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     August 25, 1964     (OPINION) 
 
     Mr. Loren L. Johnson 
 
     State's Attorney 
 
     Nelson County 
 
     RE:  Elections - Write-in Votes - Certificate of Nomination 
 
     This is in reply to your letter of August 21, 1964, in which you ask 
     the following question: 
 
           "I would like an attorney general's opinion on the question of 
           whether or not a person who is nominated by write-in votes at 
           the time of an election has to make any affirmative action on 
           his part in order to get his name placed on the November 
           ballot, or if the nomination by the write-in votes is 
           sufficient in itself to have his name placed on the ballot." 
 
     You do not state the specific office to which you refer.  However 
     this matter would generally appear to be governed by section 16-13-21 
     of the North Dakota Century Code which provides: 
 
           "NOTICE OF NOMINATION GIVEN CANDIDATE BY COUNTY AUDITOR - 
           PUBLICATION OF FINDINGS OF CANVASSING BOARD. - Upon the 
           completion of the canvass of the returns of a primary election 
           by the county canvassing board, the county auditor shall mail 
           or deliver in person to each candidate nominated for any county 
           or district office a certificate of his nomination and notice 
           that his name will be placed on the official ballot.  The 
           county auditor shall cause a copy of the findings of the 
           canvassing board to be published in the official newspaper of 
           the county." 
 
     Certificates of nomination for members of the legislative assembly 
     from a district comprising more than one county are governed by 
     section 16-13-22 of the North Dakota Century Code. 
 
     Section 16-12-06 of the North Dakota Century Code permits write-in 
     votes.  Section 16-04-29 governs the vote required at a primary 
     election for nomination.  The statutes do not distinguish between 
     persons whose names have been printed on the ballot and persons whose 
     names have been written on the ballot as write-in votes insofar as 
     determining the person who has been nominated is concerned.  We would 
     also note that section 16-05-05 provides that whenever any person 
     nominated for public office under the provisions of the title 
     "Elections" shall, at least thirty days before election, in writing 
     notify the officer with whom the certificate nominating him is filed 
     that he declines such nomination, such nomination shall be void. 
 
     There is no distinction between a person nominated at a primary 
     election by means of write-in votes and a person whose name has been 
     printed on the primary ballot and who has been nominated at the 



     primary election insofar as placing the names on the general election 
     ballot is concerned. 
 
     It is therefore our opinion that a person who is nominated by 
     write-in votes at a primary election need not take any affirmative 
     action on his part in order to have his name placed on the general 
     election ballot.  The nomination by write-in votes is sufficient in 
     itself to have his name placed on the ballot. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


