 
           not claim a sum in excess of eight dollars a day for meals and 
           in addition thereto actual lodging expenses.  Verification by 
           receipt for such out of state travel expense shall be required 
           only for lodging expense claimed.  * * *" 
 
           "* * * The head of any department, institution, or agency of 
           this state may set a rate for such expenses less than those set 
           forth in this section for any person or persons under his 
           authority.  Verification of any other type of expense not 
           prescribed by this section shall be as prescribed by the state 
           auditing board except no receipt shall be required for taxi or 
           cab fares up to and including the sum of five dollars.  The 
           state auditing board shall disapprove any claim it shall 
           determine to be in error or unlawful or not within the limits 
           of legislative appropriations.  The travel expenses of the 
           governor, lieutenant governor, judges of the Supreme Court, 
           district courts and county courts of increased jurisdiction, 
           and members of the legislative assembly shall not be limited by 
           the expense allowance limitations prescribed by this section." 
 
     It is immediately obvious that there is a conflict between section 
     21-05-01 of the North Dakota Century Code and section 44-08j04 of the 
     North Dakota Century Code, as amended by House Bill No. 531, insofar 
     as counties are concerned.  Section 21-05-01 requires a receipt or 
     subvoucher for any expenditure of one dollar or more.  Section 
     44-08-04, as amended, does not require such receipts except for 
     lodging.  Section 44-08-04 also purports to include counties, since 
     they are subdivisions of the state, insofar as this matter is 
     concerned.  The provisions relative to the lesser rate for expenses 
     as established by the head of the department, institution or agency 
     of the state and verification form as established by the State 
     Auditing Board are, however, obviously only applicable to state 
     employees. 
 
     There would appear to be two rules of statutory construction involved 
     in this matter.  The first is that a later statute supersedes an 
     earlier enacted statute if there is a conflict.  The second rule is 



     that a special statutory provision prevails over a general statutory 
     provision if there is a conflict.  Section 21-05-01 could be said to 
     be a general statute when compared with section 44-08-04. 
 
     We would note, however, that section 44-08-04, prior to its amendment 
     by the 1965 Legislature, applied also to the state "or any of its 
     subdivisions."  There were no conflicts between section 21-05-01 and 
     section 44-08-04 prior to the amendment of the latter statute.  The 
     only limitation on expenses insofar as county employees are concerned 
     are to be found in section 44-08-04.  It is therefore necessary to 
     apply this provision to county employees insofar as it is applicable, 
     and it would appear that section 44-08-04, as amended by House Bill 
     No. 531 of the 1965 Legislature, would prevail since it is the most 
     recent statement of the intent of the legislature with regard to this 
     matter.  Therefore subvouchers or receipts would not be required for 
     claims over $1.00 on county travel vouchers except with regard to 
     lodging, and the limits upon meals and the criteria for allowing 
     expense as set forth in section 44-08-04 would apply to counties 
     where indicated. 
 
     Insofar as your third question is concerned, it is to be noted that 
     section 44-08-04, as amended, only authorizes the "head of any 
     department, institutions or agency of this state" to set a rate for 
     expenses less than those provided by that section.  This would not 
     apply to the political subdivisions, including counties, since they 
     are not referred to in this portion of the statute.  We are unable to 
     find any similar provisions relative to the authority of the board of 
     county commissioners, although the commissioners or county department 
     could perhaps make this a condition of employment. 
 
     In summary, it is our opinion: 
 
           1.  No subvouchers or receipts are required for claims over 
               $1.00 on county travel vouchers except that a lodging 
               receipt is required. 
 
           2.  The limits upon meals and the criteria for allowing expense 
               as set forth in section 44-08-04, as amended by House Bill 
               No. 531 of the 1965 Legislature, apply to counties insofar 
               as they purport to include counties. 
 
           3.  There is no authority for the county commissioners or other 
               county officer to set a rate for such expenses less than 
               those set forth in section 44-08-04, as amended. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


