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     December 15, 1964    (OPINION) 
 
     Mr. Fred Pugarelli 
 
     Editor, Military Press 
 
     Honolulu, Hawaii 
 
     RE:  Elections - Eligibility of Military Personnel - Residency 
 
     This is in reply to your letter of December 4, 1964, in regard to 
     military personnel stationed in this state and their voting rights. 
 
     In the first instance, I believe it appropriate to state that this 
     state does not discriminate either in favor of or against military 
     personnel in exercising their right to vote.  However, there is a 
     basic qualification for voting in this state to the effect that the 
     voter must be a resident of this state.  The basic statutory 
     provision for determining residence is section 54-01-26 of the North 
     Dakota Century Code which provides: 
 
           "RESIDENCE - RULES FOR DETERMINING. - Every person has in law a 
           residence.  In determining the place of residence the following 
           rules shall be observed: 
 
           1.  It is the place where one remains when not called elsewhere 
               for labor or other special or temporary purpose, and to 
               which he returns in seasons of repose; 
 
           2.  There can be only one residence; 
 
           3.  A residence cannot be lost until another is gained; 
 
           4.  The residence of the father during his life, and after his 
               death, the residence of the mother, while she remains 
               unmarried, is the residence of the unmarried minor 
               children; 
 
           5.  The residence of the husband is presumptively the residence 
               of the wife; 
 
           6.  The residence of an unmarried minor who has a parent living 
               cannot be changed by either his own act or that of his 
               guardian; and 
 
           7.  The residence can be changed only by the union of act or 
               intent." 
 
     The difficulty that military personnel stationed here, by reason of 
     military orders, face in voting is with subsection 1, i.e., that such 
     military service in most instances would be considered special or 
     temporary purpose, and that the individual is stationed here by 
     reason of the military orders rather than by reason of an intent to 
     establish a residence here. 



 
     Your first specific question is stated as: 
 
           (1) Do you allow military personnel (and military dependents) 
               stationed on Federal reservations in your state to vote in 
               your state?  If so, what proof, if any, are they required 
               to give the registrar of voters to prove they intend to 
               make your state their home?  What offices do you allow 
               on-base personnel to vote for?  All offices pertaining to 
               the area the base is in, or just Federal offices?" 
 
     Resident military personnel and dependents stationed on Federal 
     reservations in this state are allowed to vote in this state. 
     Nonresident military personnel are not allowed to vote in this state. 
     The standard form of proof of residence is an affidavit of the 
     prospective voter that he is a resident.  Cases, of course, may vary 
     and it is conceivable that a greater or lesser amount of proof may be 
     appropriate in any given case.  The concept of nonresident military 
     personnel using our voting machinery to vote for Federal offices is 
     interesting but I know of no specific instance or case where such has 
     been allowed.  As I understand the usual practice the voter, where a 
     resident, can vote for all offices local, state and national.  Where 
     the voter is not a resident he does not use our voting "machinery" to 
     vote for any office. 
 
     Your second question is stated as: 
 
           (2) Do you allow military personnel (and military dependents) 
               living in the civilian communities in your state to vote in 
               your state?  If so, what proof, if any, are they required 
               to give the registrar of voters to prove they intend to 
               make your state their home?  What offices do you allow 
               off-base personnel to vote for?" 
 
     Actually, while there is obviously a practical distinction between 
     the military individual living on base, and the military individual 
     living in off-base facilities; i.e., it is easier to believe that an 
     individual living in off-base facilities intends North Dakota to be 
     his permanent home, than it is to believe that a person living in 
     on-base facilities intends North Dakota to be his permanent home, 
     there is no theoretical legal distinction.  The basic legal question 
     in either case is the intent of the prospective voter, and the 
     standard item of proof in this regard is his affidavit (for voting 
     purposes).  Here again the individual would be able to vote for all 
     officials from the precinct he was voting in on up to national level. 
 
     Your last question is stated as: 
 
           (3) What provisions do you make for servicemen (and military 
               dependents) from your state, who are away, to vote by 
               absentee ballot?  Do they have to have registered to vote 
               before entering the service?  Or may they register for the 
               first time while away from the state on military duty? 
               What evidence that they are bona fide residents of the 
               state do you require of such military personnel?  How 
               should they apply for voting registration and an absentee 
               ballot?" 



 
     Military personnel away from this state may vote in elections in this 
     state by absentee voters ballot.  They may register for the first 
     time while away from the state on military duty.  The absentee voter 
     forms sent to the absentee include the standard proof of residence 
     for absentee voting form.  The prospective absentee voter writes to 
     the county auditor of the county in which he resides and the county 
     auditor sends him the necessary forms.  The voter then fills them out 
     and mails them to the county auditor, who sees that the ballot 
     portion of such forms is counted at the time other votes are counted. 
     The county auditor by law is required to send absentee ballots to all 
     servicemen who are qualified to vote - he need not wait for the 
     application.  (See sections 16-18-11 and 16-18-12 of the North Dakota 
     Century Code). 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


