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     January 17, 1964     (OPINION) 
 
     CITIES 
 
     RE:  Commissioners - Expenditures 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     the following questions: 
 
           1.  May the City Commissioners have an expense account, as well 
               as their salary, for entertainment purposes? 
 
           2.  May the City Commissioners hold dinner committee meetings 
               and pick up the tab? 
 
           3.  Are the City Commissioners, approving vouchers for travel 
               expenses, bound by section 44-08-04 which states ten 
               dollars for any one day for actual expenses of meals and 
               lodging?  (Even if actual expense is over the allotted 
               amount and the expense is occurred while on city business?) 
 
           4.  Under 40-16-06, the City Auditor is required to endorse his 
               approval upon any claim which he finds correct.  If he 
               disapproves and reports his reasons to the governing body 
               and the governing body approves the claim without 
               adjustment, is the auditor obligated to endorse the claim 
               and if so wouldn't the auditor be duly guilty if he feels 
               that the claim is incorrect or is the approval of a claim 
               by the governing body final and releases the auditor even 
               though his signature is on the voucher?" 
 
     The City Commissioners are to a great extent, as is material to the 
     questions submitted, governed by the following provisions of law. 
 
     Section 44-08-04 of the North Dakota Century Code provides that "No 
     elective or appointive officer, employee, representative, or agent of 
     this state, or of any of its subdivisions, agencies, bureaus, boards, 
     or commissions shall make claim upon any public fund for any sum in 
     excess of ten dollars for any one day for actual expenses of meals 
     and lodging while engaged in the discharge of a public duty and while 
     upon a public expense account within the state,* * * *." 
 
     Section 44-08-03 of the North Dakota Century Code provides that "No 
     elective or appointive officer, employee, representative, or agent of 
     this state, or of any of its subdivisions, agencies, bureaus, boards, 
     or commissions shall make claim upon any public funds for traveling 
     expenses, while engaged upon public business, in an amount in excess 
     of that allowed by law for such travel.* * * *" 
 
     The phrase, "in excess of that allowed by law for such travel", 
     obviously refers to section 44-08-04. 
 



     Section 44-08-05 of the North Dakota Century Code sets forth the 
     penalty providing "Any person violating any of the provisions of 
     Sections 44-08-03 and 44-08-04 is guilty of a felony and shall be 
     punished by a fine of not less than fifty dollars nor more than one 
     thousand dollars, or by imprisonment in a county jail for not less 
     than ninety days nor more than one year, or by imprisonment in the 
     penitentiary for not more than five years, or by both such fine and 
     imprisonment." 
 
     Section 40-13-04 of the North Dakota Century Code provides that 
     "Except where otherwise provided in this code, any officer or 
     employee of a municipality shall receive the salary, fees, or other 
     compensation fixed by ordinance or resolution, and after having been 
     once fixed, the same shall not be diminished to take effect during 
     the term for which the officer was elected or appointed." 
 
     Section 40-01-12 of the North Dakota Century Code describes the 
     manner in which claims are to be submitted against a municipality and 
     provides that such claim shall be in the manner and form set out in 
     section 54-14-04. 
 
     Based on the foregoing sections of law, it is our opinion that the 
     City Commissioners may not have an expense account in addition to 
     their salary for entertainment purposes.  Our answer to your first 
     question is in the negative. 
 
     It is our further opinion that the City Commissioners may not hold 
     dinner committee meetings and pick up the tabs.  Our answer to your 
     second question therefore is also in the negative.  We are assuming 
     here that the committee meeting is held in the city. 
 
     It is our opinion that section 44-08-04 of the North Dakota Century 
     Code applies to officials of the cities.  The term "subdivisions" is 
     a broad term and in this sense includes officials of cities. 
 
     In response to your fourth question, we are of the opinion that the 
     city auditor under section 40-16-06 is not required to endorse a 
     claim against a city fund if he finds that same is not properly 
     identified and correct, or where he determines that they were not 
     incurred by proper authority.   If he disapproves of any claim he 
     must give his reasons therefor and submit the same to the governing 
     body.  The action of the governing body is then controlling.  A 
     further approval by the city auditor or endorsement by him is not 
     necessary where the claim was accepted by the governing body. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


