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     October 18, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. Eugene A. Kruger 
 
     State's Attorney, Cass County 
 
     RE:  Bankruptcy - Filing of Orders - Register of Deeds 
 
     This is in reply to your letter of October 13, 1965, in regard to 
     bankruptcy proceedings pending in this state, particularly with 
     regard to recording of the certified copy of the order approving the 
     trustee's bond and of a certified copy of the petition with the 
     schedules omitted and similar materials under Sections 47 (c) and 21 
     (g) of the Bankruptcy Act.  These sections as currently stated in 
     USCA are as follows: 
 
           11 USCA Section 75 (c) "The trustee shall, within ten days 
           after his qualification, record a certified copy of the order 
           approving his bond in the office where conveyances of real 
           estate are recorded in every county where the bankrupt owns 
           real property or an interest therein, not exempt from 
           execution, and pay the fee for such filing.  He shall receive a 
           compensation of fifty cents for each copy so filed which, 
           together with the filing fee, shall be paid out of the estate 
           of the bankrupt as a part of the expenses of administration. 
           * * *" 
 
     and 
 
           11 USCA Section 44 (g) "A certified copy of the petition with 
           the schedules omitted, of the decree of adjudication or of the 
           order approving the trustee's bond may be recorded at any time 
           in the office where conveyances of real property are recorded, 
           in every county where the bankrupt owns or has an interest in 
           real property.  Such certified copy may be recorded by the 
           bankrupt, trustee, receiver, custodian, referee, or any 
           creditor, and the cost of such recording shall be paid out of 
           the estate of the bankrupt as part of the expenses of 
           administration.  Unless a certified copy of the petition, 
           decree, or order has been recorded in such office, in any 
           county wherein the bankrupt owns or has an interest in real 
           property in any state whose laws authorize such recording, the 
           commencement of a proceeding under this title shall not be 
           constructive notice to or affect the title of any subsequent 
           bona fide purchaser or lienor of real property in such county 
           for a present fair equivalent value and without actual notice 
           of the pendency of such proceeding:  PROVIDED, HOWEVER, That 
           where such purchaser or lienor has given less than such value, 
           he shall nevertheless have a lien upon such property, but only 
           to the extent of the consideration actually given by him.  The 
           exercise by any court of the United States or of any state of 
           jurisdiction to authorize or effect a judicial sale of real 
           property of the bankrupt within any county in any state whose 
           laws authorize the recording aforesaid shall not be impaired by 



           the pendency of such proceeding unless such copy be recorded in 
           such county, as aforesaid, prior to the consummation of such 
           judicial sale:  PROVIDED, HOWEVER, That this subdivision shall 
           not apply to the county in which is kept the record of the 
           original proceedings under this title." 
 
     For further understanding of Section 47 (c) above, we believe the 
     following from 8 C.J.S. 924, BANKRUPTCY, Section 163, might be 
     appropriate: 
 
           * * * The Bankruptcy Act Section 47 (c), 11 USCA Section 75 
           (c), provides that the trustee shall record a copy of the order 
           approving his bond in the office where conveyances of real 
           estate are recorded in every county where the bankrupt owns 
           real property or an interest therein, not exempt from 
           execution.  The purpose of this provision is to give notice to 
           all concerned that the property of the bankrupt is in custodia 
           legis and to avoid complications with respect to state 
           proceedings against property standing in the name of the 
           bankrupt estate." 
 
     To further clarify the situation, we believe the following historical 
     material from 2 PATTON ON TITLES, Second Edition, Copyright 1957, 
     Pages 578 - 580, from Section 653, is helpful: 
 
           The act provides that 'a certified copy of the order approving 
           the bond of the trustee shall constitute conclusive evidence of 
           the vesting in him of the title to the property of the 
           bankrupt, and, if recorded, shall impart the same notice that a 
           deed from the bankrupt to the trustee, if recorded, would have 
           imparted, had no bankruptcy proceedings intervened' and that 
           the 'trustee shall, within thirty days after the adjudication 
           file a certified copy of the decree of adjudication in the 
           office where conveyances of real estate are recorded in every 
           county where the bankrupt owns real estate not exempt from 
           execution.'  But if the trustee fails to record in the counties 
           where the bankrupt's real estate is situated copies of the 
           decree or of the order approving his bond, it is held 
           nevertheless that title passes to the trustee.  In this respect 
           the bankruptcy act infringes on the power of the states to 
           prescribe the methods which may be employed to transfer title 
           to real property located within their respective jurisdictions, 
           and it is held, as to a bona fide purchaser from the bankrupt, 
           that any conflict between the federal bankruptcy act and a 
           state recording act must be resolved in favor of control of the 
           latter. 
 
           The original act provided for passage of title to the trustee 
           of all real property of the bankrupt located anywhere in the 
           United States.  In an attempt to show transfers by virtue of 
           bankruptcy of the record owner, the abstracters included in 
           their abstracts bankruptcy searches for the federal district in 
           which the property was located.  To have been conclusive, there 
           would have been needed a search for the district or districts 
           in which was located the residence, domicile, or principal 
           place of business of each grantor (these being the districts in 
           which he might be the subject of a bankruptcy proceeding). 



