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     February 27, 1965     (OPINION) 
 
     Mr. John A. Alphson 
 
     State's Attorney 
 
     Grand Forks County 
 
     RE:  Motor Vehicles - Operators Licenses - Exemptions 
 
     This is in reply to your letter inquiring as to requirements for 
     obtaining drivers' licenses in the state of North Dakota by 
     individuals who have resided here by reason of their employment. 
 
     You call our attention to section 39-06-02 of the 1963 Supplement to 
     the North Dakota Century Code and more particularly subsection 5 
     thereof which provides: 
 
           "WHAT PERSONS ARE EXEMPT FROM LICENSE. - The following persons 
           are exempt from license hereunder: 
 
           * * * 
 
           5.  A person over sixteen years of age who becomes a resident 
               of the state of North Dakota and who has in his possession 
               a valid operator's license issued to him pursuant to the 
               laws of some other state or province or by military 
               authorities of the United States may operate a motor 
               vehicle for a period of not more than sixty days after 
               becoming a resident of this state, without being required 
               to have a North Dakota operator's license.  * * *." 
 
     You also call our attention to the provisions of subsection 3 of said 
     section 39-06-02 of the North Dakota Century Code relating to an 
     exemption for nonresidents, to section 39-01-01 (we assume you refer 
     to subsection 33 as same is contained in the 1963 Supplement) 
     relating to the definition of "nonresident" and request our opinion 
     in regard to whether the residency requirement contemplated in the 
     above-quoted subsection 5 of section 39-06-02 would require a 
     physical year's residency in the state of North Dakota before the 
     sixty day period would commence to run or whether it would be 
     intended that upon the individual taking the physical residency the 
     sixty days would start to run. 
 
     The law of "domicile" and "residence" is quite extensive.  There are 
     numerous exceptions to same with regard to particular fields of the 
     law.  However, there appears to be no exception applicable to the 
     above-quoted portion of section 39-06-02.  On such basis residence 
     would be determined on the basis of the rules set out in section 
     54-01-26 of the North Dakota Century Code. 
 
     The sixty days specified in the above-quoted portion of section 



     39-06-02 would commence at the point in time where there was the 
     union of act and intent referred to in subsection 7 of said section 
     54-01-26.  As a matter of practicality it might be simpler to prove 
     the "intent" referred to in said subsection 7 after some time had 
     elapsed; however, from a strictly theoretical viewpoint "residence" 
     would commence with the union of act and intent.  There definitely 
     would be no basis for requiring a year's "physical residence" though 
     admittedly a year's physical residence would help to prove the 
     requisite "intent."  Also from a practical standpoint, where the 
     year's physical residence was provable to show "intent" under section 
     54-01-26, the "intent" could date from any part of the year, and 
     would probably show violation of our operator's licensing statute for 
     the greater part of the year. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


