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     July 12, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Walter R. Hjelle 
 
     Highway Commissioner 
 
     RE:  Officers - Expense Accounts - Interpretation of Statute 
 
     You have asked two questions to clarify House Bill 531.  The first 
     question is:  Are meals and lodging to be reimbursed on an actual 
     basis not to exceed the maximum established by law, or are they to be 
     based on a per diem?  For example, the law allows a maximum of $6.75 
     for the fourth quarter and only $5.50 is spent, is the employee 
     reimbursed maximum amounts of $6.75, or merely for the actual amount? 
 
     The language of the amendments of section 44-08-03, 04, 05 and 
     section 54-06-03, 04 and 09 by House Bill 531 is not exactly clear 
     and therefore it will be necessary to construe the legislative intent 
     in enacting H.B. 531. 
 
     There are many guide posts in this bill to find legislative intent 
     and they all point to one conclusion:  the legislature in passing 
     House Bill 531 enacted an "allowance" expense law.  The first guide 
     post is the repeal of section 44-08-04 which had reimbursement for 
     actual expenses as the basis for payment for meals and lodging away 
     from an employee's residence. 
 
     Prior to amendment, section 44-08-04 read: 
 
           "Expense account - Amount allowed. - No elective officer other 
           than the governor and members of the legislature, nor any 
           appointive officer, employee, representative, or agent of this 
           state, or of any of its subdivisions, agencies, bureaus, 
           boards, or commissions, shall make claim upon any public fund 
           for any sum in excess of ten dollars for any one day for actual 
           expenses of meals and lodging while engaged in the discharge of 
           a public duty and while upon a public expense account within 
           the state, or in excess of six dollars for any one day for 
           meals, and in addition thereto actual lodging expense, while so 
           engaged without this state.  In no event shall any such 
           elective or appointive officer, employee, representative, or 
           agent make claim upon such public expense account for an amount 
           in excess of that actually paid for expenses while engaged in 
           the public service." 
 
     The words "actual expenses of meals" and "actual lodging expense" are 
     absent from the amendment, as is the prohibition in the last sentence 
     underlined above, which states that no officer, etc., shall make 
     claim upon such public expense account for an amount in excess of 
     that actually paid for expenses while engaged in the public service. 
     Under Chapter 44-08 no person could make a claim in excess of that 
     money which he actually expended. 



 
     There is not the use of similar language in the amendment and thus it 
     appears that what the legislature intended was to authorize an 
     allowance. 
 
     Section 44-08-04 reads in part, now, that an officer etc "may make 
     claim and shall upon approval of such claim be paid as an allowance 
     for meals and lodging while engaged within this state in the 
     discharge of a public duty away from his normal working and living 
     residence. . ." 
 
     The second guide post is the use of the word "allowance" in the above 
     underline quotation. 
 
     This allowance for meals and lodging is fixed by this statute. 
     Allowance is defined in Webster's New International Dictionary, 2nd 
     Edition 
 
           1.  . . . 
 
           2.  . . . 
 
           3.  That which is allowed; a share or portion allotted or 
               granted; a sum granted . .  as for personal and household 
               expenses." 
 
     This is synonymous with the definition of allowance which in United 
     States v. Jackson, 302 U.S. 628, 53 Sup. Ct. 390, 83 L. Ed. 488 was 
     held to be extra and special items in addition to regular 
     compensation.  The definition of allowance further comprehends a 
     fixed and, usually restricted quantity. 
 
     That the legislature intended to authorize an allowance for expenses 
     rather than actual expense reimbursement can also be seen from the 
     amendatory language of 44-08-04 where it reads "Verification of 
     claims shall not be required for the first three quarters listed 
     above and only a lodging receipt shall be required for the fourth 
     quarter; provided, however, the amount paid for such lodging shall 
     not be required to be listed."  This language indicates that the 
     legislature intended only a receipt showing actual occupancy in a 
     lodging place, but it is not required that a sum be listed for the 
     amount paid for such lodging.  A person is entitled to payment of 
     $6.75 for the fourth quarter if he was registered in a bona fide 
     lodging place, even though the actual cost of such lodging might only 
     be $5.50 or any less sum.  The exclusion of the words "actual 
     expenses of meals" and "actual lodging expenses" in this bill point 
     to a legislative intent to create an allowance rather than continuing 
     the actual expense laws. 
 