           After making all the search that was practicable, short of one 
           in every division and district of the United States, there was 
           always some uncertainty in the matter, though the chances of 
           loss were negligible.  To overcome that situation the American 
           Bar Association and other organizations appointed committees to 
           secure amendment of the two sections, 21 (e) and 47 (c), so as 
           to expressly provide that the title should not pass to the 
           trustee as against a bona fide purchaser from the bankrupt 
           unless the pendency of the bankruptcy was made a matter of 
           record in the federal court of the division where the land is 
           located or in the local deed records.  As a result of the work 
           of these committees or otherwise, the revised statute, known as 
           the Chandler Act, contains a Section 21 (sub.g.) which provides 
           that any state which enacts a statute authorizing recording 
           ('in the office where conveyances of real estate are recorded') 
           of a certified copy of the bankruptcy petition with the 
           schedules omitted, the decree of adjudication or the order 
           approving the trustee's bond thereby reduces the required 
           extent of search by a subsequent bona fide purchaser or lienor 
           to the local deed records except in the county 'in which is 
           kept the record of the original proceedings under this act.' 
           Like the slowness in securing passage of conformity acts to 
           make similar limitations on the territorial extent of the liens 
           of judgment in federal courts (Section 654, infra.), lawyers 
           have not acted as promptly as should have been the case in 
           presenting bills to their legislatures for the purpose of 
           securing the benefits of this section of the Chandler Act.  So 
           far as ascertained the acts passed to conform to the section 
           are as follows: 
 
           Colorado. 1939 Session Laws, c. 77. 
 
           Florida. 1941 Session Laws, c. 90. 
 
           Georgia. 1939 Session Laws, p. 242. 
 
           Iowa. 50 G.A. (1943) c. 250. 
 
           Kansas. 1945 Laws, S.B. 282. 
 
           Kentucky. 1944 Acts, c. 21, Section 2. 
 
           Massachusetts. 1941 Acts, c. 89. 
 
           Minnesota. 1939 Session Laws, c. 117. 
 
           New Jersey. 1941 session Laws, c. 389. 
 
           New York. 1946 Laws, c. 997, as amended by 1947 Laws, c. 86. 
 
           North Carolina. 1939 Session Laws, c. 254. 
 
           Ohio. 1943 Laws, p. 705. 
 
           South Carolina. 1939 Session Laws, No. 131. 
 
           Washington. 1943 Laws, c. 23, Section 1." 



 
     While we have not researched the matter to the extent of determining 
     whether the foregoing list of states is complete to the current date 
     or to the copyright date of the text, we have checked current 
     statutes of the State of North Dakota and find no particular act 
     specifically purporting to be enacted to conform to the so-called 
     Chandler Act prior to Section 47-19-53 of the 1965 Supplement to the 
     North Dakota Century Code enacted at the 1961 Session of the 
     Legislative Assembly of this state.  Said statute provides as 
     follows: 
 
           47-19-53.  RECORDING PETITION, DECREE OF ADJUDICATION, OR ORDER 
           APPROVING TRUSTEE'S BOND IN BANKRUPTCY PROCEEDING.  When a 
           petition for bankruptcy, or a decree of adjudication, or an 
           order approving the trustee's bond is made, pursuant to the 
           Federal Bankruptcy Act of 1898, as amended by the Bankruptcy 
           Act of 1938, Chapter 575, 52 Statutes 840, Section 21 (g), the 
           bankrupt, trustee, receiver, custodian, referee, or any 
           creditor may record a certified copy of the petition, decree, 
           or order in the office of the register of deeds of any county 
           in this state wherein is located real property of the bankrupt 
           as shown by the schedules of the bankruptcy proceedings." 
 
     In view of this specific provision we do not believe it appropriate 
     at the current time, in regard to the present question, to consider 
     whether Section 47-19-01 of the North Dakota Century Code also 
     authorizes such recording.  Said statute has provided since 1911 
     that: 
 
           47-19-01.  INSTRUMENTS ENTITLED TO RECORD.  Any instrument 
           affecting the title to or possession of real property may be 
           recorded as provided in this chapter." 
 
     While we must recognize that the statutes do not specifically 
     prescribe a procedure for indexing such proceedings when recorded and 
     while it is possible that the statutorily prescribed fees set out in 
     Chapter 11-18 of the North Dakota Century Code may not be adequate 
     compensation for the amount of work that may be involved in such 
     indexing, we do not believe that this would be adequate reason to 
     hold said Section 57-19-53 to be invalid. 
 
     You ask two specific questions, which are as follows: 
 
           1.  Is it permissible for a County or District Clerk of Court 
               to record or file the Order Approving Trustee's Bond, and 
               would such a recording or filing be considered public 
               notice that the bankrupt has been divested of title to his 
               property and that the same has been vested in his Trustee 
               in Bankruptcy. 
 
           2.  Which office in the county is the proper office in which a 
               trustee can properly file or record an Order Approving 
               Trustee's Bond." 
 
     Our answer to your first question must be that the Bankruptcy Act and 
     the laws of this state specifically prescribe where such instruments 
     must be filed to have the desired effect and neither the Bankruptcy 



     Act nor the laws of this state authorize or suggest a variation on 
     such specifically prescribed procedure. 
 
     Our answer to your second question is that the register of deed's 
     office is the proper office in which a trustee can properly record an 
     Order Approving Trustee's Bond. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