     Another guide post is at once apparent when one compares the strict 
     language covering out of state expenses (where the statute is clear 
     that a person may claim $8 a day for meals without receipting them 
     but he must voucher his actual lodging expenses) with the in-state 
     portion of the bill where only a lodging receipt shall be required 
     for the fourth quarter.  This indicates that actual expenses are to 
     be paid for out of state lodging, but allowance payments are 
     vouchered and paid for in-state travel. 



 
     The last guide post is found in section 3 of House Bill 531 which has 
     been denominated as 44-08-05 N.D.C.C. (now amended) held a violation 
     of the provisions of 44-08-03 and 44-08-04 was a felony.  Section 
     44-08-04 stated clearly that no officer, etc., shall make a claim in 
     excess of that actually paid by him for meals and lodging.  By the 
     amendment, it is contemplated that the criminal penalty will be 
     assessed against those who claim amounts in excess of those allowed 
     by law and not in excess of that amount actually expended by the 
     employee, thereby showing that an employee may make claim upon the 
     allowed maximum even though the employee spent less than that amount. 
 
     Any public officer or employee who has to approve a voucher must 
     determine before approving the voucher (1) that the expenditure for 
     travel or other expenditures were for lawful and official purposes 
     (2) If for travel expense, that the travel actually occurred and that 
     the sums claimed for travel expenses are actually due to the 
     individual who seeks reimbursement, allowance, or payment.  There is 
     no duty assessed against an official having power to approve vouchers 
     to ascertain that the employee making claim upon the state is 
     claiming in excess of that amount which he actually spent.  The duty 
     is that the official having the power to approve a voucher must 
     ascertain that the employee making the claim upon the state is not 
     claiming in excess of the amounts set as allowance for the 
     appropriate quarter days.  If an official having the power to approve 
     vouchers ascertains that the total claimed by the employee vouchering 
     his expense is not in excess of the total amount due for any of the 
     four quarters for which he was away from his residence, the official 
     approving the vouchers has performed fully under the law and is not 
     liable for any penalties. 
 
     The net effect of the current legislation must be that the assembly 
     has statutorily established a conclusive legal presumption that the 
     statutorily specified amounts are actually expended and are to be 
     reimbursed upon proper claim therefor made - without regard to 
     possible exceptional circumstances in any given case. 
 
     The answer to your first question must be that the legislature 
     intended to pass and did authorize an allowance and that the $6.75 
     will be paid for the fourth quarter if the employee submitting the 
     voucher stayed at a bona fide lodging place and submits a receipt to 
     that effect, even though the amount of money he spent for his lodging 
     was, by your illustration, only $5.50. 
 
     Your second question reads:  "Can meals be charged during the fourth 
     quarter?  The law states 'Receipts are not required for the first 
     three quarters and only lodging receipts are required for the fourth 
     quarter.'  Am I to interpret this to mean that if I have no lodging 
     expense, I can get reimbursed for the full amount of $6.75 if I am 
     away from my headquarters and residence between 12:00 midnight and 
     6:00 A.M.?  A number of other employees are required to be on duty 
     from 12:00 midnight to 6:00 A.M. and I would like to know whether 
     they can be reimbursed for meals during this time." 
 
     The answer to this question involves an interpretation of the 
     legislative intent.  The bill as originally introduced, providing for 
     an allowance "for all or any part of any quarter of a day", was 



     amended to provide that the four subsections of section 44-08-04 
     N.D.C.C. "shall not be applicable unless the person concerned has 
     been out of the headquarters or normal place of employment for six 
     hours or overnight."  Also, there is the provision in the statute 
     that "a lodging receipt shall be required for the fourth quarter." 
 
     It is therefore our opinion that without a lodging receipt, no 
     allowance can be paid for the fourth quarter; and because of the six 
     hour or overnight limitation, no allowance can be paid for any other 
     quarter unless during that quarter, the six hour limitation is or has 
     been reached.  Thus, for example, a person leaving his station at 
     8:00 A.M. and returning at 5:00 P.M. would be entitled to an 
     allowance for the second quarter only or $l.50 and would be expected 
     to eat his breakfast and his evening meal at home or at no expense to 
     the state. 
 
     The statute, of course, provides that any department may set rates 
     less than the allowances provided. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


